10 cărți cu nume de PICTORI în titlu

Cărți cu nume de pictori în titlu

Arta a fost dintotdeauna o importantă sursă de inspirație pentru romancieri, eseiști, poeți. Cu atât mai mult pictorii, cu viața lor, uneori, extravagantă. Nu e deci de mirare că unii autori au folosit numele pictorilor (nu întotdeauna foarte inspirat), chiar în titlurile cărților lor. Căci, nu-i așa că o carte pe coperta căreia scrie Cină cu Picasso nu poate să fie decât interesantă?

Așa că o să încep lista de cărți cu nume de pictori în titlu exact cu cartea asta :).

1. Cină cu Picasso de Camille Aubray

Pablo Ruiz y Picasso (1881-1973) a fost unul dintre cei mai importanți artiști plastici ai secolului al XX-lea. Activitatea lui artistică a fost lungă (peste optzeci de ani) și multilaterală: pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică. A avut o viața aventuroasă, fapt care l-a făcut să devină cel mai cunoscut pictor al vremurilor sale.

Relațiile sale numeroase (și controversate) cu femeile au devenit nu doar știri mondene ci și subiecte de roman. Unul dintre aceste romane este Cină cu Picasso de Camille Aubray. De citit neapărat.

2. Eu sunt fiica lui Rembrandt de Lynn Cullen

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) a fost unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, dar a rămas cunoscut și pentru gravurile și desenele sale (peste 600 de picturi, 300 de gravuri, peste 2000 de desene). În 1634, s-a căsătorit cu Saskia van Uylenburg, verișoara unui important negustor de artă și fiica primarului, căsătorie care îi permite lui Rembrandt să intre în rândurile burgheziei din Amsterdam. Tocmai când pictorul se afla în culmea gloriei sale, Saskia se îmbolnăvește de tuberculoză și moare.

După moartea Saskiei, Rembrandt începe o relație cu Hendrickje, pe care o angajase să aibă grijă de fiul său, Titus, iar cariera lui intră în declin. Această perioadă din viața lui Rembrandt a inspirat-o pe Lyn Cullen să scrie romanul Eu sunt fiica lui Rembrandt.

Obsesia Caravaggio

3. Obsesia Caravaggio de Neil Griffiths

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) poartă numele orașului său natal, aflat în apropiere de Milano și a fost un pictor considerat unul dintre cei mai importanți inovatori în pictură. A folosit tehnica clarobscurului și a dat tablourilor religioase o dimensiune umană, înfățișând scenele biblice ca pe imagine de viață cotidiană. Viața sa a fost marcată de aventuri și scandaluri și chiar de o acuzație de crimă.

Dacă la Caravaggio mai adaugăm un detectiv pornit pe urmele unui tablou furat cu multă vreme în urmă plus ‘ndragheta, mafia calabreză, Obsesia Caravaggio poate deveni o carte interesantă.

4. Mâna lui Giotto de Iain Pears

Giotto di Bondone (1267-1337) a fost un pictor și arhitect italian, considerat predecesorul artei moderne. Giotto a înlocuit reprezentarea ornamentală bizantină cu cea a spațiului tridimensional, semnalând astfel perspectiva renascentistă. A realizat fresce în biserici, dar și mozaicul reprezentând barca lui Petru în Basilica Sfântul Petru de la Roma. A fost însărcinat cu conducerea construcției Domului din Florența și a proiectat Campanila (clopotnița). A devenit celebru și bogat înainte să împlinească patruzeci de ani. Cea mai importantă operă a sa este Capela Scrovegni din Padova, pe care a decorat-o cu picturi.

Mâna lui Giotto, în romanul lui Iain Pears, nu e a pictorului ci a unui hoț poreclit Giotto și despre care se credea că a furat cândva un tablou al unui alt maestru italian.

5. Misterul Tiziano de Iain Pears

Tiziano Vecellio a fost un pictor italian care a aparținut școlii venețiene. S-a născut în Pieve di Cadore (între 1488 și 1490) și a murit în 1576, la Veneția, în timpul epidemiei de ciumă. A pictat fresce, portrete, peisaje, scene religioase și mitologice. A lucrat mai mult de douăzecișicinci de ani pentru împăratul Carol Quintul (care-l admira foarte mult), la curtea princiară de la Urbino și a picata portretul Papei Paul al III-lea.

Misterul Tiziano din romanul lui Iain Pears este misterul unor crime stranii, misterul a cărui cheie pare să se afle într-un portret dispărut, pictat de Tiziano.

6. Afacerea Rafael de Iain Pears

Rafael Sanzio (1483–1520) a fost un important pictor și arhitect italian, unul dintre exponenții cei mai de seamă ai Renașterii italiene (și pictorul meu preferat, aș adăuga :)). Printre cele mai importante opere ale sale se numără Le Stanze di Raffaello (Camerele lui Rafael) de la Vatican, cu Școala ateniană, picturile care o reprezintă pe Fecioara Maria (Madonele), Triumful Galateei de la Villa Farnesina și compozițiile pe teme religioase, altele decât Madonele.

În romanul Afacerea Rafael a lui Iain Pears, o capodoperă a lui Rafael, ascunsă deasupra altarului uni mici biserici din Roma dispare și reapare la Londra, de unde este răscumpărată de guvernul italian. Poliția din Roma crede că totul este o escrocherie și deschide o anchetă care dezvăluie interese politice și financiare obscure.

in-cautarea-lui-cezanne

7. În căutarea lui Cezanne de Peter Mayle

Paul Cézanne (1839-1906) a fost unul dintre cei mai importanți pictori francezi, pictura lui făcând trecerea de la impresionism la cubism. A lucrat, de-a lungul vieții, la câteva serii tematice preferate: jucătorii de cărți sau naturile moarte cu fructe. Cezanne a avut o mare influență asupra artei vizuale a secolului al XX-lea, în general, și asupra unor pictori importanți, în special: Van Gogh, Gauguin, Matisse, Picasso.

Un fotograf american pornește În căutarea lui Cezanne, mai exact a unui tablou al pictorului, fapt care îi prilejuiește cititorului o foarte plăcută călătorie imaginară în compania romanului scris de Peter Mayle.

8. Cine a fost Pablo Picasso? de True Kelly 

Se pare că răspunsul la întrebare ar putea fi:

Un copil care a învățat să deseneze înainte să învețe să vorbească.

Sau

Un iubitor de animale care avea un șoricel, o broască-țestoasă, o maimuță și o mulțime de pisici și câini.

Sau

Cel mai celebru artist al secolului al XX-lea.

Foarte bună ideea Editurii Pandora de a scoate o serie de biografii ale unor oameni celebri, scrise special pentru copii.

9. Eu și Dali. Poveste suprarealistă de Stan Lauryssens

Salvador Dalí, pe numele lui adevărat Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a trăit între 1904 și 1989 și a fost un pictor spaniol, originar din Catalonia, un reprezentant important al curentului artistic suprarealist. A fost o adevărată vedetă mondială datorită aparițiilor sale excentrice dar și megalomaniei sale. Obișnuia să se pplimbe prin New-York cu un clopoțel asupra sa, ca nu cumva să treacă neobservat iar, în interviurile pe care le acorda, Dali vorbea despre el la persoana a treia, autodenumindu-se Divinul Dali.

Eu și Dali. Poveste suprarealistă este un roman autobiografic a lui Stan Lauryssens, un dealer de artă suspectat că ar fi vândut tablouri pretinse ale lui Dali, adr care n-ar fi fost autentice. Urmărit de Interpol, el s-a retras într-un orășel catalan, unde ar fi descoperit că un gruo secret de pictori inundă piața cu picturi false, pentru a întreține mașiăria de făcut bani a lui Dali.

10. Pe urmele lui Vermeer de Blue Balliett 

Johannes Vermeer (1632-1675) a fost unul dintre cei mai importanți pictori olandezi ai „vârstei de aur”, un important reprezentant al stilului baroc. A pictat 37 de tablouri, cele mai multe fiind alegorii sau scene din viața de zi cu zi. Preferatul meu este Fata cu cercel de perlă, „protagonista” unui roman de Tracy Chevalier.

Pe urmele lui Vermeer, mai exact al unui tablou al pictorului pornesc cititorii romanului lui Blue Balliett, atunci când tabloul dispare dintr-un muzeu din Chicago. Un roman de aventuri, plin de mistere care așteaptă să fie dezlegate.

Voi ce romane cu nume de pictori ne recomandați?

26 de gânduri despre „10 cărți cu nume de PICTORI în titlu

  1. Nici nu-mi vine sa cred ca nu am citit vreo carte din lista facuta de tine!!! Trebuie neaparat sa iau masuri. 🙂 Mai ales ca-mi place sa ma dau rotunda cu cultura mea generala. Vai mie. Multumesc mult pentru recomandari. Dorina!

    Apreciază

  2. Mi-a plăcut foarte mult cum ai conceput articolul. Mă încântă inițiativele tale, pe lângă stilul tău de a scrie reușești să aduci un ceva în plus acestei nișe. Felicitări!
    Am să caut colecția de la Editura Pandora. Mi se pare foarte interesantă și cred că vor fi încântați copiii mei.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.