Dincolo de iarnă de Isabel Allende – recomandare de carte

dincolo-de-iarnă

Despre autoare:

Isabel Allende este o scriitoare chiliană, naturalizată în Statele Unite ale Americii, despre care poți citi aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2018 de Humanitas Fiction
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 302
ISBN: 978-606-779-305-5

Un american, o chiliană, o guatemaleză și un chihuaha pe nume Marcelo pornesc într-o aventură, în încercarea de a scăpa de un cadavru aflat în portbagajul unui Lexus. Chiar și atât ar fi suficient ca să-ți stârnească interesul, nu?

Richard Bowmaster, un profesor universitar de 60 de ani, Lucia Maraz, o jurnalistă/scriitoare/profesoară chiliană, apropiată de vârsta lui și Evelyn Ortega, o tânără guatemaleză, sunt cele trei personaje ale căror destine se întâlnesc într-o zi de iarnă grea, în Brooklyn.

Viscolul răvășește orașul New York, dar Richard, un bărbat singuratic, chinuit de depresie și ulcer, este nevoit să meargă la veterinar cu una dintre cele patru pisici ale sale. La întoarcere, accidentează ușor un Lexus condus de o tânără care pare să aibă dificultăți de vorbire. La scurt timp, se pomenește acasă cu tânăra șoferiță și, fiindcă nu prea știe cum să se descurce cu ea, o cheamă în ajutor pe Lucia Maraz, chiriașa sa, care locuiește la subsolul clădirii.

Surpriza vine însă dimineața, când descoperă în portbagajul Lexusului cadavrul unei femei. Richard și Lucia  hotărăsc să o ajute pe Evelyn să scape de cadavru.

Povestea este o pendulare permanentă între Brooklynul prezentului și Guatemala, Chile și Brazilia trecutului. Fiecare dintre cei trei protagoniști are un trecut care-l apasă. Richard, fiul unui evreu german și a unei portugheze, și-a găsit iubirea în Brazilia, dar o tragedie familială i-a curmat fericirea. Suferă de depresie, pentru care se tratează cu pastile verzi și, uneori, cu brioșe cu marijuana, și își împarte singurătatea cu patru pisici.

Lucia s-a confruntat cu tulburările politice din Chile, dispariția fratelui său, exilul în Canada, o căsnicie nefericită și apoi o boală cruntă. Cu toate astea, este o persoană pozitivă, plină de energie, decisă să-și găsească dragostea, chiar la vârsta la care alții nici nu mai visează la ea. Mi-a plăcut că tratează, de multe ori, lucrurile cu umor. Are o fiică, Daniela, care locuiește la Miami și un câine, Marcelo, cu care împarte subsolul din casa lui Richard.

Era posibilă încă o dragoste? Nu în Statele Unite, își zicea, nu era genul de femeie care atrage un american, ce dovadă mai bună decât indiferența lui Richard Bowmaster. Pentru ea, seducția era legată de umor, numai că ironia chiliană era intraductibilă, ba chiar jignitoare de-a dreptul. În engleză, avea coeficientul intelectual al unui cimpanzeu, i-a spus ea Danielei. Rădea din tot sufletul doar de Marcelo, de labele lui scurte și de mutra lui de lemurian; cățelul ăsta își permitea luxul de a fi narcisist și morocănos – precum un soț.

Evelyn a fost crescută de bunica ei într-un sat din Guatemala, cei doi frați ai săi au murit asasinați de o bandă de criminali, iar ea a fost nevoită să fugă în Statele Unite, la mama sa, Miriam, stabilită la Chicago. Teroarea în care a trăit a făcut ca Evelyn să aibă perioade lungi în care nu vorbea și altele în care se exprima cu mare dificutate.

Cum a ajuns ea să conducă un Lexus și mai ales ce e cu cadavrul din portbagaj? Sunt întrebări la care Richard și Lucia trebuie să găsească răspunsul.

Un bărbat excentric cu probleme de stomac, o femeie de 62 de ani care refuză să se lase doborâtă de greutățile vieții și o copilă care a suferit mult, dar care găsește puterea să fie empatică și să manifeste multă compasiune. Toate cele trei personaje dau viață unei povești incredibile.

Cartea se termină într-o notă optimistă, cu un citat din Albert Camus: „… în toiul iernii am aflat în sfârșit că port în mine o vară de neînvins.”

Evaluarea mea: 5/5 stele pe Goodreads. Fără note,  de data asta :).

Mulțumesc, Librăria Corina, pentru această lectură deosebită!

Dacă ai citit cartea, spune-mi părerea ta, în secțiunea de comentarii. Dacă n-ai citit-o încă, te așteaptă pe rafturile librăriei.

Lectură plăcută!

 

6 gânduri despre „Dincolo de iarnă de Isabel Allende – recomandare de carte

  1. Foarte frumoasa si bine punctata recenzie, ca de obicei, felicitari Dorina! Chiar eram curioasa in privinta acestei carti, care mi-a atras si mie atentia, de cum a aparut. Cred ca mi-ar placea aceasta poveste, mai ales ca nu am citit inca nici o carte a acestei autoare pe care imi doresc sa o descopar. Am trecut-o pe lista de dorinte!
    Superb citatul din final!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.