Pastila de vorbă: Î sau Â?

Folosirea acestor litere pare să dea tot mai mari bătăi unor conaționali, deși regulile de folosire sunt relativ simple și ușor de ținut minte:

 • în interiorul cuvintelor, se folosește întotdeauna â (din a): ex. român, hotărât
 • la începutul și la sfârșitul cuvintelor, întotdeauna î (din i): ex. înțelegere, a hotărî.

Fac excepție de la aceste reguli, substantivele proprii (nume de familie sau de localități, de exemplu) care au păstrat scrierea cu (î din i). Exemplu: Mîndru, Mînz.

litere

Nu e prea complicat, nu? Atunci de ce oare unii sciitori în limba română (nu autori, ci oameni care scriu, da?) întâmpină greutăți să le folosească? De ce fac exces de zel și folosesc â (din a) și la începutul cuvintelor? Iar dacă aleg să scrie fără diacritice, pot rezulta texte ca acesta (dacă un comentariu pe FB poate fi numit text :)):

„Ma simt bine ambracata cand ma simt comod an ceea ce port. Niciodata nu m-au tentat brendurile modei, a-mi plac dintotdeauna accesoriile si sa-mi pregatesc ambracamintea pt. a doua zi de cu seara. Ioana, esti minunata, a-mi plac postarile, astept cu nerabdare urmatoarele.”

N-am putut să mă abțin și i-am răspuns. „Îmi plac, nu a-mi plac. Îmbrăcăminte, nu ambracaminte! Nu e chiar așa greu să scriem corect”.

Drept urmare, am devenit subiectul unui articol pe un blog, în care mi se reproșa că nu sunt politicoasă, că vreau să-mi arăt știința (da, nare știință să scrii corect!), că modul în care am răspuns e „răspicat, rece și fără eleganță”. Fără supărare, dar chiar nu pot fi elegantă cu cineva care siluiește limba română în halul ăsta. Ne tot facem că nu vedem, ca să nu se supere lumea, dar cred că deja e prea mult. M-am săturat să văd cum limba română devine treptat o limbă necunoscută. În ritmul ăsta, în curând, vom avea nevoie de o aplicație de traducere. Și nu e vorba doar de scriitorii de pe FB, am întâlnit dificultăți de scriere corectă și la case mai mari (aka mass-media).

Oare era mai elegant  dacă-i răspundeam „Bravo, ai stil!”, cum am fost tentată prima dată?

6 gânduri despre „Pastila de vorbă: Î sau Â?

 1. Oh, da… Mare știință și asta! Și mai sunt și cei care din nostalgie (să zicem) se încăpățânează să scrie cu î și în interiorul cuvintelor. Am avut o pățanie pe când eram PR la goodread.ro (azi booknation): după publicarea unui interviu cu o autoare (nu dau nume) am primit un mail kilometric de la PRul autoarei supărat nevoie mare că am modificat (nu corectat, modificat, să se înțeleagă) litera î din interiorul cuvintelor cu litera â… că aceea ar fi o marcă a autoarei, că ea susține întoarcerea la valorile interbelice și bla bla bla…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, am văzut chiar publicații care se vor culturale că folosesc î în interiorul cuvintelor. Și Polirom a publicat câteva cărți așa. Foarte greu de citit. Dar, oricum, nostalgia e mai digerabilă, să zicem, pe când prostia… Nu mai pot cu prostia.

   Apreciază

   1. Cred că pentru o revoluție culturală sau ce vor ei să facă trebuie ceva mai mult, felul î-ului e prea puțin important (zic eu) în cazul acesta. Regula e regula pentru toți â la interior î la exterior (dacă pot spune așa).

    Apreciat de 1 persoană

 2. Sunt critici de artă care folosesc î-ul în textele lor, așa cum am văzut poeți adevărați care-l folosesc ca să nu mai vorbesc de cărțile apărute. Ei contestă modificarea asta și o consideră neavenită. Cred că nu asta e grav ci folosirea total aiurea a literelor î și ă în textele scrise. Și pentru că vorbim de diacritice, limba română are multe nuanțe de sens tocmai acestor diacritice. Important este să accepți sesizarea unei greșeli și să o corectezi. Dar trebuie să vrei.
  Cât despre ofuscați, e plină de lumea de ei! Mai grav e că au căpătat tot mai mult tupeu.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu folosirea î-ului (din i) în loc de â mă deranjează atât de mult, cât a â-ului (din a) în loc de î. Așa ies cuvinte precum ambracaminte sau a-mi ( dacă mă apucam să zic și de cratimă, cred că apăreau fouă articole despre cât sunt de obraznică :)).

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.