Cerneala de Fernando Trias de Bes

Despre autor:

Fernando Trias de Bes (n.1967) s-a născut la Barcelona. A publicat până în prezent mai multe cărți, unele dintre ele fiind distinse cu premii literare.

A colaborat la revista País Semanal, iar în prezent publică povestiri săptămânale în La Vanguardia şi La Brújula de Onda Cero.

Despre carte:

Publicat în 2014 de Baroque Books & Arts
Format: 135×125
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 192
ISBN: 978-606-8564-10-4

Cerneala

Dacă ar fi să găsesc un singur cuvânt care să definească această carte, cred că ar fi bizară. În primul rând, personajele au ceva bizar. Un librar care împrumută cărți din librăria Cerneala (mai degrabă o bibliotecă decât o librărie) care încearcă să înțeleagă de ce îl înșeală soția. Un matematician în căutarea motivului și care împrumută toate volumele din librăria Cerneala, în speranța că îl va descoperi. Un editor care nu citește niciodată o carte până la capăt și crede că important este doar titlul (asta era valabil și în 1900, nu doar în era Facebook?). Un corector care s-a plictisit să scrie. Un tipograf care imprimă cu o cerneală care dispare imediat după ce cuvintele au fost citite (apă de ploaie baltă). Toate comportamentele lor ciudate sunt legate de evenimente din trecutul lor, mai apropiat sau mai îndepărtat.

O carte care se citește ușor – aproape fără să-mi dau seama, am dat-o gata în câteva ore. Cu fiecare pagină parcursă eram tot mai curioasă cum se vor lega toate acele bizarerii, iar finalul a fost, cum altfel?, la fel de bizar.

Despre ce e vorba în carte?

„E vorba de … nu că nu s-ar întâmpla nimic. Se întâmplă chiar o mulțime de lucruri. Numărul personajelor este, aș putea spune, infinit. Fiecare găsește un răspuns, un motiv, înțelegeți? Mi-e greu să vă explic, pentru că literele … în fine, literele sunt ceva așa, ca un joc, ceva efemer. Nu vă pot spune mai multe. Nu mă întrebați. Totul e cuprins acolo, în text.” 

O carte despre cuvinte tipărite, despre cărți și despre efemeritatea și eternitatea lor. Puțin bizar, nu? Doar la prima vedere.

Bizară sau nu, a reușit să mă facă s-o citesc dintr-o singură „suflare” cum nu mi s-a mai întâmplat demult.

Evaluarea mea

  • Subiect         – nevoia de a da sens vieții prin cuvânt
  • Scriitură      – cursivă, ușor de lecturat
  • Redactare    – foarte bună
  • Traducere    foarte bună
  • Copertă          o prezentare grafică de excepție, inclusiv coperta
  • Goodreads   –  3/5 stele.

Cartea poate fi comandată pe Elefant.ro sau pe Libris.ro.

Lectură plăcută!

* Articolul poate conține link-uri de marketing afiliat. Dacă comanzi cartea urmând unul dintre link-urile indicate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision, care ajută la întreținerea blogului. Fapt pentru care îți mulțumesc! 🙂

2 gânduri despre „Cerneala de Fernando Trias de Bes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.