7 motive pentru un sejur la Constanța

Anotimpurile astea care nu mai știu nici ele ce sunt mi-au descărcat de tot bateriile, așa că m-am pomenit la sfârșit de martie cu un dor neastâmpărat de vară și de mare. E de mirare după o iarnă ca o toamnă fără sfârșit și după o primăvară ca o iarnă, și încă una de-aia cum n-a mai văzut demult?

De multă vreme, vacanța la mare înseamnă pentru mine vacanță în Grecia. Anul acesta însă, m-am pomenit că mi s-a făcut dor de marea noastră, pe care n-am văzut-o de ceva vreme. De marea copilăriei și tinereții mele, când nici măcar nu visam la marea grecească. Poate că or fi de vină pentru asta mult promisele vouchere de vacanță, care „circulă” doar prin România, încă nu li s-a făcut pașaport :).

Dar fiindcă dorul de mare nu a fost suficient ca să facă uitată ultima mea călătorie cu trenul la mare (șaptesprezece ore, mai ales cu toaleta stricată nu se uită prea ușor), am pornit în căutarea unor motive care să mă facă să mă încumet la lungul drum spre mare. Am întrebat cercetătorii britanici (cei pricepuți în toate), l-am descusut pe nenea Google, de Tripadvisor nici nu mai vorbesc, în sfârșit am dat sfară-n țară (sfară, da, nu sfoară cum cred mulți) și uite că am dat peste câteva motive ca să petrec un sejur interesant la mare.

1. Poveștile Tomisului

De fiecare dată când vizitez un oraș îmi place să-i descopăr poveștile. Și cum poți face asta mai bine decât cu ajutorul unui ghid local? Turul Constanței (Constanta Walking Tour) pare să fie unul interesant, mai ales că e organizat de un ghid cu Certificat de Excelență Trip Advisor. Abia aștept  să fac un tur tematic și să aflu câte ceva despre moștenirea grecească a Constanței. Asta în cazul că mă apucă dorul de Grecia :).

2. Un poet exilat pe malul mării

Dacă faci o plimbare prin Constanța, ai ocazia să pășești pe urmele lui  Publius Ovidius Naso, poetul roman exilat de împăratul Augustus, din motive neelucidate nici până azi. Unii spun că poetul și împăratul iubeau aceeași femeie, alții că Ovidiu trăia o poveste de dragoste cu fiica împăratului și, varianta cea mai răspândită, că poemele lui Ovidiu au fost cauza surghiunului. Altceva m-ar interesa pe mine, mai degrabă: de ce nu prea i-a plăcut lui Ovidiu la Pontul Euxin? De ce a tânjit mereu să se întoarcă la Roma?

3. Cazinoul

Una dintre atracțiile Constanței este, fără îndoială, cea mai celebră clădire a sa, Cazinoul. Dincolo de controversele pe care le-a iscat de-a lungul timpului, Cazinoul este un loc pentru cele mai frumoase fotografii la malul mării, numai bune pentru a-ți face toți urmăritorii de pe Instagram invidioși.

Cazinoul-Constanta
Sursa: Wikipedia.ro

4. Moscheea

Moscheea din Constanța a fost construită în perioada 1910-1913, din inițiativa regelui Carol I, al cărui nume îl poartă, de altfel. Piesa de rezistență a moscheii este masivul covor din interior, care are aproape 500 de kilograme și a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid. Oare cum l-or curăța? Dacă nu ești prea leneș, urcă cele 140 de trepte ale minaretului până sus, la locașul de unde muezinul anunța ora de rugăciune. Efortul îți va fi răsplătit cu o panoramă superbă a orașului.

5. Hotel Aurora Mamaia

Alegerea unui hotel pentru vacanța perfectă nu e un lucru ușor. Cu atât mai mult când e vorba de un hotel la mare, ar trebui să fie dotat cu toate facilitățile moderne, să fie aproape de plajă (cred că 25 de metri e o distanță rezonabilă :)),  dar și de locurile de distracție, și să le ofere turiștilor confort și servicii de calitate.

hotel-aurora

6. Distracție la piscină

Când vine vorba de vacanța la mare, nimic nu bate un hotel cu piscină. Abia aștept să lenevesc pe un șezlong la marginea piscinei, să savurez un cocktail răcoritor și să citesc o carte bună. Apropo, mi-ar prinde bine niște sugestii de titluri bune. dar asta doar în pauzele de distracție, garantată la orice oră.

7. Anul Centenarului

Ce moment mai potrivit ai putea alege să-ți petreci vacanța în România decât Anul Centenarului? Ce dar mai frumos ți-ai putea face anul acesta decât o vacanță printre ai tăi, în care să nu fii nevoit să-ți exersezi abilitățile lingvistice la tot pasul?

Articol scris pentru proba 12 de la Spring SuperBlog 2018

Publicitate

6 gânduri despre „7 motive pentru un sejur la Constanța

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.