Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd de Agatha Christie – recenzie

Despre autoare:

Agatha Christie (1890 – 1976) a fost o scriitoare britanică de romane, povestiri și piese de teatru polițiste, despre care poți citi mai multe aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2014 de RAO
Format: 106×180
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 282
ISBN: 978-606-609-082-7

agatha-christie

Îmi plac mult cărțile Agathei Christie, îmi amintesc cum le-am devorat cândva, una după alta, și cu câtă nerăbdare așteptam următoarea apariție. A trecut ceva vreme de atunci și m-am gândit că ar fi vremea să le recitesc și să mă întorc în lumea misterioasă a personajelor sale. Mai ales a lui Hercule Poirot, personajul meu preferat dintre toate.

Am început cu Zece negri mititei, preferatul meu dintre toate romanele mystery pe care le-am citit și iată că a venit la rând Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd, una dintre cărțile preferate ale  Agathei Christie, dintre cele scrise de ea.

E o carte cu acțiune palpitantă, cu răsturnări de situație, cu personaje amuzante (unele) și care nu sunt ce par a fi (altele).

Hercule Poirot, ieșit la pensie, s-a refugiat într-un sat oarecum izolat și se ocupă cu creșterea dovleceilor. Nu are parte de prea multă liniște, fiindcă Flora Ackroyd îi solicită să descopere cine l-a ucis pe unchiul său, Roger. Acțiunea este relatată de dr. James Sheppard, un apropiat al lui Roger Ackroyd și vecinul lui Poirot. Misterul se adâncește pagină după pagină: o presupusă crimă, o sinucidere, șantaj, o scrisoare dispărută, un străin misterios apărut de nicăieri și dispărut fără urmă. Rând pe rând, fiecare membru al familiei și fiecare angajat devine suspect. Fiecare ascunde un secret și fiecare pare să aibă un motiv să-l ucidă pe Roger Ackroyd. Până la urmă, criminalul e unul la care nu te-ai fi așteptat. Din nou, Agatha Christie se joacă, pur și simplu, cu mintea cititorului. Și o face magistral.

La sfârșit, n-ai cum să nu te întrebi: Cum de mi-au scăpat indiciile? Cum de nu mi-am dat seama cine este criminalul? Aproape că-ți vine să recitești cartea, ca să vezi ce ți-a scăpat.

Cele mai multe romane polițiste (bune) au răsturnări de situație, dar cred că Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd le întrece pe toate.

Personajele

Agatha Christie acordă mare importanță personajelor, și nu doar celor principale. Dau viață poveștii personaje puternice, cu caractere diferite, descrise cu precizie, nu doar din punct de vedere fizic cât și al personalității. Unele dintre personaje sunt chiar amuzante (preferata mea e Caroline Sheppard. sora naratorului) și îți stârnesc sentimente contradictorii: ba ai încredere în ele, ba începi să le suspectezi de crimă.

Hercule Poirot

„Din spatele zidului, în stânga mea, se ițea o figură bizară. Avea capul oval, ca un ou, parțial acoperit cu un păr de o culoare neobișniit de neagră, două mustăți imense și o pereche de ochi iscoditori.”

Mai aflăm că Poirot nu avea o părere prea bună despre englezi, despre care credea că au mania aerului proapăt, care stătea foarte bine afară, așa că de ce ar trebui lăsat să intre înăuntru? În plus, mai vorbeau și o limbă ciudată, cu care se obișnuia cam greu :).

Caroline Sheppard

„Dar acesta nu e genul de informaţie pe care o caută Caroline. Ea vrea să ştie de unde vine el, cu ce se ocupă, dacă este căsătorit, cum a fost sau este soţia lui, dacă are sau nu copii, care a fost numele de fată al mamei lui şi aşa mai departe. Cred că cineva precum Caroline a inventat întrebările de pe paşapoarte.”

Flora Ackroyd

 „Sunt mulți cei cărora Flora Ackroyd le este antipatică, însă toți o admiră. Iar în prezența prietenilor poate fi cu adevărat încântătoare. Primul lucru care îți atrage atenția este nuanța palidă a pielii.”

Domnișoara Russell

„Menajera domnului Ackroyd era o femeie înaltă și frumoasă, dar de o frumusețe rece. Avea privirea aspră și buzele subțiri; îmi dădeam seama că, dacă aș fi fost slujnică ori bucătăreasă sub ordinele ei, aș fi tremurat de frică ori de câte ori s-ar fi apropiat de mine.”

Hector Blunt

„Este un bărbat de statură mijlocie, viguros, mai degrabă îndesat. Fața lui, aproape de culoarea mahonului, e, ciudat, lipsită de orice expresie….Vorbește puțin, iar când o face, cuvintele lui sunt repezite, de parcă i le smulge cineva cu cleștele.”

Și mai sunt și alte personaje interesante.

cine-l-a-ucis-pe-roger-ackroyd

Recomandare

Dacă ediția ta are în față lista de romane preferate ale Agathei Christie, fă-ți o favoare și nu o citi înainte să termini cartea. Dacă nu, cu atât mai bine. După ce ai aflat cine e ucigașul, o poți citi aici.

Evaluarea mea: 5/5 stele pe Goodreads.

Mulțumesc, Libmag, pentru exemplarul trimis pentru recenzie!

Lectură plăcută!

3 gânduri despre „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd de Agatha Christie – recenzie

  1. Sunt pe final cu alt roman al Agathei, „Crima de pe terenul de golf”, primit de la o pasionată a romanelor autoarei și a celor polițiste, în general. Trebuie să recunosc că autoarea are un dar nativ de a se juca, exact cum ați zis, cu mințile noastre, făcându-ne să ne dorim să căutăm locul unde „am greșit” în ipotezele noastre. Cu siguranță un roman interesant „Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd”, mai cu seamă că acesta face parte din panoplia cărților cu Poirot la bătrânețe, poate unele din cele mai delicioase (judecând strict după serialul omonim despre faimosul detectiv, cu David Suchet, grație căruia am făcut cunoștință, de mic, cu acest personaj fascinant).
    Bucuros de recenzie! Încă un volum care merită atenție. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.