10 cărți pentru pasionații de călătorii

10 cărți pentru pasionații de călătorii

Marile mele pasiuni sunt cărțile și călătoriile. Sau călătoriile și cărțile, fiindcă n-aș putea spune care dintre ele ar trebui să fie prima. Îmi place mult să citesc, dar la fel de mult și să călătoresc, așa că încerc să combin cele două pasiuni ale mele. Întotdeauna când călătoresc am o carte la mine, ca să nu pierd nicio clipă liberă fără să citesc măcar o pagină sau două. Pe de altă parte, îmi place mult să călătoresc prin lume, călăuzită de imaginația scriitorilor și, eventual, de personaje interesante. Și, cînd ultima pagină a fost citită, să pot spune „Am fost acolo!”.

1. Un an în Provence de Peter Mayle 

„Mai întâi a fost visul unei vacanțe în Provence, apoi… casa pe măsura acestui vis. Mutarea în acel loc de la poalele munților Luberon, undeva între Aix și Avignon, a însemnat începutul unei vieți noi, minunate și pline de surprize. Căci, britanic fiind, nimic nu-i mai normal decât să te visezi meridional, să scapi de cețuri și fierturi grele pentru a te prăji la soare și a savura rafinamentul bucătăriei franțuzesti..” (©Elefant)

2. Călătorie prin Portugalia de Jose Saramago

„In anul 1979, Jose Saramago pornește într-o lungă călătorie prin țara sa, de la nord la sud, care se va încheia în vara anului următor. Rezultatul acestei explorări este Călătorie prin Portugalia, o carte dedicată în primul rand portughezilor, dar nu numai, menită să readucă în prezent o multitudine de informații istorice și culturale, să preschimbe clișeele patriotarde pe care timpul și sistemele educaționale le-au împământenit în mințile tuturor și să refacă un traseu al adevărurilor și al frumoaselor legende care populeazp o lume în pericol de a fi data uitării. Când Jose Saramago s-a hotărât să scrie o carte despre Portugalia, și-a dorit ca aceasta să fie diferită de altele cu același subiect: i-a reușit pe deplin.” (©Elefant)

3. Hotelul de pe acoperișul lumii. 5 ani în Tibet de Alec le Sueur 

„In descendența maeștrilor prozei umoristice engleze, Alec Le Sueur ne oferă un ghid de călătorie inedit, o fereastră spre o lume exotică și îndepărtată, unde puțini europeni s-au încumetat să ajungă și pe care și mai puțini au cunoscut-o cu adevărat.” (©Elefant)

4. Trenul-fantomă către Răsărit de Paul Theroux

„In septembrie 1973, Paul Theroux părăsea gara londoneză Victoria pentru a porni într-o călătorie cu trenul de-a lungul Europei și Asiei, până în Japonia și înapoi. După 33 de ani Theroux repetă această aventură, observând cum s-au schimbat între timp atât zonele pe care le străbate din nou cu trenul, cât și el însuși. Trenul-fantomă către Răsărit descrie noua călătorie, printr-o Europă de Est încă buimăcită de comunism, prin tensionata, dar înfloritoarea Turcie, prin Caucaz, unde Georgia pare să meargă înapoi spre feudalism, în timp ce Azerbaidjanul se desfată în capitalismul alimentat de petrol.” (©Elefant)

5. Călătorii prin Europa de Bill Bryson

„In anii ’70, Bill Bryson a făcut o călătorie prin Europa împreună cu prietenul său Stephen Katz. Douăzeci de ani mai târziu, hotărât să repete experiența, își ia rucsacul și pornește din cel mai nordic oraș al continentului, Hammerfest, ajungând până la Istanbul. De la oameni și moravurile locale la muzee, catedrale și hoteluri sau restaurante, nimic nu scapă ochiului critic al lui Bryson.” (©Elefant)

6. Madame Mallory și micul bucătar indian de Richard C. Morais

„O poveste despre puterea destinului, despre pasiune și talent, alertă, amuzantă și sensibilă, plină de culoarea și miresmele bucătăriei indiene și de rafinamentul gastronomiei franțuzești.” (©Elefant)

7. Îndrăgostită de un masai de Corinne Hoffmann

„O poveste de viață și de dragoste în îndepărtata Kenya. Atunci când pune pentru prima dată piciorul pe pământ african, Corinne Hofmann nu bănuiește că viața ei va lua o turnură decisivă. Venită în Kenya pentru a-și petrece concediul, Corinne descoperă la vârsta de 27 de ani o dimensiune cu totul nouă a dragostei. Este suficientă privirea pătrunzătoare a războinicului-masai Lketinga, pentru ca ea să renunțe, împotriva oricărei rațiuni, la viața ei din Elveția: la prietenul ei, la cultura sa, la afacerile profitabile..” (©Elefant)

8.  La umbra rodiului de Tariq Ali

„Primul roman dintr-un cvintet al Islamului, La umbra rodiului e povestea prăbușirii Granadei arabe, a violentei intruziuni a catolicilor spanioli în lumea musulmană, guvernată de propriile legi. Intr-o atmosferă impregnată de o senzualitate latentă, în adierea rodiilor ce aprind cerul înserării, dramele personale ale unei familii se întâlnesc cu cele ale marii istorii.” (©Elefant)

9. Povestește-mi despre Beirut de Asma Abdelkarim 

„Portretul viu al unui oraș complex și fascinant, lipsit de clișeele care reduc islamul la război și atentate.

 Abia ieșită de pe băncile liceului, Asma Abdelkarim părăsește Tunisia, unde a crescut, pentru a se întoarce în Liban, țara strămoșilor ei. Este captivată de Beirut, o mică lume fascinantă și agitată, în care imigranții sirieni se intersectează cu refugiații palestinieni. Studentă, se îndrăgostește de un tânăr francez, alături de care ia parte la manifestațiile din zilele zbuciumate ale Revoluției Cedrilor. Seducătoare prin pasiune și lipsa de prejudecăți, cartea ei dezvăluie realitatea complexă a Libanului, țara cu aparențe libertine și mentalități tradiționaliste.” (©Elefant)

10. Măritată cu un beduin de Marguerite van Geldermalsen

„„Unde stăteai?“, a întrebat beduinul. „De ce nu stăteai cu mine astă noapte în peșteră la mine?“ Astfel începe povestea adevărata a eroinei și autoarei acestei cărți. Acest dialog, purtat într-o engleză sumară cu simpaticul Mohammad Abdallah Othman, avea să-i schimbe viața tinerei neo-zeelandeze de origine olandeză aflată, împreună cu o prietenă, într-o excursie în Iordania. Peștera săpată în stâncă, veche de două mii de ani, avea să-i devină locuință.” (©Elefant)

Mă gândesc că e doar prima listă de cărți pentru pasionații de călătorii, fiindcă sunt atât de multe și e păcat să mă limitez la 10. Până atunci, aștept propunerile tale, în secțiunea de comentarii (listă sau link-ul articolului pe care l-ai publicat pe blogul tău).

3 gânduri despre „10 cărți pentru pasionații de călătorii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.