Misterul din Caraibe de Agatha Christie – recenzie

Despre autoare:

Agatha Christie este una dintre cele mai cunoscute (și vândute) scriitoare britanice, despre care am scris mai multe aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2009 de RAO
Format: 107×180
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 224
ISBN: 978-973-103-942-8

Misterul din Caraibe

Am început să citesc Misterul din Caraibe fără să am prea mari așteptări de la carte, pentru că face parte din seria Marple, și îl prefer de departe pe Hercule Poirot, și cu atât mai mult cu cât nu demult am citit Mâna ascunsă, din aceeași serie, și n-aș putea spune că m-a impresionat prea tare. Am avut însă o surpriză foarte plăcută citind cartea, așa că a urcat rapid în topul preferințelor mele.

Miss Jane Marple pleacă în Caraibe, trimisă de nepotul său, ca să se recupereze după o pneumonie și să-și trateze reumatismul. Dacă Miss Marple s-a temut inițial că va avea parte de o vacanță plictisitoare, a constatat foarte repede că nu a fost deloc așa. Mai întâi, a fost găsit nort maiorul Palgrave, care o întrebase cu o zi înainte dacă vrea să vadă fotografia unui criminal. Apoi, a venit rândul unei angajate de la hotel să-și găsească sfârșitul într-un mod brutal. Și în cele din urmă, una dintre locatarele hotelului este găsită înecată într-un pârâu din apropiere. Așa că Miss Marple intră în acțiune și dezleagă misterul. Cartea păstrează suspansul până la sfârșit, așa încât este imposibil să-ți dai seama cine e, de fapt, ucigașul.

Personajele

Spre deosebire de alte romane din seria Marple, personajele din Misterul din Caraibe, sunt, fără excepție, foarte interesante.

Mai întâi, Miss Marple, o doamnă în vârstă care locuiește într-o mică localitate rurală din Anglia, își ia ghemul de tricotat și pleacă în vacanță tocmai în Caraibe. Este inteligentă, perspicace și dornică să-și bage nasul unde nu-i prea fierbe oala. În plus, are un ascuțit simț al autoironiei.

„- Pe bune acum! își zise Miss marple. Asta e doar o întâmplare. Sunt stupidă. Știu bine că sunt stupidă. Adevărul trebuie să fie foarte clar, dacă ar putea curăța cineva mizeria. Asta e problema, e prea multă mizerie.”

Domnul Rafiel (ce nume!) face o pereche perfectă cu Miss Marple. Este un domn în vârstă, o persoană autoritară, milionar, excentric, căruia îi place să le facă zile fripte asistentei personale și maseurului său, dar dotat și el cu simțul umorului.

„- Ce aș putea face eu ca să împiedic o crimă? Dumneavoastră aveți cam o sută de ani, iar eu sunt un moș ramolit.”

Proprietarii hotelului și totodată cei care-l administrau erau Tim și Molly Kendal, un cuplu care părea fericit, până când Molly începe să aibă probleme.

Printre locatarii hotelului se aflau două cupluri pasionate de păsări și flori, așa încât li se spunea Flora și Fauna, reverendul Prescott, un om bun și amabil, împreună cu sora lui, o femeie drăguță, dar cam acidă, plus Esther și Jackson, cei doi angajați ai domnului Rafiel. Toate personajele se comportă mai mult sau mai puțin ciudat, așa încât niciunul nu scapă de suspiciunea că ar fi criminalul.

Personajul meu preferat din această carte este … cuplul Rafiel-Miss Marple :). la despărțire, domnul Rafiel s-a despărțit de Miss Marple cu salutul:

„Ave Caesar, nos morituri te salutamus!”

Evaluarea mea

  • Subiect         – intrigă complicată, interesantă
  • Scriitură      –  lejeră, amuzantă pe alocuri
  • Redactare    –  bună
  • Traducere    –  rezonabilă
  • Copertă          atractivă
  • Goodreads       5/5 stele.

Cartea poate fi comandată la librăriile online Elefant și Libris.

Lectură plăcută!

5 gânduri despre „Misterul din Caraibe de Agatha Christie – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.