10 cărți favorite ale Agathei Christie scrise de ea însăși

Se spune că în 1972, Agatha Christie, într-o scrisoare adresată unui admirator japonez, i-ar fi mărturisit acestuia care sunt romanele sale preferate, dintre cele scrise de ea însăși.

Sunt o mare fană a Agathei Christie, cu mulți ani în urmă i-am devorat, pur și simplu, cărțile una după alta. De ceva vreme, m-am hotărât să-i recitesc cărțile și am început cu Zece negri mititei, preferata mea. Se pare că nu doar a mea, ci chiar și a autoarei, fiind prima carte în topul pe care l-a întocmit.

Întâmplător (sau nu?), a doua carte aleasă e Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?, care ocupă locul doi în preferințele autoarei sale.

Așa se face că m-am gândit să urmăresc lista Agathei Christie și să citesc cărțile în ordinea în care apar acolo.

Iată cum arată topul cărților preferate ale Agathei Christie (scrise de ea însăși):

1. Zece negri mititei

zece-negri-mititei

Prezentarea cărții:

„„Zece…“ Zece străini sunt atrași de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devon-ului. „Nouă…“ In timpul cinei, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de câte o crimă, iar în final, în aceeași seară, unul dintre oaspeți moare. „Opt…“ Rupți de lume din cauza unei furtuni violente și urmăriți de versurile unei vechi poezii pentru copii, care numără descrescător de la zece la zero, oaspeții lui U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară. „Șapte…“ care dintre ei este criminalul? Oare va supraviețui cineva?” (©elefant)

Scriitoarei i-a plăcut să scrie cartea pentru „tehnica asta complicată care mi-a pus mintea la lucru și cred că m-am descurcat mulțumitor”. Excelent, aș zice eu.

2. Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?

cine-l-a-ucis-pe-roger-ackroyd

Prezentarea cărții:

„Intr-o seară, Roger Ackroyd, un industriaș prosper dintr-un sătuc fictiv din Anglia, îi face confidențe prietenului său, doctorul James Sheppard: văduva cu care urma sa se căsătorească, doamna Ferrars, se sinucisese pentru a se elibera de povara unui șantaj. Intr-o ultimă scrisoare, ea îi dezvaluie numele autorului acestui șantaj. Dar la foarte puțin timp după primirea scrisorii incriminatorii, Roger Ackroyd este ucis cu o lovitură de pumnal. Iar faimoasa scrisoare dispare…” (©elefant)

Motivul preferinței Agathei Christie pentru cartea asta? Pentru că e „prima oară când naratorul reușește să fie un ticălos”. Hmm…nu știu ce să zic despre asta…

3. O crimă anunțată

o-crima-anuntata

Prezentarea cărții:

„Locuitorii din Chipping Cleghorn sunt șocați de anunțul apărut în gazeta locală în care se spune sec: „Este anunțată o crimă care va avea loc vineri, 29 octombrie, la ora 18.30, la Little Paddocks.“ E oare o glumă copilărească? O invitație la o petrecere-surpriză? Sau o farsă menită să o îngrozească pe Letitia Blacklock, proprietara de la Little Paddock? La ora stabilită, prietenii Letitiei, adunați la reședința acesteia, constată că anunțul nu a fost o simplă glumă căci luminile se sting și are loc, într-adevăr, o crimă… iar Miss Marple nu poate să reziste tentației de a face propria investigație, prin propriile metode.” (©elefant)

Agatha Christie despre carte: „Mi-am închipuit personaje interesante despre care să merite să scriu, iar la sfârșitul cărțiimi se părea că le cunosc.” Sincer, n-aș vrea să cunosc multe personaje din cartea asta.

4. Crima din Orient Express

crima-din-orient-express

Prezentarea cărții:

„Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată.

Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați. Iar în cele din urmî, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă? Cel mai fascinant și mai celebru caz al lui Hercule Poirot.” (©elefant)

Scriind cartea asta, autoarea s-a bucurat că o avut „o idee nouă despre o conspirație.” Și ce mai conspirație! aș adăuga eu.

5. 13 probleme

13-probleme

Prezentarea cărții:

„Câțiva prieteni s-au adunat la unul dintre ei acasă pentru a petrece o seară placută. Fiecare oaspete povestește împrejurările în care s-a petrecut o crimă, ceilalți trebuind să ghicească cine sunt făptașii. Desigur, Miss Marple este singura care rezolvă corect toate aceste mistere. Este volumul în care bătrâna domnișoară apare pentru prima dată într-o carte semnată Agatha Christie și este unul dintre preferatele autoarei.” (©elefant)

Agatha Christie crede că e „o culegere bună de povestiri”. Destul de modestă, nu?

6. Către zero

catre-zero

Prezentarea cărții:

„Lady Tressilian, o doamnă în vârstă, nevoită să stea mai mult în pat și lipsită de simțul umorului, invită, pentru două săptămâni, câțiva oaspeți la reședința Gull’s Point de pe litoral, la sfârșitul verii. Jucătorul de tenis Nevile Strange, protejatul soțului decedat al lui Lady Tressilian, este mustrat de aceasta când le aduce sub același acoperiș pe actuala sa soție, Kay, precum și pe fosta, Audrey, creând o situație jenantă. Lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când Lady Tressilian este ucisă, iar ofițerul de poliție Battle, care își petrecea vacanța în casa nepotului său, inspectorul James Leach, descoperă o încrengătură complicată de indicii și înșelăciuni.”  (©elefant)

O carte care nu începe cu crima, ci cu „oameni din locuri diferite care se apropie de crimă”. Rămâne de văzut dacă a fost o idee bună.

7. Noapte nesfârșită

noapte-nesfarsita

Prezentarea cărții:

„Când Michael Rogers, un tânăr sărac, descoperă impresionanta casă de pe domeniul „Pământul Țiganului“ și o întâlnește apoi pe frumoasa Ellie, moștenitoarea unei averi uriașe, pare că toate visele se pot transforma cu rapiditate în realitate. Numai că Michael ignoră avertismentele unei bătrâne țigănci cu privire la blestemele care plutesc asupra locului și răul începe să-și facă simțită prezența… Michael va trebui să învețe în curând că „Pământul Țiganului“ este locul în care „se întâmplă“ accidente fatale.”  (©elefant)

A fost cartea preferată a scriitoarei atunci când i-a scris admiratorului japonez.

8. Casa strâmbă

casa-stramba

Prezentarea cărții:

„Pentru un observator întâmplător, familia Leonides părea cât se poate de fericită și unită. Cu toate acestea, odată cu asasinarea patriarhului familiei, Aristide Leonides, legăturile dintre membrii supraviețuitori se dovedesc a fi la fel de șubrede ca uriașul conac în care locuiesc.

In urma crimei, atmosfera claustrofobică a casei sporește suspiciunile fiecărei rude în parte, până când aparența de familie iubitoare e spulberată de tristețe, suferință și o amenințare insidioasă… „(©elefant)

O familie cu o situație interesant de explorat, după părerea autoarei.

9. Vinovat fără vină

vinovat-fara-vina

Prezentarea cărții:

„In timp ce execută pedeapsa pentru uciderea mamei sale – o crimă pe care nu a comis-o, duăa cum susține el -, Jacko Argyle moare de pneumonie în închisoare. Doi ani mai târziu, un bărbat care confirmă alibiul lui Jacko își face apariția pe neașteptate. Se pare că tânărul era nevinovat… iar ucigașul face parte din familie.” (©elefant)

„O idee care mi-a venit cu ceva vreme înainte de a începe să lucrez la carte.” Asta înseamnă că e o idee coaptă bine, nu?

10. Mâna ascunsă

Mâna ascunsă

Prezentarea cărții:

„Insoțit de sora sa, Jerry Burton sosește în liniștitul orășel Lymstock ca să-și ofere o binemeritată odihnă, așteptându-se la jumătate de an de liniște și de plictiseală. Dar într-un orășel în care bârfa se ridică la rang de adevăr, bănuielile se răspândesc precum veninul, iar glumele nevinovate pot lua o turnură mortală. In Lymstock încep să apară și crimele – și e de datoria lui Miss Marple să-l descopere pe vinovat.” (©elefant)

O carte care i-a plăcut autoarei chiar și când a recitit-o mai târziu. Oare celelalte nu i-au mai plăcut?

Le-ai citit?

*Prezentarea cărților și fotografiile au fost preluate de pe elefant.ro.

6 gânduri despre „10 cărți favorite ale Agathei Christie scrise de ea însăși

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.