O școală cu certificat … energetic

certificat-energetic-24h

Am ajuns într-o dimineață la școală și, de cum am intrat în cancelarie, m-a izbit o căldură de ziceai că m-a lovit acceleratul. În general, cam trage curentul prin școala noastră, cu geamurile ei de pe vremea când a trecut Tudor Vladimirescu Mureșul (sau era Oltul?), așa că mă întrebam ce să fie cu căldura asta. Am aruncat o privire spre aparatul de aer condiționat și m-am dumirit imediat. Nu numai că-i dăduseră drumul, dar îl mai și fixaseră pe 28 de grade. Măcar acum era liniște, nu se mai auzea clănțănitul dinților (prea)tinerelor colege, care mor tot timpul de frig. Se vede că n-au învățat lecția lui nea Nicu cu „mai pune o haină pe tine”. Cică de-aia au dat drumul la aerul condiționat, că a venit directorul și le-a zis să mai termine cu clănțănitul, că de atâta gălăgie nu se poate concentra la operațiunea dosariada pentru obținerea certificatului de școală europeană. Sanchi, școală europeană, mai bine ar face un dosăroi ca să facă rost de un certificat energetic.

Lângă aparatul de cafea, profa de fizică le împuia capul celei de geografie și de engleză cu tot felul de cuvinte ciudate: termografie, termoviziune, expertiză tehnică. Parcă vorbea în greaca veche. Noroc că se pensionează la sfârșitul anului școlar.

certificat-energeticColega de chimie îmi explică ce e cu termoviziunea asta, cică așa se pot determina pierderile de căldură la suprafața clădirii la un moment dat. Așa și? Cu ce mă ajută pe mine asta? Să-și bată capul proprietarul clădirii cu chestii de-astea plictisitoare, gen reparații și renovări. Mai ales că am auzit că are o echipă profi de anvelopare.

Mi-e îngrozitor de cald și mă plictisesc așa de tare discuțiile astea (acuma îmi dau seama de ce s-au scorojit așa de tare pereții în cancelarie), că ies pe coridor în căutarea profului de istorie, ca să-l întreb ce râu a trecut Tudor Vladimirescu, de fapt.

Nu fac doi pași că dau de colegul de drept, care se certa (pardon, discuta în contradictoriu) cu administratorul școlii. Nu reușea nicicum să-l convingă să dea jos afișul ăla inutil cu spectacole, ca să facă loc pentru când vom avea certificat energetic, că cică este o lege (#sauceva), că trebuie afișat la loc vizibil, în toate clădirile vizitate în mod frecvent de public. Acuma depinde ce s-o fi înțelegând prin frecvent, când vine vorba de publicul nostru. O dată pe săptămână o fi OK?

Dorel, administratorul, zice că mai curge multă apă pe Mureș până să obținem noi certificatul, așa că nu-și bate capul de acum cu afișarea lui. Mai întâi, ca să poată fi renovată clădirea, trebuie să ne mutăm, cu cățel, cu purcel, în altă școală, ca sp facem loc șantierului.

Tocmai când mă întrebam ce i-o fi apucat pe toți că sunt așa de preocupați de problemele astea termice, când aud un zgomot asurzitor dinspre cancelarie. Se prăbușiseră rafturile, mult prea încărcate de hârțogăraia noastră inutilă foarte importantă. Hmmm, nu pot decât să le urez zambile și lalele colegilor din școala în care ne vom muta. Când despre noi…narcise și liliac.

Noroc că a sunat de intrare, așa că nu m-am mai gândit la asta. Și avem o sonerie, mai ceva ca sirena lui Vasile Roaită, îți alungă instantaneu toate gândurile când sună. Cum cine era Vasile Roaită? Ia dă un search pe Google, să vedem dacă-l găsești :).

Povestea asta nu e decât rodul imaginației mele, orice asemănare cu realitatea este, pur și simplu, întâmplătoare.

Articol scris pentru proba 7 Spring SuperBlog 2018

Un gând despre „O școală cu certificat … energetic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.