Împreună cu Librăria Corina din Arad, inaugurez azi o rubrică nouă: Recomandarea librarului. Literatură clasică sau contemporană, noi apariții sau reeditări, romane de dragoste, thrillere, romane polițiste, non-ficțiune, cărți pentru toate gusturile și pentru toate preferințele vor fi recomandate de librarii de la Corina.
Urmărește rubrica pentru a fi la curent cu ultimele recomandări.
Miezul nopții la Pera Palace. Nașterea Istanbulului modern de Charles King
Cartea, apărută la Editura Trei în noiembrie 2017, spune povestea unui oraș fascinant, aflat la intersecția dintre două continente, capitală a trei imperii, dar niciodată a unei țări. Un subiect de mare interes, credem, având în vedere ce rol important a avut Istanbulul, numit atunci Constantinopol, în istoria noastră și chiar în zilele noastre, dacă ne luăm după audiența uriașă a serialelor turcești. Cred că sunt și pe-aici câțiva fani, nu?
Prezentarea cărții:
Când Imperiul Otoman s-a prăbușit, atât de mulți spioni forfoteau în holul legendarului hotel din Istanbul – elegantul Pera Palace –, încât managerul a pus un anunț prin care le cerea politicos acestor „vizitatori” să lase locurile libere pentru oaspeții plătitori ai hotelului.
In vreme ce un imperiu multietnic se transforma într-o națiune „turcă”, Istanbulul interbelic improviza: ruși albi refugiați își vindeau bijuteriile de familie pe caldarâm, un impresar afro-american deschidea un club de jazz, un profesor universitar din Boston aducea la iveală comorile de multă vreme ascunse ale Hagiei Sophia și o Miss Turcia devenea prima regină a frumuseții de confesiune musulmană. Iar la miezul nopții, pe 31 decembrie 1925, cetățenii nou-proclamatei Republici Turce sărbătoreau Noul An după noul calendar și noua oră unificate pentru întâia dată pe intreg teritoriul națiunii. Pera Palace, vreme îndelungată un simbol al progresului, avea să rămână un loc-reper în timp ce Kemal Atatürk întemeia o nouă națiune, feminista musulmană Halide Edip lupta pentru drepturile femeilor, Leon Troțki se ascundea pe o insulă din Marea Marmara de asasinii bolșevici, iar viitorul papă Ioan al XXIII-lea îi sprijinea în secret pe activiștii evrei să scoată pe ascuns mii de oameni din Europa ocupată de naziști. Pera Palace a reușit să supraviețuiască până și după ce bombele plasate în bagajele unor diplomați britanici de către serviciile secrete bulgare au explodat în holul hotelului.
In acest tablou caleidoscopic, Charles King recreează o epocă în care un hotel celebru și un oraș străvechi au devenit punctul de intersecție al arterelor și intereselor globale – un moment memorabil din istoria Europei și a Orientului Mijlociu.
„Superbă — mustind de detalii savuroase și autentica forță narativă. Charles King relatează istoria Orientului Apropiat în secolul XX, văzută prin prisma unui oraă magnific. O operă clasică, în nuanțe de sepia!” – Robert D. Kaplan
„Această istorie socială a unuia dintre cele mai fascinante orașe ale lumii este pe cât de edificatoare, pe atât de antrenantă. Personaje diverse, de la Troțki la Hemingway, de la un muzician armean orb la un viitor papă, contribuie la povestea transformării unui oraș dintr-un liman pentru sumedenii de refugiați într-o metropolă vibrantă. Miezul nopții la Pera Palace este o adevarată delectare.” – Stephen Kinzer
„In această memorabil decantată carte de istorie, Charles King ne povestește ce anume reprezenta Pera Palace – hotelul plin de ornamentații bogate, atins de patina timpului, aflat în mijlocul unui turbion de intrigi, violență, sex și spionaj, totul proiectat pe fundalul crepuscular al splendorii otomane. Am îndrăgit această carte.” – Simon Winchester
„Scrisă cu competență și extraordinar de antrenantă. Puține locuri erau atât de pline de culoare ca Istanbulul în perioada interbelică iar profesorul King reușeste să surprindă toată această vitalitate haotică și contradicțiile unui oraș – și ale unei culturi – pe cale de a se reinventa.” – Joseph Kanon
Am început să citesc cartea și am aflat deja multe lucruri interesante. Rămâi pe „recepție”, urmează articolul cu impresii la cald. Sau, și mai bine, citește cartea, ca să putem schimba păreri. O găsești pe rafturile Librăriei Corina.
Dacă vrei să nu ratezi vreo recomandare, urmărește paginile de Facebook Librăria Corina și DorinaDanila.com. Iar dacă-ți place ce citești, îți mulțumim pentru apreciere (aka Like :)).
Pare foarte interesantă! O să îmi notez titlul 🙂 Și, de asemenea, o să aștept cu interes această rubrică!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și eu zic că e interesantă. Am aflat multe chestii dw care habar nu aveam până acum.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar suna bine, mulțumesc de recomandare!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
O descriere frumoasă….și o bună idee pentru a citi ceva nou..
ApreciazăApreciat de 1 persoană