Întrebarea zilei #11

Vor rămâne curând goale simezele din muzee și galerii de artă?

Așa s-ar părea dacă judecăm după fervoarea cu care sunt înlăturate tablouri sau amânate expoziții ale artiștilor care nu au avut un comportament political correct sau așa ceva. Sau poate că vor rămâne doar opere de artă semnate de femei, artiști de culoare sau membri ai diverselor (încă) minorități. Și se va face și printre ei o selecție foarte riguroasă (i s-ar putea spune cenzură, nu?). Dacă au omorât acum câteva sute de ani un om? Așa cum s-a întâmplat cu Caravaggio, într-un duel, dar cine se mai împiedică de detalii? Să fie în pericol superbele biserici din Roma?

O fi bine să judecăm comportamentul oamenilor din urmă cu mulți (poate chiar sute) ani după principiile din zilele noastre? Nu știu ce să zic despre asta. Doar #întrebpentruunprieten, cum ar zice FB :).

Nu mă număr printre fanii lui Picasso, ba dimpotrivă, vizitând Muzeul Picasso din Malaga, mă întrebam cum se face că a ajuns așa faimos și mai ales așa valoros (în dolari sau euro). Cu toate astea nu sunt deloc de părere că ar trebui scos din muzee sau colecții de artă pentru că avea o părere cam proastă despre femei și se manifesta ca atare. Se presupune că i-ar fi spus lui Françoise Gilot că femeile sunt mașinării pentru suferință și că pot fi împărțite în două categorii: zeițe și preșuri de șters picioarele.

Tablourile ca tablourile, dar ce ne facem cu picturile murale? Ne întoarcem la vremurile în care nudurile lui Michelangelo erau „îmbrăcate”? Zugrăvim pereții ca să acoperim ce nu ne convine? S-a mai întâmplat, n-ar fi o premieră în istoria omenirii. Am putut vedea cu ochii mei, la Hagia Sofia sau la Alhambra.

deesis-mozaic

Mare dreptate a avut cine a zis că roata istoriei se-nvârte. Și văd că are un diametru al naibii de mic (pardon my French).

4 gânduri despre „Întrebarea zilei #11

  1. Ne putem aştepta la orice şi nu ar mai trebui să ne mire nimic. Valoarea unui artist văd că e dată de valorile lui morale atunci când i se găseşte câte o chichiţă-n biografie. Altfel… îi spunem artist şi unuia care pune o bucată de hârtie igienică pe-un băţ. E complicată treaba.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Operele sunt opere, artistii sunt artisti. Sau cum ar zice unii, „artistii e oameni si ei”. E o prostie sa cenzurezi opere de altfel valoroase, superbe, care nu instiga la rele indiferent de caracterul sau convingerile creatorului sau. Ca doar atunci cand cumperi un tablou nu iei pictorul la tine acasa. Tendinta oamenilor de a exagera nu inceteaza sa ma uimeasca, iar cand vorbim despre opere datand din ecolele trecute, ar fi chiar prea de tot.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.