Despre autor:
Robert Schnakenberg (n.1969) s-a născut în Huntington, New York, la fel ca Walt Whitman. În tinerețe, a lucrat ca ghid și, apoi, ca agent de pază la un muzeu de artă. a urmat cursurile Universității New York si a Universității Stony Brook.
Și-a început cariera ca scriitor în 1990 și a publicat cărți de benzi desenate, sub diverse pseudonime, precum și cărți de divertisment, dar și despre sport sau istoria lumii.
Despre carte:
Produs publicat în 2017 de Art
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 304
ISBN: 978-606-710-413-4
Dacă ești un cititor pasionat, cu siguranță o carte despre Viața secretă a marilor scriitori nu are cum să nu-ți atragă atenția, mai ales dacă are o copertă care promite multe (poate prea multe, aș zice). O lectură agreabilă, ușor de citit, mai ales despre ciudățenii ale scriitorilor, unele dintre ele poate exagerate.
Odată pătruns în lumea secretă a marilor scriitori, cititorul află lucruri inedite despre aceștia, mai mult sau mai puțin amuzante. Unele „secrete” s-ar putea să fie deja de notorietate, așa cum ar fi cele 250 de femei cu care Lord Byron ar fi făcut sex într-un singur an, la Veneția sau faptul că lui Mark Twain nu prea îi plăceau copiii.
Ce mi-a plăcut
- abundența de informații, structurată în fragmente bine delimitate grafic, care fac lectura cu atât mai ușoară (cu excepția casetelor roz cu caractere albe, puțin vizibile)
- titlurile și subtitlurile, sugestive și inspirate (de exemplu, Cum a devenit Holmes o bunăciune)
- tonul amuzant, e ca și cum ai sta de vorbă cu un prieten, care-ți povestește ultimele bârfe de prin târg
- prezentarea grafică deosebită
- Agatha Christie pare să fi fost un personaj mai puțin ciudat decât restul colegilor de breaslă.
Ce nu mi-a plăcut
- tonul adesea răutăcios, care-ți dă senzația că autorul se străduiește să-i facă antipatici pe unii scriitori.
Știați că…?
- Există mai bine de optzecișitrei de forme acceptate de ortografiere a numelui lui Shakespeare? El însuși s-a semnat în cel puțin șase moduri: Shackper, Shakspear, Shakspea, Shakspere, Shackspere, Shakspeare
- Edgar Allen Poe a făcut școala într-un cimitir, anii de pe pietrele funerare fiind folosiți la orele de matematică ținute de directorul școlii, iar săpatul gropilor era o activitate fizică numai bună pentru orele de sport
- Charles Dickens își trata astmul cu opiu
- Surorile Bronte au locuit într-o casă înconjurată din trei părți de cimitire
- Mark Twain adora pisicile, cărora obișnuia să le pună nume neobișnuite: Appolinaris, Buffalo Bill, Zoroastru, Belzebut, ș.a.
- Fitzgerald Scott și soția lui, Zelda, își făceau apariția la petreceri în patru labe, ca niște câini turbați
- Hobbitul a fost interzis în Germania până în 1945, din cauza autorului care a refuzat să se ploconeasă în fața naziștilor.
Recomandare
- citește cartea pe apucate, câte un scriitor odată, altfel s-ar putea să fie cam obositor să afli atât de multe despre alcool, sex, droguri, crime, manii (eu am citit-o cap coadă, iar asta n-a fost o idee prea bună).
Evaluarea mea
- Subiect – cine nu este curios să arunce o privire în viața secretă a scriitorilor?
- Scriitură – lejeră, fără pretenții, concisă, amuzantă pe alocuri
- Redactare – bună
- Traducere – bună
- Copertă – interesantă
- Goodreads – 3/5 stele.
Mulțumesc, Libmag, pentru exemplarul oferit pentru recenzie!
Articolul tau e singurul de pana acum care m-a convins sa citesc si eu cartea… cândva. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă bucur să aud asta :).
ApreciazăApreciază