Îmi place mult să călătoresc, să descopăr locuri noi, să cunosc oameni noi și să aflu cum trăiesc, cum se distrează, cum muncesc, ce mănâncă. Sunt curioasă din fire și îmi place să descopăr lucruri și, mai ales, locuri. Pentru că nu pot să călătoresc tot timpul, așa cum aș vrea, mă refugiez adesea în lumea cărților, cu ajutorul cărora „vizitez” locuri la care nici măcar nu visez că aș putea ajunge în realitate.
Îmi place mult să descopăr lumea prin intermediul cărților, așa că lista locurilor exotice unde am ajung datorită lor ar putea fi mult mai lungă. Dar, #JoiaCuCărți are reguli clare: listă de 10, nu mai multe, nu mai puține. Desigur, regula asta e valabilă doar pentru cine a inventat-o, adică pentru mine. Lista ta poate fi mai lungă sau mai scurtă :).
Așadar, uite lista locurilor exotice pe unde m-au purtat paginile cărților:
1. Sri Lanka
Soția plantatorului de ceai de Dinah Jefferies – o carte care mi-a plăcut mult, iar atmosfera din fostul Ceylon este recreată senzorial, aproape că poți s-o atingi, s-o auzi, s-o vezi și s-o miroși.
2. Japonia
Memoriile unei gheișe de Arthur Golden – am pătruns în lumea dispărută, dar fascinantă, a gheișelor din Kyoto. Ceremoniile din Casele de ceai, machiajul sofisticat, coafura provocatoare sub formă de „piersică despicată” și chimonoul brodat cu dragoni sau flori (dar atât de incomod de purtat), toate fac parte din arsenalul de seducție al unei gheișe.
„Maneha m-a dus într-o altă din Ichiriki și mi-a cerut să mă așez… Robele erau atât de incomode, că mi-a luat mai multe încercări ca să o pot face cum trebuie. Maneha mi-a dat un mic ornament în formă de tărtăcuță și mi-a arătat cum să-l port atârnat de obi. Tărtăcuța fiind goală și ușoară, se spune că echilibrează greutatea corpului – și multe ucenice stângace s-au bizuit pe așa ceva ca să le ajute să nu cadă.”
3. Kenya
Îndrăgostită de un masai de Corinne Hofmann – povestea (reală) de dragoste a unei elvețience care se îndrăgostește de un războinic Samburu și decide să se mute în Kenya.
„Mama lui nu încetează să mă privească. Pielea ei este foarte neagră. Capul ras are o formă frumoasă. La gât și la urechi poartă cercei din perle colorate. Este mai degrabă grasă, iar pe bustul ei atârnă doi sâni lungi, uriași. Picioarele îi sunt acoperite de o fustă murdară.
4. China
Dragostea Florii-de-Bujor de Lisa See – o poveste (reală) foarte romantică, din China secolului al XVII-lea, într-o perioadă în care căsătoriile erau decise de părinți și picioarele fetelor încă erau legate ca să le facă mai mici și mai grațioase.
„Nu uita că un chip mai puțin frumos e opera Cerului, însă picioarele legate rău sunt un semn de lene, nu doar al mamei ci și al fiicei. Ce fel de mesaj transmite asta viitoarelor femei? Fetele trebuie să fie delicate ca florile. E important să pășească elegant, să se miște grațios și să fie respectuoase. Astfel, fetele devin bijuterii prețioase.”
5. Iordania
Măritată cu un beduin de Marguerite van Geldermalsen – am descoperit, cu uimire, lumea beduinilor iordanieni la sfârșit de secol XX.
Ajunsă la Petra în 1978, într-o călătorie pe care o făcea împreună cu prietena ei, Elizabeth, olandeza (născută în Noua Zeelandă) Marguerite îl cunoaște pe Mohamed Abdallah și viața ei urma să se schimbe pentru totdeauna. Avea să locuiască într-o grotă sculptată în stâncă, să învețe să prepare ceaiul și să coacă pâinea taaboon sau să spele rufe la izvor.
„Mă plimbam în patru labe câteva minute, intrând ori ieșind din umbră, prin canalul natural cu apă săpat fin în stânca albă. Mă așezam jos, cu rochia răspândită în jurul meu și cu picioarele în cursul de apă rece. Săpunul sfărâmat (suruf, Surf, ori tayd, Tide) venea în pachete mici din carton care se distrugeau în contact cu umezeala, așa că întotdeauna așezam întregul pachet departe de nisip, ori de aburii și resturile de mâncare.”
6. Arabia (Yemenul de astăzi)
Sub luna de șofran de Nicole C. Vosseler – o adevărată carte de călătorie, plină de aventuri, care ne propune o întoarcere în timp, în secolul al XIX-lea și ne poartă prin multe locuri interesante.
7. Afganistan
Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini – o carte care m-a tulburat peste măsură, este incredibil ce sunt capabili unii oameni să facă.
8. Egipt (Oaza Siwa)
Oaza de la asfințit de Baha Tahir – o adevărată simfonie de arome, sunete și, mai ales, culori.
„O mare de catifea verde-închis se învălurește în fața ochilor noștri, deasupra ei înălțându-se ca o insulă orașul cu zidurile lui cenușii și cu casele galbene construite pe un podiș piramidal.”
9. Nordul Africii
Ochii tuaregului de Alberto Vasquez Figueroa – citești cartea și simți aievea dogoarea soarelui, vântul aspru al deșertului și gustul nisipului saharian.
„Prăpastia ce separa Poporul Vălului de celelalte popoare ale planetei se adâncea pe măsură ce trecea vremea, și el era convins că încerca să facă un salt spre cealaltă margine a prăpastiei, ar fi încercat să se arunce cu capul în hău.”
10. Noua Zeelandă
În țara norului alb de Sarah Lark – romanul abordează subiecte controversate precum abuzul, discriminarea rasială, violența conjugală, violul, homosexualitatea, iubirea interzisă.
Cum arată lista ta de cărți a căror acțiune se întâmplă în locuri exotice? Știi deja regula: lasă link-ul articolului în comentarii sau, dacă nu ai blog, scrie, pur și simplu, titlurile :). Abia aștept să citesc.