Baba și Moșu’

M-am amuzat citind un comentariu pe FB al unui proaspăt bunic autointitulat Moșu’, dar m-am gândit că eu (la fel de proaspătă bunică) nu aș vrea să mi se spună Baba, nu mi s-ar părea deloc distractiv. Nici mama mea, proaspătă străbunică, nu ar zice „Te pupă baba!”.

„Moșule, ce tânăr ești!”, așa se autoironizează nașul meu, fredonând un cântec foarte popular cu ceva vreme în urmă. Îl cântau două fete pe care le chema (încă le mai cheamă) Andreea, așa că li se spunea Andrelele. Cum ar suna însă „Babo, ce tânără ești”? Cam aiurea. Și am observat că, la București, se-ntâmplă uneori ca ospătarul să fie apelat Moșule!  Cum ar suna însă Babo, nota, te rog!?

E plină lumea poveștilor de personaje precum Baba Cloanța (Cotoroanța!), Baba Iarna, Baba Oarba, Baba Hârca și alte babe, la fel de puțin simpatice. Nici Baba Dochia nu e exagerat de prietenoasă.

baba-cloanta
O Baba Cloanța fotoșopată
Sursa foto: teotrandafir.ro

Și în povestea cu Fata babei și fata moșului, dacă-mi aduc bine aminte, fata babei era aia rea, iar cea a moșului era bună și cuminte și exact așa cum trebuie.

Până și Vasile Alecsandri a scris o poezie despre Baba Cloanța:

Mii de duhuri ies la lună, 
Printre papură zburând, 
Şi urmează şuierind, 
Baba Cloanţă cea nebună
Care-aleargă descântând.

Am căutat cu atenție și nici urmă de Moșu’ Clonțu’, Moșu’ Hârcu, Moșu’ Orbu’ sau ceva. În schimb, apare bonomul și jovialul Moș Crăciun, mereu vesel și aducător de cadouri pentru copii, și „fratele” lui mai mic, Moș Nicolae, și el transformat într-un personaj simpatic.

mos-craciun

Mă gândesc că ar trebui să fac o solicitare la PM canadian, să vină să ne rescrie poveștile, dacă tot se crede port-drapelul luptei împotriva discriminării de sex. Am citit că a propus înlocuirea cuvântului mankind cu peoplekind și chiar interzicerea cuvintelor mama și tata (doar părinți), ca să nu se simtă nimeni jignit. Păi atunci, să se interzică și baba și moșul și să se înlocuiască cu…habar n-am cu ce. Ai vreo propunere? 🙂

5 gânduri despre „Baba și Moșu’

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.