Al optulea păcat de Philipp Vandenberg

Despre autor:

Philipp Vandenberg (n.1941) este un scriitor german, despre care am scris aici.

Despre carte:

Publicat în 2010 de RAO
Format: 180X106
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 448
ISBN: 973-54-0223-5

al-optulea-pacat

Pe Philipp Vanderberg l-am descoperit când am citit Făuritorul de oglinzi, o carte care mi-a plăcut foarte mult. Am citit apoi o carte dintr-un alt registru, A cincea evanghelie. Cu un subiect asemănător, dar mult mai bună, Al optulea păcat este un thriller interesant, care are în centrul întâmplărilor giulgiul de la Torino, în care se presupune că a fost învelit Isus la înmormântare. O carte care nu poate fi povestită, fără a-i dezvălui misterele.

Al optulea păcat este o carte care aduce cumva cu cărțile lui Dan Brown, o carte care te face să-ți pui întrebări, scrisă într-un ritm alert, cu multă acțiune și puține descrieri, doar atât cât să înțelegi contextul în care se întâmplă lucrurile.

Apropo de întrebări, sunt câteva la care pot răspunde:

Ce? O femeie este găsită moartă în apartamentul său din Roma, moarte în care par să fie implicate personaje importante de la Vatican. Între timp, cardinalul secretar de stat Gonzaga merge la un burg german izolat, să ducă giulgiul de la Torino (originalul sau o copie bine făcută?). Burgul Layenfels este locuit de o comunitate de personaje ciudate. Frăția Fidelis Fidei Flagrantes era o comunitate întemeiată de un fost cardinal supărat pe Biserică fiindcă nu a fost ales papă și care a adunat în Layenfeld o mulțime de oameni de știință. „Burg Layenfels este o chestiune intermediară între un hotel pentru manageri stresați și o mănăstire pentru călugări asceți.”

Între timp, la Roma, un personaj dubios încearcă să vândă o bucată cât un timbru decupată din giulgiul lui Isus, mai au loc două crime misterioase, iar înaltele fețe bisericești urzesc intrigi.

Unde? Pe străzile Romei, la Vatican, într-un burg izolat german și la Munchen.

Cine? Un anticar german, o reporteră de investigații romană, o marchesa traficantă de cărți, un cardinal intrigant, un ambițios secretar al cardinalului, un interlop cu fața arsă, o femeie presupus moartă în urma unei exorcizări. Plus comunitatea de oameni de știință de la Layenfels, unul mai ciudat ca altul.

De ce? Din lăcomie, din dorința de putere și din răzbunare.

Cum? Prin intrigi, manipulare, trafic de influență și, dacă e nevoie, chiar prin crimă.

Până la urmă, focul a purificat totul:

„Flăcările au distrus originalul giulgiului lui Isus din Nazareth. Ca și prețioasa carte a lui Gregor Mendel, redată doar pentru scurt timp cunoașterii umane, în cele din urmă păstrându-și secretul pentru ea. Dar, mai înainte de toate, a fost distrus diabolicul plan al celor doi posedați de ideea de a schimba lumea și de a-i răpi acesteia tocmai ceea ce le oferă multor oameni echilibrul vieții.”

Ce mi-a plăcut

  • intriga captivantă
  • plimbarea prin Roma, pe urmele personajelor – mi s-a făcut așa un dor de ducă citind cartea! De exemplu, de Campo dei Fiori, exact așa cum l-am văzut cu ani în urmă:

„În această dimineață târzie aici domnea o agitație plină de diversitate, ca de piață, pe care dominicanul Giordano Bruno, turnat în bronz  o privea posomorât. Nimeni nu-l învrednicea măcar cu o privire pe îndărătnicul filosof aflat la înălțimea soclului său. Nici nu ar fi fost posibil, pentru că nenumăratele umbrele ale piețarilor blocau perspectiva către cer. Giordano Bruno ar fi meritat fără îndoială puțină atenție.În definitiv, murise  în urmă cu peste patru sute de ani, exact în locul în care se găsea statuia sa. Acest lucru se întâmpla la șapte ani după ce sfânta Inchiziție îl condamnase ca eretic.”

Ce nu mi-a plăcut 

  • redactarea, mi se pare inadmisibil ca o carte să apară cu asemenea greșeli.

Evaluarea mea

  • Subiect         – o intrigă captivantă
  • Scriitură      – alertă, cu mult dialog și interacțiune între personaje
  • Redactare     proastă
  • Copertă         interesantă
  • Goodreads     5/5 stele.

Cartea poate fi comandată pe Elefant sau pe Libris.

Lectură plăcută!

2 gânduri despre „Al optulea păcat de Philipp Vandenberg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.