Bali – o destinație SPECIALĂ pentru o vacanță EXOTICĂ

„O femeie caută lucrurile cu adevărat importante în Italia, India și Indonezia.”

In Italia am fost de câteva ori și am găsit, într-adevăr, lucruri importante – poți să te gândești la ceva mai important decât o porție generoasă de gelato, într-o zi caniculară? India cred că e destul de interesantă, dar nu se află pe lista mea scurtă de destinații speciale pentru vacanțe speciale. Cât despre Indonezia…asta e cu totul altă poveste. Imi doresc să merg acolo dintotdeauna. Mai exact de când am citit Mănâncă, roagă-te, iubește de Elizabeth Gilbert, carte pe a cărei copertă stau scrise cuvintele de mai sus, adică de atât de mult timp încât parcă ar fi dintotdeauna :). Iar când s-a întors fiica mea cea mică din Bali, cu valiza (ditamai trolerul!) plină de amintiri fabuloase, am fost absolut sigură că, pentru mine, vacanta exotica poartă numele de Bali.

Ca să nu mai vorbesc de fotografii, genul acela de amintiri din vacanțe speciale, pe care le porți în suflet toată viața.

Iar ultimul impuls mi l-a dat o fotografie pe care am văzut-o pe site-ul CND Vacante Speciale, exact imaginea unei destinații speciale într-o seară de vis. Îți poți imagina ceva mai romantic de-atât?

VacanteSpeciale.ro_Superblog2018
Sursa foto: CND Vacante Speciale

Îmi vine în minte acum o zicală pe care am citit-o pe undeva și care zicea că „Nu te poți purta ca o pereche de flip-flopi și să te aștepți să fii tratată ca o pereche de Loubotin.” Habar n-am ce avea în cap cel care a născocit chestia asta, dar cred că vroia să zică să faci frumos ca o pereche de pantofi Loubotin, dacă vrei să fii bine văzut. Sau ceva de genul. Ei bine, eu aș alege, fără să stau pe gânduri, o pereche de flip-flopi în loc de simandicoșii pantofi cu talpă roșie. I-aș arunca într-o valiză, apoi m-aș arunca pe mine într-un avion și dusă aș fi, până în Bali nu m-aș opri.

De fiecare dată când plec într-o călătorie, îmi place să citesc cât mai mult despre locul respectiv. Cu atât mai mult ar trebuie să fac asta atunci când vine vorba de destinații exotice pentru vacanțe speciale. Ar trebui să fiu foarte bine documentată, fiindcă nu-mi prea plac surprizele, mai ales dacă sunt neplăcute.

Cu toate astea, dar ar fi să plec în Bali, singura sursă de documentare la care aș apela ar fi cartea scrisă de Elizabeth Gilbert. Cred că ar fi o experiență tare interesantă să fac o călătorie pe urmele ei pe insula zeilor, așa că aș folosi cartea ei pe post de ghid de călătorie.

Nu cred că ar fi prea greu, fiindcă aflu din carte că balinezii sunt oameni prietenoși și vorbitori de limbă engleză, iar totul „e în așa fel aranjat, încât occidentalul și cărțile lui de credit să se descurce cât mai ușor.” Sigur că eu nu mă calific la categoria „occidentali”, dar cărțile noastre de credit or funcționa și ele acolo, nu?

Ce poți face în Bali?

Odată ajunsă în Bali, aș vizita Ubud, „centrul cultural al insulei, leagănul picturii, dansurilor, sculpturii și ceremoniilor religioase tradiționale.” Fiindcă îmi place mereu să învăț lucruri noi, m-aș înscrie la cursuri de batik (tehnică de vopsire a țesăturilor cu model), de făcut bijuterii (ador bijuteriile exotice!) și de dansuri tradiționale indoneziene (sunt antitalent, dar precis m-aș distra strașnic). Cică mai sunt și cursuri de tobe (not for me), de olărit (am făcut asta în Creta) și de bucătărie tradițională (am făcut atâta drum ca să aterizez iar la cratiță?).

După atâta învățătură, nu mi-ar strica să savurez un pahar de pina colada pe plajă, undeva mai departe de aglomerația din Ubud.

Mi-ar plăcea mult să explorez insula călare pe motocicletă – n-am făcut asta în viața mea, dar dacă tot ajungi într-o destinație exotică, de ce să nu ai și experiențe la fel de … exotice? Dacă va fi prea greu, cred că merge și o bicicletă, în loc de motocicletă. Aș face lungi plimbări printre întinderile nesfârșite de orezării, aș admira minunatele flori tropicale cu nume imposibil de ținut minte și seara aș asculta concertul greierilor sau al broaștelor din iaz.

Armonie și frumusețe balineză

Elizabeth Gilbert scrie că balinezii sunt „maeștrii mondiali ai armoniei”, că venerează frumusețea și că cel mai rău lucru din lume, din punctul lor de vedere, e să fii vulgar sau animalic. Citesc și mă gândesc cât de departe suntem noi, românii, nu doar geografic, dar și spiritual de Bali. Se spune că polițiștii poartă câte o floare la ureche, asta chiar e o chestie pe care vreau s-o văd!

Hai, recunoaște, îți poți imagina o vacanță mai specială ca asta?

Mai am o singură dilemă: care pălărie s-o iau cu mine în vacanță, că nu mă pot hotărî?

Surse foto: CND Vacante Speciale, Andra Dănilă, arhiva personală

Articol scris pentru proba 8 de la Spring SuperBlog 2018

2 gânduri despre „Bali – o destinație SPECIALĂ pentru o vacanță EXOTICĂ

  1. Ai zis ca ti-ar placea sa faci un tur al insulei (o portiune, na) cu bicicleta? Hahaha! Am fost acum 20-21 de ani pe Insula Paqueta (Rio de Janeiro), o insula pe care se circula numai „la picior” sau cu bicicleta. Erau, de fapt, niste triciclete cu bancuta, una sau doua sei… în fine. Noi am luat-o pe cea mai mare, gândindu-ma ca o sa fim doi care o sa pedalam pentru un copil. Da’ de unde? Am tras la caruta aia exact ca un cal, nu gluma, sa-i duc „în cârca” pe amândoi masculii mei. Am jurat ca nu mai pun piciorul pe pedala în viata vietii mele, si… cam asa a fost. Deci, Dorina, m-ai gândeste-te! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.