10 coperte frumoase din biblioteca mea

coperte-carti

Se zice că ultima modă în materie de decorațiuni livrești e să așezi cărțile în bibliotecă cu cotorul spre interior și cu paginile spre exterior. Cică în felul nu te mai deranjează vizual diversitatea de culori. Așa o fi, dacă zic unii, dar pentru mine e o adevărată plăcere să zăbovesc minute în șir asupra cărților din bibliotecă. Fiecare îmi spune ceva: fie îmi amintește o poveste pe care am citit-o cândva, fie că ar fi, în sfârșit, cazul s-o scot din bibliotecă și să mă apuc s-o citesc. Chiar nu-mi dau seama ce șansă ar avea o carte să-mi amintesc de ea, dacă ar fi întoarsă cu … dosul la mine? Probabil că zero. În afară de asta, chiar și vizual, cred că m-ar deranja să văd șiruri nesfârșite de diverse nuanțe de alb/gălbui. În fine, fiecare cu gusturile lui.

books

Pornind însă de la această nouă modă, m-am uitat mai atent la cărțile din biblioteca mea și am început să mă gândesc care sunt cele cu coperta cea mai frumoasă? Nu e un secret că-mi plac cărțile frumoase, atât de mult încât am refuzat să aduc în biblioteca mea Istoria urâtului a lui Umberto Eco și am ales doar „perechea” ei, Istoria frumuseții.

A fost o întreprindere (asta sună cumva a fabrică, nu?) destul de complicată, dar, până la urmă, m-am oprit la 10 cărți cu cele mai frumoase coperte (sau coperți, că se pare că a devenit corectă și forma asta :)) din biblioteca mea. Până acum. Sau work in progress, cum ar zice unii.

Fiindcă nu e un top, e doar o listă, am ales să le prezint în ordine alfabetică, după titlu.

1. Cină cu Picasso de Camille Aubray

Superbe culorile și foarte sugestive pentru o poveste cu soare, mare, dragoste, gastronomie franceză și unul dintre cei mai mari artiști ai secolului al XX-lea. Din clipa în care am văzut-o, mi-am dorit să citesc cartea. Și chiar am făcut-o, imediat ce am pus mâna pe ea. N-a stat nicio clipă pe raftul cărților de citit … mai încolo.

2. Coloana de foc de Ken Follett

O copertă dramatică, neagră cu accente aurii, mult mai reușită decât cele ale primelor două cărți din seria Kingsbridge. În general, n-aș putea spune că-mi plac cărțile negre (la propriu), dar pentru un roman de ficțiune istorică, combinația de negru cu auriu pare o alegere foarte inspirată.

coloana-de-foc

3. Codul lui Da Vinci de Dan Brown

codul-lui-da-vinci

Nu doar coperta acestei cărți este frumoasă, ci cartea, în ansamblul ei, beneficiază de o prezentare grafică de excepție. Coperta cartonată, cu ochii Mona Lisei lui Leonardo da Vinci privind către cititor (sau nu?) cumva din spatele a ceea ce pare un manuscris vechi sugerează o carte despre coduri și mistere, o carte care avea să stârnească numeroase controverse.

4. Crăciunul regal de Principesa Margareta a României

craciun-regal

Deși asociem Crăciunul în general cu roșul, cred că pentru o carte despre Crăciunul regal, nu putea fi o alegere mai bună decât acest albastru superb. Iar imaginea castelului de la Săvârșin, iluminat feeric, nu poate decât să aducă un plus de frumusețe unei cărți superbe. Un carte frumoasă de pus sub brad.

5. Miniaturista de Jessie Burton

Coperta romanului Miniaturista promite o carte plină de surprize, așa cum sunt casele de păpuși pe care le înfățișează. Îmi plac mult de tot culorile alese, îmi aduc aminte că închideam cartea des, atunci când am citit-o, ca să admir (încă o dată) coperta.

6. Origini de Dan Brown

origini-dan-brown

Mi-a plăcut mult combinația de culori și scara în spirală care sugerează acțiunea plină de mister pe care ne-o proune Dan Brown în această carte. Pe o scară în spirală are loc o scenă dramatică, genul acela de întâmplare care ține cititorul cu sufletul la gură. Îmi place coperta asta mai mult decât cea a ediției în limba engleză, coperă de culoare roșie, o alegere mai puțin inspirată, după părerea mea.

7. Se numea Sarah de Tatiana de Rosnay

se-numea-sarah

O copertă dramatică, cu două pete de culoare roșie, genul acela care te face să-ți dorești neapărat să citești cartea. Eu am cumpărat-o datorită copertei și sper că nu voi avea parte de o dezamăgire când o să citesc cartea.

8. Sub luna de șofran de Nicole C. Vosseler

sub-luna-de-sofran

Atât de frumoasă este coperta acestei cărți, încât editorii alteia au simțit nevoia să o împrumute :). Ce sugerează? Senzualitate, mister, romantism, adică exact ingredientele unei povești fermecătoare.

9. Taming of the Queen de Philippa Gregory

taming-of-the-queen

O supracopertă luxoasă, cu accente aurii și litere în relief, așa cum se cuvine unei cărți despre ulrima soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. O copertă regală, aș zice. De altfel, cartea, în ansamblu, are o prezentare grafică de excepție. E, probabil, cea mai frumoasă carte din biblioteca mea.

10. The improbability of love de Hannah Rothschild

love-book

O carte cu o frumoasă copertă roșie (copertele roșii sunt preferatele mele), cu titlul scris cu caractere de mână și cu Ea și El reprezentați în câte o camee cu ramă aurie nu poate fi decât promisiunea unei lecturi foarte plăcute.

Felicitări Editurii RAO, unde au apărut cele mai multe dintre cărțile frumoase de mai sus!

Care e preferata ta din cele zece?

15 gânduri despre „10 coperte frumoase din biblioteca mea

  1. Sa pui cartile invers? Si cand vrei sa scoti o carte dupa ce te iei, bajbai prin biblioteca? Ideea acestei mode este lipsita de simt practic dar si estetic. Toate aceste coperti sunt minunate, preferata mea este nr.1 si vreau tare mult sa citesc si eu cartea.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.