Mâna ascunsă de Agatha Christie – recenzie

Despre autoare:

Agatha Christie este una dintre cele mai populare scriitoare britanice și se numără printre cei mai vânduți autori din toate timpurile. Am scris mai multe despre Agatha Christie aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2005 de Editura RAO
Format: 107×180
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 256

agatha-christie

Mâna ascunsă se află pe lista romanelor favorite ale Agathei Christie, dar n-aș putea spune același lucru despre mine.

N-aș putea zice că iese (prea mult) din tiparele cărților Agathei Christie: un sat liniștit în apropierea Londrei, o sinucidere suspectă, urmată de o crimă, scrisori anonime, multe personaje, o iubire cam trasă de păr plus Miss Marple, care intervine la sfârșit și dezleagă misterul.

„Localitatea avea o stradă principală încântătoare,cu șiruri de case respectabile, prin ale căror ferestre de la parter se vindeau checuri, fructe sau legume. Tot acolo se găsea un magazin lung de țesături, altul, mare și important, cu produse de fierărie, un oficiu poștal pretențios, un șir interminabil de prăvălii, două măcelării concurente și un International Stores. Mai era cabinetul unui doctor, o firmă de avocați, domnii Galbraith, Galbraith și Symmington, o biserică frumoasă și neașteptat de mare, datând din anul 1420, păstrând unele eelemente saxone, o școală nouă și hidoasă,și două cârciumi.”

Personajele

Jerry Burton (naratorul) se recuperează după un accident de avion și medicul său îi recomandă să se retragă într-un loc liniștit pentru convalescență. Așa că, împreună cu sora sa, Joanna, închiriază o casă în (aparent) liniștitul sat cu pretenții de oraș, Lymstock. Jerry Burton este un personaj la fel de plictisitor ca naratorul din Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd, doar că acela s-a dovedit un ticălos, până la urmă. Joanna este un personaj mai viu, mai bine conturat.

Emily Barton, proprietara casei pe care o închiriază frații Burton, este o domnișoară bătrână, care a trăit toată viața cu mama și surorile ei, iar după moarte acestora a fost nevoită să închirieze casa ca să facă rost de bani. Personaj feminin tipic romanelor Agathei Christie, pare cumsecade, dar, la un moment dat, devine cam suspectă.

Celelalte personaje sunt locuitori tipici dintr-o mică localitate rurală, în general trecute de prima tinerețe, și, multe dintre ele, suficient de inconsistente ca să le uiți imediat ce ai terminat cartea.

La toate aceste personaje, se adaugă Mâna ascunsă, autorul/autoarea scrisorilor anonime și suspect/ă de crimă.

Miss Jane Marple apare atât de puțin, abia în ultima carte a cărții, încât dacă nu ai cunoaște personajul din alte cărți, nici n-ai ști ce să crezi despre ea.

Un mesaj pentru autoare: Lady Agatha, cartea asta m-a cam dezamăgit! Pare cumva scrisă la normă. Știu că poți mult mai bine.

Evaluarea mea

  • Subiect         – interesant abia în partea a doua
  • Scriitură      –  lejeră
  • Redactare    –  neglijentă
  • Traducere    –  nu prea reușită
  • Copertă          se putea mai bine
  • Goodreads   –  3/5 stele.

Comandă cartea aici.

Lectură plăcută!

4 gânduri despre „Mâna ascunsă de Agatha Christie – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.