Acesta nu este un articol din acela cu aer didactic, care te învață cum să scrii o recenzie/articol/recomandare de carte/postare sau cum mai vrei să-i zici. Dacă asta cauți, nu ai nimerit locul potrivit :). Găsești, cu ușurință, genul acela de recomandări făcute cu un aer superior și, mai ales, mustrător în multe alte părți. Zic mustrător pentru că, nu numai că te învață chipurile cum să scrii, dar mai ales te ceartă că te-ai apucat să-ți faci un blog și tu habar n-ai de capul tău.
În primul rând, un blogger de carte nu e un critic literar. Locul articolelor de critică literară e în cu totul altă parte. Așa că sfaturile gen „o recenzie trebuie să aibă … și să facă …” și să dreagă nushce eu cred că se potrivesc mai puțin articolelor de pe bloguri. Fiecare om cu blog are propriul stil și scrie pe blog despre propriile percepții asupra unui subiect, inclusiv a unei cărți. Iar cititorii sunt liberi să-i caute articolele sau nu. Nu cred că e cazul ca alți oameni cu blog să se apuce să arunce cu pietre. E loc pentru toată lumea sub soare în blogosferă. Sau nu?
Se întâmplă să urmăresc bloguri de carte din străinătate și constat că review-urile lor nu prea respectă regulile pretinse de la recenzia românească. Nici măcar cele apar în publicații de renume nu fac asta. Și văd că oamenii-și văd de treaba lor, alți oameni îi citesc, alții nu, fiecare după cum crede de cuviință. Numai noi aici suferim, se pare, de un soi de grandomanie și, mai ales, de dorința de a-i face zob pe alții, cum nu se poartă prin alte părți. Se pare că, prea adesea, funcționăm după modelul „scoală-te tu ca să mă așez eu” :).
Eu n-am folosit multă vreme termenul recenzie, fiindcă nu aveam și nu am pretenția că scriu articole care respectă regulile care apar pe Wikipedia sau prin alte părți. Nici nu-mi propun să fac asta. Am început să-l folosesc uneori fiindcă am observat că dă bine la motoarele de căutare :). Iar dacă scrii pe un blog, măcar puțin, puțin, te interesează și chestia asta.
Așa că, dacă ai blog despre cărți scrie cum ai tu chef. Scrie dacă ți-a plăcut cartea, dacă nu – eu nu prea pierd vremea cu cărți care nu-mi plac, așa că nu prea scriu despre asta, deși ar bine s-o fac, fiindcă se pare că dă bine la trafic :). Scrie fix cum îți vine la tastatură și nu-ți bate capul cu regulile despre cum să faci recenzia perfectă. Cercetătorii britanici au descoperit că nu există perfecțiune :). Doar să scrii corect românește, te rog. Și asta nu e o regulă, e ceva ce se subînțelege.
Foarte bine punctat!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, Tina! 🙂 O duminică plăcută îți doresc!
ApreciazăApreciază
Interesantă abordare cu care sunt și eu de acord. Tocmai am terminat de citit o postare în care articolul unei doamne era făcut arșice. S-a început de la o greșeală gramaticală și s-a ajuns la indicații de reformulări de propoziții, schimburi de cuvinte etc. Mă gândesc, uneori: oare nu e mai bine ca remarcile negative să le faci într-un anumit fel, și dacă se poate chiar în privat? Nu înveți mai multe așa decât trecând printr-o umilință publică?
În rest, nervi tari și răbdare. Nemulțumiți vor fi mereu.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, mulți profesori de blogging pe lumea asta :)!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cui ii pasa? Am un blog cu carti si pentru ca e al Meu pot sa il scriu cum simt, restul e o consecinta a intamplarii, cea care ne aduce pe noi cei de rand si pe ceilalti impreuna.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De acord :).
ApreciazăApreciază
Cei care corecteaza in comentariile aferente unui articol se dovedesc a fi lipsiti de bun simt elementar si de orice urma de stil. Poti atrage atentia discret, in privat. Cat despre articolele cu „sfaturi”, acestea pot fi apreciate sau ignorate, dupa caz. Cat timp omul scrie din inima, cu pasiune, cu verva, fara a dori doar trafic si fara a imita ceea ce e „la moda”, mi se pare ok. Bun si sincer articolul tau, Dorina!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mulțumesc! Nu sfaturile mă deranjează, ci aerele de superioritate și reproșurile gen „toată lumea își face blog de cărți, când. de fapt, habar n-are de capul lui” Sfaturile sunt OK, de multe ori avem nevoie de ele.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Foarte bun acest articol, în sfârșit a pus cineva punctul pe „i”. Probabil, în curând, voi scrie și eu un articol despre acest lucru. Am observat și eu mulți bloggeri de carte care se cred prea buni doar pentru că au un blog de 5-6 ani. Și ne dau lecții cum să facem o recenzie la o carte. Am primit și eu obsevații că nu știu să fac recenzii, de asta am renunțat si eu la a mai pune în titlu „recenzie”. Bine, mie oricum nu-mi pasă, eu scriu despre ce vreau eu și cum vreau eu, nu țin cont de nu știu ce reguli cum să faci o recenzie. Unii oameni uită că dacă ai un blog de carte, nu ești neapărat critic literar, criticii literari sunt alții. În general, bloggerii sunt oameni simpli cu o mică pasiune, scrisul. Tot omul are dreptul să-și deschidă un blog dacă are ceva de spus. Este normal ca unii bloggeri să facă mici greșeli gramaticale, mici dezacorduri, inversiuni etc. ținând cont de faptul că sunt oameni simpli și nu au o anumită experiență în a scrie. Cu timpul, cu cât scrii mai mult începi să evoluezi, și să scrii din ce în ce mai bine.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ei bine, eu abia am început să scriu în titlu recenzie :).
ApreciazăApreciază
De acum urmează să apară oamenii care îți vor spune ce trebuie să conțină o recenzie sau nu. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi să apară atunci :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici că se putea să citesc ceva care să mă motiveze mai tare. 🙂 Mulţumim.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 Mă bucur să aud asta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană