De ziua poetului național

Mihai-Eminescu
Sursa foto: mihai-eminescu.ro

Pe 15 ianuarie, ziua în care toată suflarea românească, cu mic cu mare, îl sărbătorește pe Mihai Eminescu, poetul național, pe unii (mulți) i-a lovit inspirația așa că online-ul a fost invadat de articole, „câtă frunză, câtă iarbă” despre opera poetului, despre iubirile lui și chiar unele chestii amuzante despre Eminescu. Cam trase de păr astea din urmă, ca să fiu sinceră, și cam trase la indigo (sau copy-paste, că online-ul n-are indigo :)).

Pe alții i-a chinuit talentul, de ziua lui Eminescu. Ambasadorul Marii Britanii s-a apucat să recite Lacul. Bravo lui, ce să zic!

Eu nu mă aflam nici în raza de acțiune a inspirației și nici în aria de acoperire a talentului de recitator, așa că m-a lovit curiozitatea. A venit peste mine așa ca o rachetă Patriot sau cum se numesc chestiile alea pe care tocmai le-am achiziționat de la americani?

Așa că am întrebat poporul, pe ăla care n-are altă treabă decât să se dea pe feisbuc:

Care e primul lucru care vă vine în minte când auziți numele lui Mihai Eminescu?

Și, judecând după răspunsurile pe care le-am primit, i-am încadrat pe repondenți în câteva categorii:

  • fără număr – au fost cei care au răspuns Luceafărul. Normal, după atâția (zeci de) ani de Luceafărul poeziei românești, ce să răspundă și ei? Ca să fiu sinceră, îi cam bănuiesc de plagiat pe unii :).
  • romanticii – ați terminat de numărat plopii?
  • îndrăgostiții au băgat-o pe aia cu Veronica Micle (pardon my French!). Da’ de Cleopatra ați uitat?
  • pragmaticii – au răspuns: bacul. Ca să vezi ce fac examenele astea din om! Îmi scrie o fostă colegă de clasă că și noi am avut la bac ceva zarzavat sinteză analitică despre Eminescu. Nu mai țineam minte chestia asta, mai știu doar că am luat nota 10. Poate ar trebui să redenumesc categoria asta „tocilarii”???
  • și mai pragmaticii (de fapt, pragmatica, fiindcă e una singură) – răspunsul care mi-a plăcut cel mai mult: bancnota de 500 de lei :). Foarte tare! Mă întreb dacă am văzut vreodată una? Parcă nu.
  • mustrătorul a certat poporul ingrat că nu înțeleg geniul poetului :).
  • elevii (altora, nu ai mei :))- „Doamna, iar Eminescu?”
  • nostalgicii și-au amintit de scrisori, cred că le e dor de era pre e-mail.
  • avem di tăte – bucurie, absolut (??), emoții, mândrie națională (păcat că pe-asta o mai rătăcim uneori), păduri de argint… Dar ce nu mai avem?
  • eu – pe mine m-a sufocat marasmul festivist și m-am gândit prima dată la serbările omagiale. Norocul meu că sunt scumpe ouăle, că altfel mă trezeam cu câteva în cap. Dar le aveți la dispoziție pe alea virtuale, care sunt gratis :)).

Întrebarea rămâne deschisă. Dacă ai chef și dacă n-ai făcut-o încă poți răspunde la ea. Poate deschidem noi categorii, cine știe?

8 gânduri despre „De ziua poetului național

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.