Coloana de foc de Ken Follett – recenzie

Despre autor:

Ken Follett (n. 5 iunie 1949) este un autor britanic despre care am scris mai multe aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2017 de RAO
Format: 160X240
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 768
ISBN: 978-606-890-536-5

coloana-de-foc

Am început Coloana de foc, a treia carte din seria Kingsbridge, cu sentimente amestecate: speranța unei lecturi la fel de bune ca prima carte, Stâlpii Pământului și temerea că voi avea parte de o dezamăgire, așa cum a fost cazul celei de-a doua, O lume fără sfârșit. Din fericire pentru mine, Ken Follett pare să-și fi revenit la forma cea mai bună și a scris ceea ce aș numi o adevărată capodoperă a romanului istoric.

Coloana de foc acoperă o perioadă importantă din istoria Angliei (1558-1620), o perioadă marcată de profunde conflicte, în special religioase. Cea mai mare parte este dedicată domniei unuia dintre cei mai importanți monarhi englezi, regina Elisabeta I.

Romanul începe cu povestea de dragoste dintre doi adolescenți din Kingsbridge, Ned Willard și Margery Fitzgerald, idilă curmată brusc de familia catolică Fitzgerald care a căsătorit-o pe Margery cu Bart, fiul contelui de Shiring.

Drumurile lor se despart pentru mai bine de jumătate de secol. Ned intră în serviciul reginei Elisabeta I, căruia îi rămâne fidel până la moartea reginei, chiar dacă aceasta nu-și ținuse promisiunea de a nu omorî oameni din cauza convingerilor religioase, așa cum se întâmplase în timpul domniei surorii sale vitrege, Mary cea Sângeroasă.

La început, romanul urmărește trei planuri distincte: unul în Anglia, altul în Franța și al treilea în Spania. A fost ca și cum aș fi citit trei cărți în paralel.

În Anglia, protagoniștii sunt membrii celor două familii, Willard și Fitzgerald, una protestantă, cealaltă catolică. Aspect important, deoarece toată intriga cărții are la bază conflictul religios dintre catolici și protestanți.

În Franța, povestea se mută la curtea regelui Henric al II-lea și a reginei Caterina, unde trăiește și Mary Stuart, regina scoțienilor, care se căsătorește cu fiul cel mare al regilor francezi. Personajelor regale li se alătură Pierre Aumande de Guise (un personaj absolut sinistru), membrii familiei de Guise, care luptă să-și păstreze supremația la curtea franceză și Sylvie Palot, o tânără care face comerț ilegal cu cărți religioase protestante.

În Spania, la Sevilla, încep aventurile lui Barney Willard, fratele lui Ned. care lucrează la fierăria vărului său, Carlos Cruz, împreună cu sclavul Ebrima. Toți trei sunt nevoiți să fugă din Spania, din cauza persecuțiilor Inchiziției spaniole.

Până dincolo de jumătatea cărții, personajele par să nu aibă nimic în comun, în afara unor legături de rudenie, și chiar mă gândeam că Follett ar fi putut să scrie trei cărți, nu una :). Erau chiar mai ușor de citit, dacă mă gândesc bine (fizic vorbind). Nu e totuși cazul fiindcă, în cele din urmă (după pagina 400), drumurile personajelor se întâlnesc.

3 motive să citești Coloana de foc

1. O fascinantă lecție de istorie

Bătălia navală dintre navele engleze și Armada spaniolă, prizonieratul și, apoi, execuția reginei Mary Stuart, masacrul din noaptea Sf. Bartolomeu, complotul prafului de pușcă a lui Guy Fawkes sunt doar câteva dintre evenimentele istorice în care sunt implicate personajele cărții. toate sunt atât de ingenios inserate în firul poveștii, încât aproape nu-ți dai seama unde se termină realitatea istorică și unde începe ficțiunea.

2. O călătorie în locuri interesante 

Londra, Paris, Sevilla, Antwerp, insulele Caraibe, Geneva, Cadiz, Marsilia, sunt câteva dintre locurile unde poposește cititorul, pe urmele personajelor din Coloana de foc. Cu siguranță, odată ajuns în fața catedralei din Antwerp, de exemplu, o să-și aducă aminte că acolo a fost cândva un loc în care aveau loc execuții. Sau la Londra, la Westminster, de Guy Fawkes și cum a vrut el să arunce în aer Parlamentul cu rege cu tot.

catedrala-antwerp
Catedrala din Antwerp

3. O galerie impresionantă de personaje

Ai să râzi poate, dar personajele sunt, din punctul meu de vedere, punctul tare al cărții, dar, în același timp, și punctul slab. Personalitățile istorice (Elisabeta I, Mary Stuart, Caterina de Medici, Francis Walsigham, William Cecil, Francisc Drake, familia de Guise) „conviețuiesc” armonios cu cele fictive (Ned, Margerie, Pierre, Sylvie, Rollo, Bart și alții). Pentru lămurirea cititorior, există, la sfârșit, o listă (de două pagini!) a personajelor reale. Asta e partea bună. Partea mai puțin bună e că sunt prea multe personaje, la un moment dat poate deveni dificil să le urmărești.

Coloana de foc e o carte despre conflicte religioase, comploturi, trădare, iubire, fidelitate, spionaj, răzbunare, dorință de putere.

Coloana de foc e a treia, deci ultima, carte din trilogia Kingsbridge, dar finalul romanului lasă cumva o portiță deschisă spre noi aventuri. Să fie călătoria navei Mayflower spre Lumea Nouă începutul unui nou roman? Eu sper că da.

Recomandări

  • Merită s-o citești? Da, cu siguranță, e o carte foarte bună.
  • S-o cumperi? Da, arată foarte bine în bibliotecă. Și chiar e o carte foarte bună.
  • S-o împrumuți? Da, e o variantă bună și asta.

Evaluarea mea

  • Subiect           10 – foarte interesant
  • Scriitură         10 – cursivă, permite o lectură ușoară
  • Redactare       9 – nu strica puțină atenție
  • Traducere      10 – foarte bună
  • Copertă           10 – foarte reușită
  • Goodreads      5/5 stele.

Cartea poate fi comandată pe Elefant, Libris sau Cartepedia.

Lectură plăcută!

Publicitate

5 gânduri despre „Coloana de foc de Ken Follett – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.