10 cărți favorite scrise de femei

carti-scrise-de-femei

În niciun caz nu aleg cărțile pe care le citesc în funcție de sexul autorului lor, dar, pregătind această listă, mi-am dat seama că ar putea avea, la fel de bine, titlul „10 cărți favorite”, cărțile enumerate mai jos regăsindu-se printre preferatele mele (o listă în continuă actualizare, de altfel).

1. Pe aripile vântului de Margaret Mitchell

Este cartea mea preferată și nu cred că ar putea să fie detronată vreodată de o alta de pe poziția de favorită. Mi-a plăcut povestea, am adorat personajele, am fost acolo, pur și simplu. E cartea pe care am recitit-o cap-coadă de nu știu câte ori, plus nenumărate fragmente în momentele de pauză între două cărți.

2. Zece negri mititei de Agatha Christie

O capodoperă a romanului polițist, care-ți pune seriosmintea la contribuție și care, a final, te face să rămâi fără răspuns la întrebarea: Cum de nu m-am gândit la asta?

3. Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier

O carte pe care am citit-o cu mult timp în urmă și care a făcut din Tracy Chevalier una dintre scriitoarele mele preferate, iar din Vermeer unul dintre pictorii preferați. Cred că ar trebui s-o recitesc :).

4. Torente de Marie Anne Desmarest

Povestea mea de dragoste preferată din adolescență, îmi aduc aminte cum trăiam parcă și eu acel nefericit menaje a trois cu Sigrid, Jan și prima lui soție. E amuzant că azi nu mă prea pasionează cărțile cu triunghiuri amoroase, dar asta chiar e o carte bună. De recitit. Cândva.

5. Hanul lui Manuc de Simona Antonescu

O carte care m-a surprins foarte plăcut, chiar nu mă așteptam la așa ceva de la un scriitor român. Trebuie să recunosc că nu am o relație privilegiată cu literatura română contemporană, nici ea cu mine, de fapt. Abia aștept următoarea carte a Simonei Antonescu, sunt sigură că ne pregătește ceva deosebit.

6. Iubirile croitoresei de Maria Duenas

Aventuri, spionaj, dragoste, război, haute couture plus o călătorie de la Madrid la Tanger, Tetuan și Lisabona. O lume fascinantă, care m-a captivat încă de la primele pagini. Am văzut și adaptarea pentru televiziune, dar nici nu se compară cu cartea.

7. Prințesa statornică de Philippa Gregory

Îmi plac mult romanele istorice ale Philippei Gregory, așa că a fost cam greu să aleg unul dintre ele. M-am oprit, până la urmă, la Prințesa statornică, roman care o are ca protagonistă pe Katherine de Aragon, prima soție a lui Henric al VIII-lea, total diferită de cea pe care mi-o imaginasem eu din alte cărți și din filme. Și pentru că e vorba și despre Alhambra, un loc care mi-a plăcut mult de tot.

8. Un apartament la Paris de Michelle Gable

Mi-a plăcut mult povestea, inspirată din viața unei curtezane franceze, Marthe de Florian, în anturajul căreia s-au perindat multe personalități interesante ale secolului al XIX-lea.

9. Colecționara de parfumuri interzise de Kathleen Tessaro

O călătorie imaginară în spațiu și în timp și o poveste căreia îi dau viață personaje mai mult sau mai puțin excentrice. Nu e poveste siropoasă, așa cum ai putea crede, judecând după titlu.

10. Sânge și splendoare de Sarah Dunant

O saga despre familia Borgia, una dintre cele mai intrigante și dornice de putere familii din istorie, nu poate să fie decât una foarte interesantă. Cardinalul spaniol Rodrigo Borgia, ajuns papa Alexandru al VI-lea, nu se dă în lături de la nimic pentru a-și atinge scopurile, și cum așchia nu sare departe de trunchi, copiii lui, Cesare și Lucrezia, nu se lasă nici ei mai prejos.

Cum arată lista ta de cărți scrise de femei? Scrie un articol pe blog și lasă link-ul în secțiunea de comentarii sau, dacă nu ai blog, scrie direct titlurile (tot acolo).

#JoiaCuCărți

Publicitate

16 gânduri despre „10 cărți favorite scrise de femei

  1. Mi-am dat seama ca multe dintre cartile mele favorite sunt scrise deopotriva de femei si de barbati, desi cred ca barbatii detin suprematia in preferintele mele. Margaret Mitchell, Marie Anne Desmarest si Phillippa Gregory am citit si mi-au placut mult.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.