O punte între generații

Școala nu este singura responsabilă pentru educarea noilor generații, cum pare să se acrediteze ideea în ultimul timp, cel puțin la fel de importantă este și prezența activă a părinților în actul educațional. Dacă ar fi să-mi doresc ceva pentru școala românească ar fi revenirea părinților în ȘCOALĂ. Nu în calitate de elevi, desigur, ci în calitate de parteneri ai școlii, asumându-și un rol activ în educația copiilor lor.

Rolul părinților este foarte important în educarea copiilor, ei trebuie să-i pregătească și să-i susțină din punct de vedere emoțional, comportamental, social și financiar, în afara școlii.

Părinții și școala

Eu cred însă că PĂRINȚII se pot implica activ în educarea copiilor și în cadrul școlii. Este important să renunțe la mentalitatea, din ce în ce mai prezentă, că, odată copilul înscris la școală, profesorii devin singurii responsabili de educarea copilului. Ei trebuie să comunice des și deschis cu profesorii copiilor lor și să participe la cât mai multe dintre activitățile formale, dar mai ales non-formale din școală. Școala nu este un loc doar al profesorilor și al elevilor, ci trebuie să fie și al părinților. Ei trebuie să fie o prezență mult mai activă în școală și să renunțe la ideea eronată că își fac de râs copiii (mai ales pe cei de vârstă mai mare) dacă participă la activitățile lor.

Concret, cum încerc să-i implic eu părinți în viața școlii? I-am invitat pe părinți să asiste la lecții, pentru că am observat că mulți au o percepție eronată despre cum se desfășoară, de fapt, lucrurile în școală. N-am reușit încă să conving nici unul. În afară de lipsa de timp, cred că e și motivul despre care am vorbit mai sus.

AVBS-CREDITAm avut mai mult succes cu orele de dirigenție, la care am invitat părinți (sau cunoscuți de-ai acestora) să ne povestească câte ceva despre cariera lor. Orele cu invitați sunt întotdeauna pe placul elevilor și e firesc să fie așa, fiindcă au în clasă și alți oameni decât profesorii cu care s-au obișnuit deja și de „zicerile” cărora s-au plictisit, foarte probabil.

Sunt conștientă însă că prezența părinților în școală e cumva restricționată de programul de lucru al celor mai mulți dintre ei, suprapus peste programul școlar, așa că m-am gândit la o soluție ca vocea părinților să se facă totuși auzită.

Vocea părinților

Cred că ar fi utilă o platformă (online) a părinților, o PUNTE ÎNTRE GENERAȚII (poate chiar cu denumirea asta), unde părinții să le împărtășească elevilor din experiența lor legată de diverse subiecte: carieră, alimentație sănătoasă (poate chiar o colecție de rețete :)), timp liber (da, și părinții au câte ceva de spus despre timpul liber), călătorii în locuri interesante, tradiții și obiceiuri în locurile de unde provin și altele, în funcție de interesele comunității de părinți și de elevi din școală.

Pod Budapesta
Sursa foto: arhiva personală

Sigur că e nevoie de timp și de multă determinare pentru realizarea acestui proiect, dar cred că e o OPORTUNITATE extraordinară pentru realizarea unei punți ]ntre generații și, în timp, s-ar aduna pe platforma multe materiale valoroase.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.