Cartea lunii februarie 2018

cartea-lunii-februarie

Trebuie să recunosc că n-a fost o lună foarte „productivă”, dacă mă gândesc la numărul de cărți citite. Poate că de vină a fost luna prea scurtă (uite ce ușor își găsește omul scuze :)) sau zăpada care s-a așternut peste noi, neașteptat, la sfârșit de februarie. După ce toată iarna am lălăit-o așa într-o toamnă din aia urâtă, tristă, morocănoasă, fără soare, când să ne gândim că vine, în sfârșit, primăvara, hop un ger de-ăla năpraznic. de crapă pietrele și o zăpadă cum n-am mai văzut de vreo șase ani. Numai bine să te arunce într-un reading slump de toată frumusețea. Asta dacă nu-l aveai deja dinainte :).

Cărțile pe care le-am citit, puține la număr e drept. mi-au plăcut (toate) foarte mult. Sunt cărți de factură diferite, cu teme diferite, cu stiluri diferite de scriere, dar toate mi s-au părut foarte bune, așa că a fost cam greu să aleg cartea lunii.

1. Coloana de foc de Ken Follett

Al treilea volum din trilogia Kingsbridge mi-a plăcut (aproape) la fel de mult ca primul volum, Stâlpii Pământului.  Cartea acoperă o perioadă importantă din istoria Angliei (1558-1620), cea mai mare parte fiind dedicată domniei reginei Elisabeta I. O carte despre comploturi, trădare, spionaj, dorință de putere. Și peste toate, o poveste de dragoste care a dăinuit peste decenii. O poveste care mi-a adus aminte de câteva lecții de istorie sau de engleză. La orele de engleză, în clasa a V-a, am auzit pentru prima dată de Guy Fawkes și complotul prafului de pușcă. Iată că acum l-am regăsit pe Guy Fawkes ca personaj într-un roman!

coloana-de-foc2. Viața mea nu chiar perfectă de Sophie Kinsella

E o carte foarte amuzantă, ca toate scrise de Kinsella, de altfel, numai bună să-ți țină de urât în zilele cu vreme urâtă.

Katie Brenner, o tânără de la o fermă din Somerset, visează să locuiască la Londra, să aibă un job bun și o viață socială antrenantă în marele oraș. Spre supărarea tatălui ei, Katie se mută la Londra, își schimbă numele în Cat, își face o frizură cu breton și se angajează la o firmă de publicitate. Șefa ei se numește Demetra, de la numele zeiței recoltei. Viața ei se dovedește însă nu chiar așa perfectă cum o arată fotografiile pe care le postează pe Instagram.

Distracția începe când Cat îl cunoaște pe Alex, un tânăr arătos, cu care începe o idilă și despre care va afla mai târziu că este un fel de șef la firma la care lucra ea.

Lucrurile se complică și mai mult când Cat este concediată și este nevoită să se întoarcă în Somerset.

Viața-mea-nu-chiar-perfectă

3. Dincolo de iarnă de Isabel Allende

O carte tristă, dar cu un final optimist. O poveste în care trei personaje, un american (de sorginte germano-evreico-portugheză), o chiliană și o guatemaleză pornesc în aventura vieții lor la bordul unui Lexus, în portbagajul cărui se află un cadavru, de care încearcă să scape.

Povestea este una care te pune serios pe gânduri, te face să reflectezi asupra adevărurilor, uneori crude, ale vieții, dar care, la sfârșit,îți aduce o undă de speranță. Vorba lui Albert Camus: „… în toiul iernii am aflat în sfârșit că port în mine o vară de neînvins.”

O carte nerecomandată celor foarte tineri, nu din cauza unor scene violente, ci pentru că, din cauza vârstei lor, nu i-ar înțelege, probabil, mesajul și s-ar putea să li se pară obositoare.dincolo-de-iarnă

4. În căutarea lui Cezanne de Peter Mayle

Am vrut să citesc În căutarea lui Cezanne în primul rând pentru că e o carte scrisă de Peter Mayle și-mi plac mult cărțile lui. În al doilea rând, când vine vorba de o carte construită în jurul unui tablou, sigur e o carte pentru mine. Nu sunt mare cunoscătoare în ale picturii, ba chiar dacă aș încerca să desenez o casă, ar putea să semene cu un pom, dar mă fascinează poveștile despre operele de artă și despre cei care le-au creat.

Aș spune că romanul s-a ridicat la așteptările pe care le aveam, ba chiar le-a depășit, fiindcă am avut parte și de o neașteptată călătorie prin locuri interesante. O călătorie amuzantă, așa cum îi stă bine unei cărți de Peter Mayle.

in-cautarea-lui-cezanne

Cum spuneam la început, alegerea a fost grea. Dar fiindcă trebuia să fie una dintre ele cartea lunii februarie, m-am oprit la Coloana de foc de Ken Follett, cea mai complexă și consistentă (o, cât de consistentă!) dintre ele.

Poți citi mai multe despre cărți, dacă dai click pe imagini.

Publicitate

5 gânduri despre „Cartea lunii februarie 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.