Calendar literar

Dacă există calendare cu flori, cu peisaje, cu pisici, cu mașini, de ce n-ar exista și un calendar cu cărți? Un calendar literar, care poate fi și o provocare pentru pasionații de lectură. Și nu numai pentru ei, sper eu. Pe fiecare filă a calendarului literar regăsim câte o carte care are în titlu denumirea lunii respective.

Te invit să întoarcem împreună filele calendarului literar.


IANUARIE

1. Omul de ianuarie de David Mitchell

omul-de-ianuarieRomanul spune povestea lui Jason Taylor, un băiat de treisprezece ani, care trăiește într-un sat liniștit din Worcestershire, în vremuri marcate de întâmplări dramatice, greu de înțeles pentru un adolescent. E vremea recesiunii lui Margaret Thatcher, dar și a taberelor de țigani nomazi sau a muzicii formației Duran Duran. În plus, familia lui Jason stă să se destrame, la școală, rivalitățile dintre băieți îmbracă uneori forme dure, iar fata de care se îndrăgostește îi întoarce spatele. Iar accidentul grav pe care îl provoacă, fără intenție, îi schimbă definitiv cursul vieții.

Romanul a fost nominalizat de către mai multe publicații prestigioase printre cele mai bune cărți ale anului 2006.


FEBRUARIE

2. February de Lisa Moore 

În februarie 1982, o furtună teribilă a scufundat o platformă de petrol, iar toți cei 84 de membri ai echipajului au fost uciși. Helen O’Mara, văduva lui Cal, este personajul principal al romanului, o femeie dură și pragmatică, mamă a trei copii, în momentul accidentului. La scurt timp după moartea soțului său, Helen află că este însărcinată. Își crește singură copiii, dar nu-și revine niciodată după pierderea suferită. Ea simte că a fost alungată din lume și îndepărtată chiar din propria viață. Romanul este povestea întoarcerii ei la propria viață.

Până în 2008, lungul drum al întoarcerii din exilul durerii ei pare să fi ajuns, în sfârșit, la capăt. Ea face un curs de yoga, învață să conducă mașina, pleacă în  Grecia împreună cu sora ei și începe să-și renoveze casa. Reușește să ajungă la capătul drumului și să se reîntoarcă în casa ei?


MARTIE

3. Middlemarch de George Eliot

middlemarchMiddlemarch este o frescă a Angliei din prima jumătate a secolului al XIX-lea, o analiză a vieții sociale, politice, economice și religioase a unui oraș provincial englez. Deși este un roman clasic, tehnica narativă este modernă și juxtapune existența Sfintei Tereza, din secolul al XVI-lea, cu cea a  Dorotheei Brooke, din secolul al XIX-lea.

S-a spus despre Middlemarch că este cel mai bun roman britanic, ba chiar Virginia Woolf a scris despre capodoperă lui George Eliot că este „unul dintre puținele romane englezești scrise pentru adulți”. Motive suficiente să trecem romanul pe lista scurtă de cărți de citit, nu?


APRILIE

4. Aprilie în Paris de Michael Wallner

aprilie-in-parisÎn 1943, Franța este ocupată de naziști, iar Michael Roth lucrează ca interpret pentru interogatoriile la care sunt supuși localnicii. El vorebește perfect limba franceză, este un membru model al Gestapo-ului, chiar dacă nu este de acord cu toate principiile regimului nazist, și, în timpul liber, se plimbă prin Paris, dându-se drept francez și pretinzând că se numelte Antoine. Într-o zi, se îndrăgostește de fiica unui anticar, Chantal.

Este o poveste dramatică, plină de suspans, până la sfârșit.


MAI

5. Prea cald pentru luna mai de Petre Sălcudeanu

petre-salcudeanu-prea-cald-pentru-luna-maiRomanul lui Petre Sălcudeanu face o radiografie a vieții tinerilor, în perioada anilor ’70, într-un București toropit de căldură. Ei nu par prea marcați de faptul că lumea se află sub regimul comunist, fiind mai degrabă preocupați să se bucure de viață, să iubească și să petreacă. Una dintre petreceri ia o turnură nefericită atunci când o trecătoare a fost rănită grav de farfuriile aruncate pe fereastră de petrecăreți. Toți sunt exmatriculați de la facultate, mai puțin Matei, care nu se simte vinovat.

Personajele principale sunt Andra, o tânără nu prea inteligentă și nici prea frumoasă, dar lipsită de inhibții și Matei, un băiat de bani gata, protejat excesiv de familie.

O carte interesantă, surprinzătoare, având în vedere perioada în care a fost scrisă. Mai poate fi găsită doar în anticariate.


IUNIE

6. June de Miranda Beverly-Whittemore

juneEi, poate că aici am trișat puțin, recunosc :). June nu e luna iunie, ci numele unei femei, June. Iunie sau Iunia, e mai puțin important, ceea ce ne interesează e povestea.

Cassie Danvers, o tânără de 25 de ani, stă ascunsă în conacul familiei sale și jelește moartea celei care a crescut-o, bunica sa, June. O scoate din starea de amorțeală vestea că a devenit unica moștenitoare a unui idol legendar. Dar ed unde aflase Jack Montgomery de existența ei? Este posibil ca pașii lui să se fi intersectat în trecut cu cei ai bunicii June?

Fiica lui Jack încearcă să o îndepărteze pe Cassie de moștenire, dar toată lumea încearcă să descopere secretele unui trecut care se dovedește marcat de crimă, trădare și șantaj.

Povestea pendulează între trecut și prezent, iar la final toți vor înțelege ce înseamnă iubirea constantă și necondiționată.


IULIE

7. Furtuna din iulie de Henry Castillou

furtuna-in-iulieFurtuna din iulie este o poveste de dragoste înfiripată în Parisul ocupat de naziști. Anne Villardier, o femeie căsătorită, se îndrăgostește de Lucien Nancourt, un membru al Rezistenței Franceze. Pentru că fratele ei este prins când încerca să fugă din Paris, Anne estenevoită să devină „informatoarea” lui Gunther Frost. Ea face un periculos joc dublu, aliindu-se cu Lucien în lupta contra regimului nazist.  Cu toate că lucrurile se complică, la un moment dat, iar complotul împotriva lui Hitler eșuează, povestea are un final fericit.

În romanul lui Henri Castillou, ficțiunea se împletește armonios cu realitatea istorică, rezultatul fiind o lectură agreabilă atât pentru romantici cât și pentru pasionații de istorie.


AUGUST

8. Lumină de august de William Faulkner

lumina-in-augustAcțiunea romanului se întâmplă în jurul anului 1920, Războiul Civil se terminase demult, dar problema albilor și negrilor nu se rezolvase încă. Joe Christmas poate fi considerat alb după culoarea pielii, dar, în același timp, negru, după origine. El pendulează permanent între cele două lumi, refuză să se recunoască negru, dar îi urăște pe albii care nu vor să-l accepte ca pe unul de-al lor. Această nehotărâre a lui nu poate să sfârșească decât rău și chiar să ducă la acte de violență și, în cele din urmă, la crimă. Christmas nu este singurul personaj care duce o adevărată luptă interioară. Galeria de personaje este una colorată; răspopiți, prostituate, fete bătrâne, bigoți, părinți adoptivi, flecari, toți par cuprinși de un soi de nebunie, iar poveștile lor se intersectează cu cea a lui Christmas și fac din romanul lui Faulkner, o adevărată capodoperă.

Romanul se termină cumva optimist, cu apariția unui copil, care va închide, poate cercul.


SEPTEMBRIE

9. Septembrie de Rosamund Pilcher

septembrieViolet Aird începe pregătirile pentru o petrecere care urma să aibă loc în septembrie încă din primăvară, când dealurile Scoției încep să prindă viață. Sunt invitați să se întoarcă acasă Alexa, nepoata ei sensibilă și delicată, îndrăgostită pentru prima dată, Edmund, pe cale să se despartă de soția sa și Pandora, frumoasa fiică rătăcitoare, plecată cu douăzeci de ani în urmă.

Septembrie este o poveste despre întoarceri acasă, dragoste, prietenie, trădare și iertare.


OCTOMBRIE

10. Vânătoarea lui Octombrie roșu de Tom Clancy

vanatoarea-lui-octombrie-rosuVânătoarea lui Octombrie roșu e un thriller militar, o carte de acțiune, intrigă politică și spionaj. Octombrie roșu e un submarin din clasa Typhoon, pe care Uniunea Sovietică montase un mijloc de propulsie care nu făcea aproape niciun zgomot și care-l făcea aproape imposibil de detectat de către sistemele NATO. Comandantul submarinului, Marko Alexandrovich Ramius, ia o decizie neașteptată: se îndreaptă spre Occident cu aparenta intenție de a ataca Statele Unite, decizie care ar putea să declanșeze războiul nuclear.

Prietenii și dușmanii de ieri schimbă rolurile și se declanșează un joc mortal de-a șoarecele și pisica.

Se spune că detaliile prezentate de Tom Clancy în această carte au fost atât de exacte încât a fost chemat la clasa albă pentru explicații.


NOIEMBRIE

11. Mai în noiembrie de Per Olof Ekstrom

mai-in-noiembrieEste o carte despre Mai, o tânără de 20 de ani, frumoasă dar cam naivă, care ia decizia de a se sinucide. Ia o supradoză de medicamente și este găsită aproape fără suflare de către chiriașul ei, pictorul Torkel. Impresionat de gestul fetei, Torkel încearcă să afle motivul care ar fi determinat-o să facă asta. Astfel descoperă că ea trăise într-un mediu ostil, cu o mamă dezinteresată și un tată ostil.

Îmi place mult titlul cărții, care subliniază contrastul dintre sensibilitatea și delicatețea primăverii (tânăra Mai) și luna noiembrie, rece, ploioasă și încețoșată (mediul ostil în care trăiește).


DECEMBRIE

12. O săptămână în decembrie de Sebastian Faulks

o-saptamana-in-decembriePovestea se derulează pe parcursul a șapte zile, în săptămâna dinaintea Crăciunului 2007. Pașii a șapte personaje, foarte diferite între ele, se intersectează în Londra, prilej pentru autor să facă o anailză critică, dar și cu umor, a vieții urbane contemporane, marcată de criza economică, prăpastia tot mai adâncă între generații, fundamentalismul religios, dezumanizarea cauzată de efectele tehnologiei.
Ce pot avea în comun un manager de fonduri speculative, un jucător polonez de fotbal profesionist, un student pasionat de teoriile islamiste, un autor de recenzii literare, un tânăr avocat fără prea multe cazuri, un conductor de metrou (is a she) și un elev dependent de canabis și reality-show-uri?

O poveste interesantă și o carte cu copertă foarte frumoasă.


Ce zici de propunerile mele? Și ce cărți ai adăuga la filele calendarului literar?

18 gânduri despre „Calendar literar

  1. Wow. Dorina! Superba insiruire de titluri iar pe cateva m-ai facut sa imi doresc sa le citesc! Am citit doar „Septembrie” din aceasta lista, o carte foarte buna. Primele trei titluri imi fac cu ochiul in mare stil, dar cred ca le-as citi pe toate.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.