10 cărți negre

carti-negre

Și când zic negre nu mă refer la așa numita literatură noir, deși se regăsesc în listă și cărți din această categorie. Mă refer la cărți negre la propriu, mai exact cărți cu copertă neagră. Când vine vorba de coperta unei cărți, negrul poate fi o culoare dificilă, din punctul meu de vedere, poate face copertă superbă sau, dimpotrivă, o poate ruina. În lista de mai jos, se vor regăsi cărți din amândouă categoriile, atât frumoase cât și mai puțin reușite.

1. Bărbați care urăsc femeile de Stieg Larsson

Primul volum din seria Millenium are o copertă interesantă, pe măsura unei cărți despre care Pascal Bruckner scria că e unul dintre puținele romane polițiste care l-au făcut să se trezească noaptea ca să continue lectura.

2. Philip și Elisabeta. Portretul unei căsătorii de Gyles Brandreth

O carte frumoasă, despre  o poveste de dragoste cum nu mulți au ocazia să trăiască, și o copertă pe măsură. Foarte sugestive portretele în profil  umăr la umăr a celor doi protagoniști, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și prințul consort Philip, duce de Edinburgh.

3. Prime-time de Liza Marklund

Nu este o copertă prea reușită, din punctul meu de vedere, iar coperta a patra este de-a dreptul un dezastru pentru ochii mai puțin ageri. Caractere turqouise și roșii pe fond negru, iată a alegere nu prea reușită. Noroc că numele uneia dintre cele mai cunoscute scriitoare scandinave de literatură noir salvează cumva situația.

4. Să mori din dragoste de Donna Leon

O copertă reușită, sugestivă, care pune cumva cititorul în temă cu ceea ce urmează să citească. Și o bilă albă pentru caracterele albe de pe coperta patru :).

5. Reduși la tăcere de Kristina Ohlsson

Mi-a plăcut coperta, cred că e foarte bine aleasă. Un portret feminin abia sugerat în fundal, iar în prim plan o floare albă, ale cărei petale parcă stau să cadă sunt, cu siguranță, suficient de incitante ca să te facă să citești cartea. Din păcate, prezentarea de pe coperta a patra se adresează și ea doar ochilor ageri. Uneori nu înțeleg criteriile după care aleg editurile tipurile de caractere pe care le folosesc.

6. Obsesia Caravaggio de Neil Griffiths

Un thriller captivant despre puterea unei obsesii, un tablou sustras dintr-o capelă din Palermo și clanuri mafiote care-l folosesc ca garanție plus numele lui Caravaggio, pictorul care a avut parte de o viață agitată, iată suficiente motive pentru o copertă noir, dar n-aș zice că e neapărat cea mai bună alegere.

7. Regina roșie de Philippa Gregory

Probabil coperta mea preferată dintre cele zece, deși n-aș spune același lucru despre personajul principal, Margaret Beaufort, poreclită și Regina Roșie, deoarece făcea parte din Casa Lancaster, care avea ca simbol trandafirul roșu.

8. Crima mumiei de Cristian Jacq

Bună alegerea culorii copertei, dar cred că e o carte care merita o altfel de copertă. Poate ceva mai misterioasă, pe măsura enigmei unei crime aparent perfecte.

9. Eu sunt fiica lui Rembrandt de Lynn Cullen

Pentru un personaj ca Rembrandt, cea mai bună alegere pare a fi o copertă neagră, iar dacă e vorba de relația cu fiica sa, Cornelia, cu atât mai mult.

10. Paznicul farului de Camilla Lackberg

„O insulă bântuită, pe care nu există granițe între viață și moarte” promite coperta, mesaj transmis prin cuvinte dar și prin grafica, și exact asta primește cititorul. O poveste care-ți dă fiori … începând chiar cu coperta.

Nici n-am terminat bine lista cu zece cărți negre, că mi-am dat seama că mai am în bibliotecă multe cărți negre, cel puțin la fel de interesante. Așa că rămâi pe recepție, vor mai urma și alte cărți negre.

Lista ta de cărți negre cum arată? Ca de obicei, te invit să laşi lista cărţilor sau link-ul articolului de pe blogul tău în secţiunea de comentarii.

#JoiaCuCărți

5 gânduri despre „10 cărți negre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.