Despre autoare:
Doina Ruști (n.1957) este una dintre cele mai apreciate scriitoare române contemporane. Scrie romane cu tematică diversă, iar cărțile ei au fost traduse în mai multe limbi.
Poți citi mai multe despre Doina Ruști aici.
Despre carte:
Produs publicat în 2017 de Polirom
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 256
ISBN: 978-973-46-7027-7
Logodnica a fost, pentru mine, o carte surprinzătoare. Primele vreo 30 de pagini au fost relativ greu de digerat, nu reușeam să mă obișnuiesc cu personajele și să deslușesc relația dintre ele. Apoi a devenit ușor de citit, o carte care te acaparează pentru că vrei să afli ce s-a întâmplat, până la urmă, cu cele două persoanje.
Ce e Logodnica?
Logodnica e o carte care se citește repede – poate nu e de mirare, având în vedere că a fost scrisă repede, în doar trei luni -, o carte care spune povestea unui britanic, cu sânge irlandez, care locuiește în Norvegia și a unei rusoaice, cu sânge românesc, din Republica Moldova. Chiar și această scurtă prezentare a personajelor ar putea fi de natură să-ți trezească curiozitatea, nu?
Logodnica e o poveste scrisă interesant, în două părți, povestea lui și apoi povestea ei și e uimitor să vezi cum se schimbă totul atunci când vezi întâmplările prin ochii celuilalt și îți dai seama că lucrurile nu stau deloc așa cum credeai. Chiar și limbajul folosit în cele două părți este diferit, cel al Alisei fiind mult mai colora (prea colorat, după gustul meu, recunosc :)).
Logodnica e o carte amuzantă, chiar dacă nu e nimic de râs în povestea lui David și a Alisei, dar Doina Ruști are un simț al umorului care aduce multă culoare acestei povești.
Ce nu e Logodnica?
Logodnica nu e o poveste de dragoste, din punctul meu de vedere. E nevoie de doi într-o poveste de dragoste, ori în povestea Doinei Ruști, doar norvegianul, cum i se spune adesea în carte, pare îndrăgostit (mai degrabă obsedat, aș zice), pe când ea îl tratează ca pe un card bancar. E drept că, la un moment dat, cardul bancar s-a transformat, pentru o vreme, în potențial tată pentru copilul ei.
Logodnica nu e o poveste siropoasă, așa cum ai putea crede uitându-te la titlul și la copertă. Dimpotrivă, ea devine uneori, destul de dură, așa cum pare să fie viața unora dintre personaje.
Logodnica nu e o poveste tip tabloid, cum ar părea la prima vedere, despre un el care-o iubește pe ea și o ea care nu-l iubește, dar îl toacă de bani. Profitând de povestea dinte ea și el, Doina Ruști face o profundă analiză a realităților sociale și economice din Vestul Europei, dar mai ales din Est.
Chestii amuzante
- Zara, celebrul brand spaniol (sper că nu greșesc) de îmbrăcăminte e privit ca un adevărat barometru social și economic, cum intri într-un magazin îți dai seama ce părere are Zara despre orașul respectiv.
- „Nu există basarabeancă să n-aibă în buzunar un codex al supraviețuirii, în care sunt înscrise niște reguli de aur: să n-ai milă, să nu pierzi nicio ocazie, să jecmănești omul până la os. N-au caracter. N-au Dumnezeu. Fetele din Chișinău sunt pur și simplu letale. Dacă te lipești de vreuna – ești mort!”
- La un moment dat, apare în peisaj și Victor Ponta. Da, chiar fostul prim-ministru. E adevărat că doar se vorbește despre el, dar mi s-a părut amuzant să-l regăsesc într-un roman.
- Norvegia e pentru Alisa „o țară ca o cutiuță în care a fost Nivea, dar pe care niște mâini harnice au lustruit-o ca să poată păstra acolo cercei de argint.”
Un personaj enervant
… este chiar David Kinsella, regizorul norvegian îndrăgostit de moldoveanca Alisa. Este atât de obsedat de ea, încât, la prima ei vizită în Norvegia cumpără un pat îngust, ca s-o oblige să se lipească de el, ca untul pe felia de pâine. Ca răspuns, ea îi evaluează performanțele cu două steluțe desenate cu dermatograful pe perete. Deși Alisa nu pare să dea doi bani pe David, el, în schimb, cheltuie mulți bani cu ea, încercând să-i satisfacă toate capriciile. Una peste alta, un bărbat între două vârste alergând după o himeră.
CARTEA POATE FI COMANDATĂ PE:
• Elefant.ro
• Libris.ro
Lectură plăcută!
∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision, util pentru întreținerea blogului. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!
Mulțumesc pentru recomandare.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Va mulțumesc pentru recomandare! Este o carte interesanta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da :).
ApreciazăApreciază
Nu am citit nimic de la această autoare, dar mă tentează. Felicitări pentru recenzie! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc! 🙂
ApreciazăApreciază
Pare tare interesantă. Multumesc penreupentru recomandare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am citit nimic de aceasta autoare, multumesc de recomandare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulţumesc pentru recomandare! Cred că-mi va plăcea această carte!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Abia aștept să aflu asta :).
ApreciazăApreciază
Foarte frumoasă recenzia. Felicitări!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pare o lectura interesanta. Multumim de recomandare! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag :)!
ApreciazăApreciază
Nu am citit inca nimic scris de aceasta autoare, dar chiar sunt curioasa sa o descopar! Felicitari pentru recenzie!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc! 🙂
ApreciazăApreciază
Am zis ca trebuie sa citesc si eu ceva de Doina Rusti. Aceasta pare o buna optiune, multumesc pentru recomandare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie mi-a plăcut mai mult „Mâța Vinerii”. Cu drag! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane