Din Liverpool în Carpați de Arabella McIntyre-Brown

Despre autoare:

Arabella McIntyre-Brown este jurnalistă și scriitoare britanică, s-a născut în sudul Angliei, a trăit o perioadă la Londra, după care s-a mutat la Liverpool, unde a locuit peste douăzeci de ani. În 2010, s-a mutat în România, în satul Măgura, județul Brașov.

Despre carte:

Publicată în 2016 de Editura ALL
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 300
ISBN: 978-606-587-420-6

Din-Liverpool-in-Carpati

Din Liverpool în Carpați este o carte de memorialistică, o veritabilă declarație de dragoste a unei englezoaice pentru România. Arabella McIntyre-Brown, aflată într-un moment de cumpănă a vieții sale, după pierderea mai multor ființe dragi, decide să iasă din zona de confort și să înceapă o nouă viață într-o țară despre care nu știa mare lucru și a cărei limbă n-o vorbea. După o vacanță petrecută în România, decide să cumpere o casă într-un sat izolat de munte, în apropiere de Bran. Ce șanse poate avea o femeie singură, de peste 50 de ani, fără venituri, fără niciun plan, să-și refacă viața într-o țară atât de diferită față de cea în care trăise până atunci? Probabil că, dacă și-ar fi pus întrebarea asta, nu s-ar mai fi mutat niciodată.

După șase ani de locuit în România, Arabella McIntyre-Brown a publicat Din Liverpool în Carpați, o carte în care povestește, cu detalii savuroase, despre viața ei la Măgura. Deși o fire mai degrabă interiorizată, care preferă compania animalelor celei a oamenilor, Arabella își face noi prieteni printre locutorii din sat și printre familiile de expați care trăiesc în zonă.

Magura
Sursa foto: stakeintransylvania.com

Arabella descoperă, uneori surprinsă, diferențele culturale dintre români și britanici, cu toate astea scrie despre români că sunt muncitori, familiști și buni vecini. Chiar dacă au obiceiul prost să-ți intre în casă neanunțați și fără să bată la ușă :). De altfel, nu doar oamenii au obiceiul ăsta, ci și oile, singurele animale pe care Arabella, mare iubitoare de animale, nu prea le agreează.

Expresia asta, „ca o oaie”, este prost folosită. Când spui cuiva că arată ca o oaie se presupune că vrei să zici că arată rușinat, stânjenit, umil. AIUREA! Oile nu cunosc noțiunea de rușine. Sunt niște ființe obraznice, insolente, lipsite de remușcări, care intră peste tine în casă și-ți fură begoniile.

Autoarea nu surprinde doar latura pozitivă a românilor care trăiesc la sat. Ea scrie și despre greutățile lor financiare, despre faptul că, de mici, copiii sunt nevoiți să ajute la treburile din gospodărie sau că animalele sunt privite doar prin prisma utilității lor și nu ca animale de companie.

O scenă amuzantă

Nunta este un prilej pentru Arabella să înțeleagă mai bine obiceiurile locului, dar și unul de amuzament. După ceremonia religioasă, alaiul de nuntă se încolonează și se îndreaptă spre restaurantul unde urma să aibă loc petrecerea. Cu farurile aprinse și în sunet asurzitor de claxoane – o bună ocazie pentru Arabella să-și amintească sunetul claxonului mașinii ei, nefolosit de multă vreme.

La restaurant, chelnerița a privit-o ciudat când a cerut apă. „Toată băutura aia de calitate, plus vinul care avea să fie adus – și tu vrei apă?!”

Petrecerea a durat vreo zece ore, dar…

Eu nu mai eram de față, mă făcusem nevăzută după vreo oră sau ceva de genul ăsta, copleșită de tot ce se întâmpla și lipsită de acel ceva de care ai nevoie pentru a face față unei petreceri românești.

Altă scenă amuzantă

Bine, scena în sine n-a fost amuzantă deloc, ci doar felul în care povestește Arabella întâmplările de la „micul sediu al haosului care este Casa de Sănătate Brașov”. Suspectă de Ebola, Arabella este internată în spital, iar după externare a decis să-și facă asigurare. Împreună cu Greg, unul dintre prietenii ei, s-au dus la Casa de Sănătate să dea piept cu birocrația românească.

Femeia care mișuna pe-acolo nu era doar stresată, ci și neplăcută și părea că se bucură că le face oamenilor viața grea – pur și simplu din plăcere.

Greg își încleștează maxilarul – cred că-și imaginează cum ar fi s-o arunce pe cucoana asta într-o betonieră. Însă ea semnează și ștampilează ca o Furie și ne trimite la dracu’.

Ce mi-a plăcut

 • personajele, pitorești și foarte credibile, descrise cu un deosebit simț al detaliului și, uneori, al ironiei și chiar al autoironiei (nu este scutită nici propria persoană)
 • modul foarte realist în care autoarea surprinde și descrie lumea satului românesc, cu bune și cu rele
 • descrierea naturii din Transilvania
 • tonul pozitiv, antrenant, uneori amuzant, cu care sunt relatate întâmplările.

 Ce nu mi-a plăcut

 • prea multe detalii despre animale, mai ales câini și pisici – de altfel, cartea putea fi cu vreo sută de pagini mai scurtă, fără ca povestea să aibă de suferit.

Marketing

Oricare dintre ei ar fi putut juca fără probleme în reclame despre copilăria ideală; știu asta pentru că am întâlnit atâția copii, de-a lungul timpului, care erau reclame vii pentru mijloacele de contracepție – îi întâlneai o dată și era de-ajuns ca să nu-ți mai dorești să devii părinte.

Evaluarea mea

 • Subiect         – o englezoiacă îndrăgostită de România, e ceva, nu?
 • Scriitură      –  lejeră, stil jurnalistic în mare parte
 • Redactare    –  bună
 • Traducere    –  se putea mai bine
 • Copertă          nu prea reușită
 • Goodreads   –  3/5 stele.

Cartea poate fi comandată aici.

Lectură plăcută!

4 gânduri despre „Din Liverpool în Carpați de Arabella McIntyre-Brown

 1. Foarte frumoasă și bine punctata prezentare, ca de fiecare dată, felicitări Dorina și mulțumesc de recomandare! Nu știam despre cartea asta, nu-mi atrasese atenția, dar acum îmi doresc s-o citesc. Pare interesantă și deosebită. Nu prea o avantajează nici coperta, clar se putea mai bine.

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.