Tehnic vorbind, nu e un târg în aer liber, cum a fost promovat în social-media, ci într-un cort cam aglomerat: Sigur că nu mă așteptam să văd un târg de carte sub cerul liber, dar poate că se putea găsi o denumire mai inspirată. Ar fi fost și culmea să fie în aer liber, dacă mă gândesc la ploaia care s-a abătut cumva neașteptat asupra noastră.
Deschiderea oficială a fost anunțată pentru astăzi, la ora 12,00, așa că pe la 12,30 m-am și înființat, nu care cumva să pierd noutățile. Care noutăți se pare că s-au epuizat la Bookfest și n-au mai ajuns până la Arad. Am remarcat, chiar la intrare, la standul Mirador, cartea Studenta criminală, a cărei (re)lansare se va întâmpla sâmbătă, în cadrul târgului și cele trei cărți de istorie pentru copii ale Simonei Antonescu. În rest, nimic nou sub soare. În rest, pare că editurile au venit la Arad cu ce s-a mai găsit prin depozite.
Cât despre reducerile pe care le așteptam (ca tot omul când merge la un târg, nu?) și ele au fost cam scumpe la vedere. Doar la standurile Polirom și All am văzut reduceri mai consistente. Și la Vivaldi, dar aveau titluri puține și cam vechi, drept să spun. În trecere am căutat și Testamentul lui Abraham, dar nu era. Din două una: sau s-a epuizat deja tirajul sau s-a ascuns bine de tot de ploaie. Ploaie care, în câteva minute, a inundat cortul că te puteai crede într-o librărie venețiană.
Ora mesei
În jur de ora unu, s-a dat startul la caserolele cu cartofi piure și șnițel, dacă nu mă înșel. Foamete mare în rândul expozanților, se pare. Mai mult de jumătate dintre ei înfulecau tacticoși, fiecare în standul lui, unii ignorând cu desăvârșire puținii clienți, alții discutând cu ei între două îmbucături. Acuma, știu că oamenii trebuie să și mănânce, dar chiar nu se putea amenaja un loc retras unde să facă asta? Se pare că a devenit un obicei ăsta, să mănânci sau să bei în fața clienților. Fac asta și ospătarii de la toate terasele de pe centru. Stau la masă, uneori în picioarele trecătorilor, beau cafea, suc și butonează de zor telefonul. Aproape că nu mai știi care-s clienții și care ospătarii. Că despre o ținută distinctivă nici nu poate fi vorba. Cred că ar fi o idee bună să iau și eu sufertașul (ia să văd dacă știți ce-i ăsta :)) cu ciorbă și să mânânc în timpul orei. Să servesc catedra. cum ar veni, nu? Că tot se zice servesc masa, de parcă cineva ar mânca masa :). Și ca să fie treaba treabă și meniul complet, unul dintre expozanți (fără spoilere, ca de obicei :)) s-a delectat și cu un pahar de bere.
Cum am enervat (iar) un scriitor
Când am pronit spre târg, aveam, ce-i drept un titlu în minte, Noir de București, care-mi fusese semnalat într-un comentariu pe Facebook. Mă întreba autorul: Cum să facem să ajungă la dvs.? Așa că m-am gândit să facem cumva să ajung măcar eu la carte, dacă nu a ajuns ea la mine. Am găsit-o la standul Tritonic și, cum nu avea niciun preț, l-am întrebat pe domnul de la stand cât costă. 50 de lei, vine rapid răspunsul. Pun imediat cartea jos și domnul mă întreabă: Vi se pare scumpă, doamnă? Cu un accent pe doamnă cum numai bucureștenii știu să pună. Cam da, îi răspund. Păi, să știți că e la reducere! mă informează domnul. Și cât e fără reducere? mă chinuie curiozitatea. 66, vine răspunsul. Cu toată dragostea, la prețul ăsta, mai trebuie să aștepte până vine la mine :). Habar n-aveam că stăteam de vorbă cu autorul himself, mi-am dat seama de asta abia mai târziu, când i-a dat autograf unei cliente pe o carte. Nu era cartea neagră.
Cu ce m-am ales
Cu o singură carte, Bucuria vieții de Irving Stone, de la Polirom (16 lei). Și cu o ploaie care m-a făcut ciuciulete și de care m-am refugiat în spațiul primitor al Librăriei Corina. De unde am cumpărat o nouă apariție, Băiatul cel nou de Tracy Chevalier de la Humanitas. Da, exact editura aia al cărei șef se plânge mai nou că nu mai citesc oamenii :)). Poate dacă ar avea prețuri mai decente, s-ar apuca și lumea de citit, cine știe? Și m-am mai ales cu o carte, Queens of Britain, pe care am pescuit-o din țarc. Da, ador să cotrobăiesc în țarcul cu cărți de la Librăria Corina,în ciuda strâmbăturilor din nas cu care este tratat (țarcul) de intelectualii „fini” ai Aradului.
Bună afacere. În prima zi de târg, o carte de la târg și două de la librărie, 2-1 pentru librărie, cum ar veni.
Cartea de Irving Stone este despre Van Gogh? Am citit „Agonie si extaz” demult si imi amintesc ca mi-a placut mult. Astept impresii!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și eu abia aștept s-o citesc. Da, este despre Van Gogh.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesant târg de carte. 🙂 Într-adevăr, cărţile editurii Humanitas sunt scumpe!
Cât a costat „Băiatul cel nou”? 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
32
ApreciazăApreciază
Mi-a făcut plăcere să-ţi citesc articolul, Dorina. Humanitas chiar are cărţi scumpe! Cât a costat „Băiatul cel nou”? Frumoase achiziţii. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc pentru apreciere! 😊 32 de lei 😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană