10 cărți cu și despre REGINE

carti-cu-regine

Pentru cei care au mai trecut pe-aici nu e, probabil, un secret că romanele istorice și de ficțiune istorică se numără printre preferatele mele. Și dintre ele, cel mai mult îmi plac cele cu regi și regine. Dacă ar fi să fac o glumă, cred că într-o viață anterioară am fost regină, sau măcar prințesă :).

Prin urmare, am o listă consistentă de cărți cu tematică regalăș dar regula jocului – stabilită chiar de mine – e clară și trebuie neapărat respectată.

1. Fiica eminenței cenușii de Philippa Gregory

Anne Neville este fiica lui Richard Neville, conte de Warwick, personaj foarte influent la curtea regală engleză, motiv pentru care este poreclit Făcătorul de regi. Anne, la fel ca sora sa, Isabel, nu sunt decât niște pioni în jocurile pentru putere ale tatălui și, mai târziu, ale soților lor. Povestea nefericită a Annei Neville arată statutul real al femeii, fie ea și regină, în secolul al XV-lea și constrângerile la care erau supuse femeile.

2. Regina albă de Philippa Gregory

Cu toate că nimic nu o recomanda pentru asta, Elizabeth Woodville a devenit regina Angliei, o regină a Casei de York, care avea ca simbol trandafirul alb. Elizabeth era o persoană de rang comun, văduvă cu doi copii, iar soțul ei a murit luptând pentru CAsa de Lancaster, rivala Casei de York. Asta nu a împiedicat-o să devină soția, soacra și bunica unui rege: Edward al IV-lea, Henric al VII-lea respectiv Henric al VIII-lea.

3. Maria Antoaneta de Gerald Messadie

Romanul o are ca protagonistă pe Maria-Antoaneta, celebra regină a Franței, care a sfârșit decapitată de ghilotină. A fost una dintre cele mai calomniate și caricaturizate regine din toate timpurile, s-au spus și s-au scris despre ea vrute și nevrute, dar este, cu siguranță, un personaj literar fascinant. Romanul lui Gerald Messadie încearcă să reabiliteze figura controversată a Mariei-Antoaneta.

4. Trei surori, trei regine de Philippa Gregory

Philippa Gregory este, fără îndoială, una dintre scriitoarele mele preferate (chiar dintre scriitorii mei preferați, dar nu suna bine fraza), dar n-aș putea spune același lucru despre Trei surori, trei regine. Cele trei sunt, de fapt, două surori și o cumnată, Mary și Margaret Tudor și Katherine de Aragon, prima soție a fratelui lor, Henric al VIII-lea. Personajul principal, în jurul căruia gravitează toate întâmplările, este Margaret Tudor, devenită regina Scoției, un personaj arogant și nesuferit.

5. Calea spre credință. Memorii de Regina Noor

Lisa Najeeb Halaby, o tânără americancă, cu origini siriene din partea tatălui, devine regina Iordaniei, după ce se căsătorește cu regele Hussein. O regină devotată regelui, familiei sale și noii sale patrii.Calea spre credință este o carte de memorii scrisă de regina Noor cu mult talent.

6. Ultima romantică de Hannah Pakula

Dintr-o listă de cărți cu și despre regine nu putea să lipsească o carte despre cea mai importantă regină a României (nu că ar fi fost prea multe). Ultima romantică e o carte care dezvăluie cititorului ce personalitate fascinantă a fost Maria, nepoata reginei Victoria, devenită regina României Mari.

7. Îmblânzirea reginei de Philippa Gregory

Regina care trebuia „îmblânzită” era Katherine Parr, ultima soție a regelui Henric al VIII-lea, care i-a supraviețuit (fiindcă încă soția lui la vremea când regeșe a decedat). O personalitate foarte interesantă această regină, care nu a avut parte de atenția de care s-au bucurat predecesoarele sale. Păcat, fiindcă ar putea fi o sursă bună de inspirație pentru scriitori, de exemplu.

8. Nefertiti- regina Nilului de Michelle Moran

Mi-a plăcut neașteptat de mult acest roman care reconstituie povestea reginei egiptene, autoarea aducând-o pe Nefertiti cu picioarele pe pământ, dându-i o înfățișare umană, cu calități și defecte. O viziune total diferită de cea faraonică, aproape o zeitate, cu care suntem obișnuiți din cărțile de istorie sau din documenatrele de televiziune.

9. Isabela de Castilia. Legământul iubirii de C.W.Gortner

Numele Isabelei de Castilia, jumătatea feminină a perechii cunoscută ca Monarhii Catolici, îmi aduce întotdeauna aminte de Granada, un oraș superb, dar și de Alhambra, un palat pe care ar trebui neapărat să-l vizitezi. Isabela de Castilia. regina care, împreună cu Ferdinand de Aragon, a unificat regiunile spaniole și a finanțat expediția lui Columb, este venerată la fiecare pas în Granada, locuitorii orașului părând că vor să dea uitării aspectele mai puțin plăcute ale domniei isabelei, și anume cele legate de Inchiziția spaniolă.

10. Regina Elizabeta a II-a de Nicholas Davies

Regina Elisabeta a II-a este o personalitate atât de cunoscută, încât probabil că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Jurnalistul Nicholas Davies a publicat această biografie neautorizată a reginei în preajma celei de-a șaptezeci și treia aniversări. Au trecut de atunci aproape două decenii, timp în care unele lucruri au rămas la fel, dar altele s-au schimbat la curtea regală. Cum ar fi faptul că regina nu acordă interviuri :). Cu ceva timp în urmă a acordat unul unui post de televiziune britanic.

#JoiaCuCărți

4 gânduri despre „10 cărți cu și despre REGINE

  1. Recunosc ca nu am citi niciuna dintre cărțile enunțate de tine in aceasta postare , însă as putea sa îți sugerez o biografie excepțională pe care am terminat- o de citi zilele trecute.
    ,,Cândva am fost prințesa. Coșmarul unei mame” de Jacqueline Pascarl. O carte de excepție. După ce i vei citi, cu siguranța o vei adauga in lista aceasta . Spor la citit și recenzuit in continuare! 😜😋

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.