13 probleme de Agatha Christie

13-probleme-agatha-christie

Despre autoare:

Agatha Christie (1890 – 1976) este una dintre cele mai apreciate scriitoare ale literaturii britanice, despre care poți citi mai multe aici.

Despre carte:

Publicat în 2013 de RAO
Colecția Top 10 romane favorite
Format: 180X106
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 256
ISBN: 978-606-609-418-4

13 probleme este o culegere de povestiri despre crime misterioase, rămase cu autor necunoscut, până când a aflat Miss Marple despre ele. Este prima apariție pe scena literară a domnișoarei bătrâne din satul St Mary Meads, care dezleagă mistere în timp ce tricotează.

Câțiva prieteni se adună acasă la unul dintre ei și fiecare dintre ei povestește despre o crimă neelucidată, iar ceilalți trebuie să ghicească cine a fost criminalul.

De două ori câte șase prieteni (personajele comune ale celor două întruniri sunt Miss Marple și Sir Henry Clithering, comisar de poliție pensionat), de două ori câte șase povestiri și de fiecare dată misterul este dezlegat doar de Miss Marple. Iar ultima povestire este despre o presupusă sinucidere, despre care Miss Marple crede că este o crimă. La fel ca Hercule cu cele 12 munci ale lui, Miss Marple are 13 mistere de elucidat și le face față cu succes.

N-aș spune că prima apariție a domnișoarei Marple este una prea spectaculoasă, pare că personajul nu e încă bine conturat în mintea autoarei. Pare o doamnă în vârstă destul de banală, dotată în schimb cu o minte ascuțită și bună observatoare a naturii umane. Departe încă de personajul din Nemesis sau din Misterul din Caraibe.

Se zice că 13 probleme se află printre cărțile favorite ale autoarei, dintre cele scrise de ea însăși (pe locul 5). Sinceră să fiu, n-am înțeles de ce. În clasamentul meu, va merge sigur mult mai în jos.

Unele dintre cele 13 probleme pe care Miss Marple și prietenii trebuie să le rezolve sunt mai interesante, altele mai misterioase, dar sunt și câteva cam plictisitoare. Uneori am avut impresia că citeam caietul de schițe în care autoarea exersa pentru viitoare romane.

Recomandare

  • o carte bună de luat în vacanță, la plajă sau dacă ai de făcut o călătorie mai lungă cu trenul sau cu avionul (nu te solicită intelectual prea mult).

Evaluarea mea

  • Subiect             – crime misterioase
  • Scriitură          – lejeră, specifică romanului polițist
  • Redactare       bună
  • Copertă           rezonabilă, dar cam banală
  • Goodreads          3/5 stele.

Cartea poate fi comandată pe elefant.ro sau pe libris.ro.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.