10 cărți cu nume de ORAȘE în titlu (1)

Cărți cu nume de orașe în titlu

Sunt o fată de oraș, m-am născut într-un oraș și am trăit toată viața într-un (alt) oraș. Așa că nu e de mirare că-mi place să citesc cărți despre orașe, fie că sunt romane sau cărți de non-ficțiune. Reușesc, în felul acesta, să aflu cât mai multe lucruri despre orașe în care am fost sau despre altele la care doar visez.

1. Din Liverpool în Carpați de Arabella McIntyre-Brown

O englezoaică părăsește Liverpool, oașul în care a trăit mai bine de 20 de ani ca să se mute în Măgura, județul Brașov, un sat izolat, de undeva din Munții Carpați. Cartea e o veritabilă declarație de dragoste pentru România, iar venind de la o englezoaică, asta nu e puțin lucru.

2. Din nou în Marsilia de Peter Mayle

Detectivul Sam Levitt este invitat de către miliardarul francis Reboul să petreacă mai multe zile în Marsilia, unde să-l ajute la realizarea unui proiect imobiliar. Un bun prilej pentru Sam să se delecteze cu „veritable bouillabaise de Marseille”. Ce conține legendara „supă de aur”?

Cam tot ce înoată în Mediterana: pește John Dory, țipar-de-mare, pește-scorpion, găină-de-mare și alte specii de pești. În plus, roșii, cartofi, ceapă, usturoi, șofran, ulei de măsline și pătrunjel. Apoi, rouille – asta e un soi de maioneză consistentă și aromată, cu mai mult usturoi, mai mult șofran, ulei de măsline și ardei iute. Și, în cele din urmă, ai nevoie de niște felii subțiri de pâine prăjită, mai exact de baguette.

3. Iubire și moarte la Veneția de Marina Fiorato

O frumoasă poveste de iubire între Feyra, o frumoasă tămăduitoare din haremul sultanului de la Constantinopol și doctorul venețian Annibale Cason. Cât despre Veneția anului 1576 … orașul era devastat de ciumă, iar medicii erau văzuți alergând de colo-colo prin oraș, cu fața acoperită de masca cu cioc de pasăre, menită să-i protejeze împotriva bolii. Masca a rămas un simbol al Veneției și poate fi văzută (și cumpărată) astăzi în toate magazinele cu suveniruri.

4. Povestea Vienei de Jean de Cars

Mai mult decât o poveste, Povestea Vienei este o veritabilă – și foarte bine documentată – lecție de istorie, de muzică, de literatură și de istoria artei. Și, ca un bonus, cititorul are parte de câteva sfaturi. De exemplu, cum să comanzi o cafea într-o cafenea vieneză, așa încât să nu treci drept un turist ignorant.

5. Istanbul de Orhan Pamuk

Este o carte din care răzbate melancolia marelui oraș, care este prezentat cititorului așa cum numai un istanbulez devotat ar putea s-o facă. Dacă ai fost la Istanbul și te aștepți să regăsești locurile (moschei și palate) pe care le-ai văzut, s-ar putea să fii dezamăgit. Pamuk vorbește despre orașul de pe două continente așa cum doar cineva care a petrecut mai mult timp acolo ar putea s-o facă.

6. Un apartament la Paris de Michelle Gable

Paris, un oraș fascinant, este orașul în care se întâlnesc poveștile a două femei, o americancă, expertă în mobilă europeană și o franțuzoaică, o celebră curtezană din secolul al XIX-lea. Parisul este cu atât mai interesant, cu cât pe „scena” sa apar Montesquiou, Victor Hugo, Proust, Zola sau Clemenceau

7. Trenul de noapte spre Lisabona de Pascal Mercier

Un profesor de liceu salvează o tînără portugheză pe punctul de a se arunca de pe un pod din Berna. Fata fuge, dar lasă în urma ei o haină, în buzunarul căreia profesorul găsește o carte în limba portugheză și un bilet de tren între filele ei. Intrigat, profesorul pornește într-o adevărată aventură spre Lisabona, un oraș cu o istorie interesantă, dar care pe mine nu m-a impresionat chiar așa tare.

8. Drumul spre Los Angeles de John Fante

Arturo Bandini, un adolescent care trăiește într-un cartier de filipinezi din Los Angeles Harbor, împreună cu mama și sora sa, crede că este un mare geniu care va schimba soarta omenirii. El visează să devină un mare scriitor, dar, până atunci, lucrează la o fabrică de conserve.

9. Trilogia New-York-ului de Paul Auster

Trei nuvele despre căutarea unei identități într-un New-York uriaș și cenușiu, decupat parcă din filmele cu detectivi particulari, în care e foarte ușor să te pierzi și mult mai greu să revii și să te reconectezi cu lumea.

10. 7 crime la Roma de Guillaume Prevost

Roma. orașul spre care duc toate drumurile, este în 1514, scena unor crime misterioase, de care devine interesat chiar Leonardo da Vinci, stabilit la Vatican de scurtă vreme.

Ce alte cărți cu nume de orașe în titlu ne poți recomanda? Lasă link-ul articolului sau lista de titluri în secțiunea de comentarii :).

13 gânduri despre „10 cărți cu nume de ORAȘE în titlu (1)

  1. Viața dubla la Venetia de Monica Ramirez, Trenul de Trieste de Domnica Radulescu, Misterele Parisului, Pictorita din Shanghai, Doamnele din Missalonghi, Amor la Paris de Juliette Sobanet, cam astea îmi mai vin în minte…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.