Dacă tot e duminică și aproape ora prânzului, ce zici de o porție zdravănă de pizza literară? E delicioasă și îți promit că nu îngrașă. Cu cât mănânci mai mult cu atât mai bine :).
Cașcaval – o lucrare simplă, dar profundă
În Triburi, Seth Godin ne explică simplu, pe înțelesul tuturor, cum stă treaba cu triburile. Mai exact că, dintotdeauna, oamenii au căutat să facă parte dintr-unul sau mai multe triburi. Ce este un trib în accepțiunea lui Godin? Un grup de oameni, o comunitate care are un interes comun, o modalitate de comunicare și un lider, nu neapărat formal. Uite un exemplu simplu: fiindcă ești aici și urmărești (cu mare interes. știu sigur :)) ce mai scriu, însemană că faci parte din tribul blogului meu.
Pepperoni – o lucrare cunoscută, veșnic populară
Harry Potter de J.K. Rowling e o carte (o întreagă serie, de fapt) foarte populară de multă vreme în întreaga lume, dar așa cum nu-mi place pepperoni în pizza, tot așa nu mă atrag peripețiile micului vrăjitor și nu mi-am propus niciodată să citesc cartea. Cu toate astea, am fost să văd librăria Lello, atunci când am vizitat Porto :).
Ciuperci – lucrare obligatorie din școală care ți-a plăcut
Din lista de lecturi obligatorii din vremea liceului, îmi aduc aminte că mi-a plăcut mult de tot Ion de Liviu Rebreanu. Tot pe atunci a apărut și filmul, în care juca Șerban Ionescu, de care ne-am îndrăgostit toate fetele. Eeee, ce vremuri! Mult mai sărace pentru noi în cărți și filme, dar ce vremuri frumoase.
Extra-cașcaval – carte mai lungă decât trebuia să fie
Așa cum mă dau în vânt după cașcaval, cât mai mult cașcaval, tot așa aș citi cărțile lui Ken Follett, cu cât mai multe cu atât mai bine. Cu toate astea, O lume fără sfârșit mi s-a părut o carte fără sfârșit, care putea fi mult mai scurtă. fără ca asta s-o facă mai puțin bună.
Pizza vegetariană – vegetarianul preferat – personaj sau autor
N-am nici cea mai mică idee dacă vreunul dintre personajele sau autorii mei preferați e vegetarian sau nu, dar îmi vine în minte cartea Vegetariana de Han Kang. Nu am citit-o și nici nu se află pe lista mea de cărți de citit, așa cum nici pizza vegetariană nu se regăsește printre preferințele mele. Dar nu se știe nicodată, nu?
Pizza rustică – carte care te face să te gândești la viața la țară
Baltagul de Mihail Sadoveanu, o carte care stârnește multe controverse, dar care mie mi-a plăcut mult, și despre care cred că trebuie citită open minded, cu mintea larg deschisă adică.
Pizza Hawaii – o carte cu o atmosferă tropicală
La această categorie, aș alege Soția plantatorului de ceai de Dinah Jefferies, pentru atmosfera din Ceylon, pe care cititorul o poate percepe senzorial. Și mi-am dat seama că sunt cam deficitară la categoria asta, așa că trebuie să remediez. Ceva propuneri de cărți cu atmosferă tropicală?
Anșoa – o carte pe care nu o agreezi
Ca să fiu sinceră, anșoa îmi cam place, dar nu prea pot să mânânc, fiindcă e prea sărat și n-am voie. La fel îmi plac romanele cu și despre adolescenți și îmi plac cărțile lui Mircea Eliade, așa că existau toate șansele să-mi placă Romanul unui adolescent miop. N-a fost să fie, însă.
Crustă umplută – o carte ce ți-a atras atenția încă de la început
Eu sunt mare fan al lui Dan Brown, i-am citit toate cărțile apărute la noi, așa că nu e de mirare că Origini mi-a atras atenția încă înainte să apară la noi. Am cumpărat-o de îndată ce a fost disponibilă și am devorat-o imediat. Da, e ca o crustă umplută cu tot felul de bunătăți.
Cea mai bună. Care este pizza preferată
Cea mai bună pizza carte pe care am citit-o vreodată este Pe aripile vântului de Margaret Mitchell. S-a instalat în vârful cărților mele preferate (ca toppingul de pe pizza) încă de la început și nici gând să se mai dea jos de-acolo.
Adresez invitația la masă oricui are disponibilitatea să împartă cu noi o felie de pizza literară. Dacă de știre când o faci, nu de alta, dar e mai gustoasăîn compania prietenilor.
Poftă bună!
Pe unele le-am citit, pe altele nu. Nu-i timpul pierdut. Dar mi-a apărut în minte Henriette Yvonne Stahl pe care am citit-o și răscitit-o în tinerețile mele. Și lista e așa de lungă!
Frumos articol. Mulțumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag :).
ApreciazăApreciază
Interesantă categorisirea cărților astfel. Citit, majoritatea dintre ele şi fiindcă am tot dat peste Origini, acum sunt convinsă să o am şi să o citesc. Mulțumesc pentru felia de pizza… cu de toate! Zi frumoasă! 😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, la fel! 🙂
ApreciazăApreciază
Ador pizza, ador si cartile, prin urmare il voi prelua si eu. Faine titluri, Dorina!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Abia aștept :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Super idee de tag! Imi place pizza, iar variantele propuse de tine sunt extra-savuroase!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulţumesc! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte interesante răspunsuri!
ApreciazăApreciat de 1 persoană