10 cărți din copilăria mea

cărți-din-copilărie

Nu știu alții cum sunt, vorba lui Creangă, dar eu îmi aduc aminte cu mare drag de cărțile pe care le-am citit în copilăria mea, chiar dacă asta s-a întâmplat cu atât de mult timp în urmă. Și chiar dacă nu aveam la dispoziție cărțile pe care le au copiii de azi, tot am citit cărți minunate, de care-mi aduc aminte cu drag, chiar dacă au trecut atâția ani de atunci.

Uite ce-am găsit sub praful care s-a așternut peste cărțile copilăriei mele:

1. Cireșarii de Constantin Chiriță – ce aventuri am trăit împreună cu Cireșarii, le țin minte de parcă le-aș fi citit ieri!

2. Toate pânzele sus de Radu Tudoran – prima mea carte de călătorii

3. Winnetou de Karl May – deși pare mai mult o carte pentru băieți, am citit-o pe nerăsuflate, țin minte că o împrumutasem de la bibliotecă și așteptam cu nerăbdare să pun mâna pe următorul volum (am reușit, mai târziu, destul de greu, să fac rost de propriul exemplar)

4. Copiii căpitanului Grant de Jules Verne – am citit multe dintre cărțile lui Jules Verne, aveam toată colecția care a apărut la vremea aceea, într-o prezentare frumoasă, dar asta mi-a plăcut cel mai mult

5. Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher-Stowe – o carte care m-a impresionat mult, deși cred că nu am înțeles-o prea bine atunci (am văzut că încă e pe lista de lecturi a elevilor de clasa a V-a, nu știu ce să zic despre asta)

6. Singur pe lume de Hector Malot – o carte atât de tristă, dar atât de frumoasă!

7. Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain – Tom Sawyer rămâne personajul meu preferat din copilărie, mă gândesc să recitesc cartea, ca să văd cum mai stau lucrurile azi

8. Aventurile lui Hucklebbery Finn de Mark Twain – n-aveam nici cea mai mică idee ce controverse a iscat această carte (pe care nu le înțeleg nici azi, ca să fiu sinceră)

9. Alice în țara oglinzii de Lewis Carroll – cred că mi-au plăcut mai mult desenele și câteva personaje cam trăznite, decât povestea în sine

10. Recreația mare de Mircea Sântimbreanu – o carte mare, cu copertă galbenă, între paginile căreia îmi plăcea să mă refugiez adesea.

Care sunt cărțile copilăriei tale, fie ea mai recentă sau mai îndepărtată? Scrie un articol sau lasă lista (nu e obligatoriu să fie 10) în secțiunea de comentarii. Abia aștept să citesc :).

#JoiaCuCărți

Publicitate

22 de gânduri despre „10 cărți din copilăria mea

  1. Ciudat, și în cazul meu, cărțile copilăriei au fost cam aceleași. Spun ciudat, pentru că între generațiile noastre și generațiile de după 2000, ruptura în ceea ce privește lista de lecturi din copilărie, e foarte diferită, în cazul în care există. În ceea ce mă privește, pe lângă ce ai enumerat tu, copilăria și adolescența mea a mai fost marcată și de: Cartea junglei – Rudyard Kipling, Black Beauty – Anna Sewell, Căpitan la 15 ani – Jules Verne, Oliver Twist – Charles Dickens, Pollyanna – Eleanor H. Porter, Lassie – Eric Knight, Prinț și cerșetor – Mark Twain, desigur, o grămadă din romanele istorice ale lui Dumas, Casuța din preerie – Laura Ingalls Wilder… Și ar mai fi câțiva de adăugat 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    1. Vai, cum am uitat de Prinț și cerșetor? Plus Dumas, dar el a venit puțin mai târziu. Cărțile bune, la fel ca muzica bună, traversează mai multe generații 😊. Poate de-aia le-ai regăsit și tu în amintirile tale.

      Apreciază

  2. Povești de Frații Grimm, Basme de Petre Ispirescu,Povești de Hans Christian Andersen, Legendele Olimpului,Comoara din insulă de Robert Louis Stevenson,Căpitan la 15 ani Jules Verne, Alexandre Dumas, Ionel Teodoreanu La Medeleni, Coliba unchiului Tom si multe alte carti care mi-au bucurat copilaria.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Si eu ma regasesc in ce ai citit tu. Probabil asta se citea pe atunci. Din pacate, podul dintre generatii nu a mai fost traversat inca o data, cel putin asa pare la prima vedere. Am un frate mai mic, el si cu prietenii lui nu ar pune mana pe carti de genul. Pentru ei, mi se pare, conteaza mai mult ca descrierile sa fie simplificate, mai putine detalii, actiune cat mai multa si mai rapida, daca au literele de-o schioapa si multe pagini nici nu se ating de carte.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.