Întrebarea zilei #13

Cum e posibil ca o carte care a avut un traducător, un redactor, un tehnoredactor și DOI corectori să aibă atât de multe greșeli de ortografie?

 • „…și alți prieteni și membrii ai familiei, formând cu toții o procesiune …” (pag.31) – dacă scrii prieteni cu un singur i, de ce scrii membri cu doi de i?
 • „Amadeo a fost surprins când, l-a începutul anului 1919…” (pag. 68) – auch!!
 • „A dus o măslină l-a gură,…” (pag. 119)
 • „Inima doicii a luat-o razna. Nu știe ce să facă, dar încearcă să stăpânesc situația…” (pag. 191) – greu cu conjugarea verbelor!
 • „-Ți-am adus un cadou, zice el./…/-Ce ce? întreabă ea.” (pag.383) – de ce nu suntem mai atenți? 🙂
 • „Îi veneau greu și să vorbească, sărmanul de el, atât de modest era.” (pag. 225) – iar conjugarea verbelor?
 • Vreau să știu că apreciez foarte mult graba cu care te-ai întors din Italia…” (pag. 229) – eu știu, tu știi, el știe :).

Uite așa a reușit o editură cu pretenții să facă o varză dintr-o carte foarte bună. Păcat. Am înțeles că nu sunt plătiți prea bine traducătorii și redactorii, dar cititorul, care dă o grămadă de bani pe o carte, ce vină are?

Încăperi ferecate

 

Publicitate

10 gânduri despre „Întrebarea zilei #13

 1. Da. Cărţile apărute în colecţia „Raftul Denisei” sunt corectate foarte prost, dacă sunt… Într-o carte scrisă de Kate Morton chiar m-au supărat greşelile. :)) Şi eu fac greşeli, dar nu traduc, corectez sau redactez cărţi. În fine, în ziua de azi cărţile se vând doar pentru bani şi, de cele mai multe ori, la kilogram.

  Apreciază

   1. Nu ştiu ce să zic… :)) Sincer, şi eu mi-am schimbat părerea despre Humanitas Fiction. Ah, dorinţa mea (că tot e ziua mea :D) este să pot citi cărţi în limba engleză. Lucrez mult, fac progrese şi sper să reuşesc! 😉

    Apreciat de 1 persoană

 2. Intr-adevar, acestea sunt greseli serioase. Nu sunt greseli de traducere, sunt greseli de redactare in limba romana. Nu am mai citit de ceva vreme o carte nou aparuta in aceasta colectie, dar imi amintesc ca inainte nu am vazut astfel de erori.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.