Origini de Dan Brown – recenzie

origini-dan-brown

Despre autor:

Dan Brown (n.1964, New Hampshire) este un autor american, renumit în special pentru thrillerele sale. A absolvit cursurile Academiei Phillips Exeter (1982), după care a frecventat Colegiul Amherst, specializarea spaniolă și engleză. Era pasionat de muzică, așa că a avut și o carieră muzicală. Din 1993, după ce s-a căsătorit, a devenit profesor de limba engleză la Academia Phillips Exeter. În afară de muzică, Dan Brown mai este pasionat și de coduri și simboluri, lucru evident din romanele sale.

A publicat primul roman, Fortăreața digitală, în 1996, iar după aceea s-a dedicat în totalitate scrisului. Prima carte care s-a bucurat de un mare succes a fost Codul lui da Vinci, cel de-al patrulea său roman.

În 2004, toate cele patru romane ale sale erau în topul New York Times în aceeași săptămână, iar în 2005 revista Time l-a situat printre cei mai influenți 100 de oameni ai anului.

Cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi, iar unele dintre cărțile sale au fost ecranizate, iar filmele s-au bucurat de mare succes la public.

Despre carte:

Produs publicat în 2017 de RAO
Format: 240 x 160 mm
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 600
ISBN: 978-606-8905-49-5

Origini, ultimul roman al lui Dan Brown are toate ingredientele care l-au făcut celebru: mister, suspans, urmări, secrete, controverse, personaje care nu sunt ce par a fi, răsturnări de situație, artă, arhitectură. Și încă ceva pe deasupra: două întrebări care frământă omenirea de sute de ani. De unde venim? Încotro ne îndreptăm? Două întrebări la care prietenul și fostul student al profesorului Langdon, futurologul Edmond Kirsch, pretinde că a găsit răspunsurile. Pasionat de tehnologia computerelor și de inteligența artificială, Edmond vrea să dezvăluie descoperirile sale într-un mod cu totul inedit, în cadrul unui eveniment special organizat la Muzeul Guggenheim din Bilbao. Evenimentul este găzduit de directoarea muzeului, Ambra Vidal, o tânără superbă care, întâmplător sau nu este și logodnica prințului Julian, moștenitorului tronului Spaniei. Apropo de asta, de multă imaginație a dat dovadă Dan Brown în ce privește monarhia spaniolă! Nu cred că și-a făcut prea mulți fani în rândul Casei Regale, cu ocazia asta  :).

Fiecare invitat la eveniment primește o cască audio cu ajutorul căreia este îndrumat de un ghid personal. Asistentul profesorului Robert Langdon este Winston, care se dovedește a fi un asistent virtual, creat de Edmond Kirsch și botezat astfel după Winston Churchill, al cărui fan era. Informație care se va dovedi foarte importantă la sfârșit.

Evenimentul de la muzeu pare să se desfășoare așa cum a fost planificat, tensiunea crește, iar invitații – și cititorul odată cu ei – așteaptă să vadă ce descoperise Edmond. Numai că acesta este împușcat de către un fost amiral din armata spaniolă. Haosul se dezlănțuie, Langdon și Ambra fug din clădire, iar pe urmele lor pornesc Garda Regală, amiralul criminal și … nu numai ei.

Chiar dacă Edmond a fost ucis, profesorul Langdon și Ambra Vidal cred că descoperirile lui trebuie să ajungă la opinia publică, așa cum acesta își dorise, așa că încearcă să afle codul care permite accesul la prezentarea realizată de futurolog. Așa se face că cei doi încep o călătorie plină de peripeții și de pericole, dar și de locuri interesante. La capătul călătoriei se află răspunsurile pe care le căutau. Iar o vizită la Montjuic îi dă profesorului Langdon ultimul indiciu, ultima piesă de puzzle care mai lipsea.

Recunosc că finalul m-a luat cu totul prin surprindere. Chiar când mă gândeam că autorul o fi uitat cumva de cele două crime petrecute mai la începutul cărții (nu-mi dau seama cum a putut să-mi treacă prin cap așa ceva :)), la ultimele pagini vine și lovitura de maestru. Apropo, poți zice despre un scriitor că e maestru? Sau merge doar la actori?

Recomandări:

  • dacă ești fan al cărților lui Dan Brown, sigur nu mai ai nevoie de nicio recomandare
  • dacă nu ești încă, citește cartea și eu cred că o să devii – e, probabil, cea mai bună carte a lui Dan Brown
  • citește cartea cu un device la îndemână (laptop de preferință) ca să poți vedea operele de artă modernă și contemporană, dar și splendidele edificii  și locuri despre care o să citești (Montserrat, Casa Mila, Sagrada Familia, Montjuic).

Evaluarea mea:

  • Subiect             – #deundevenim, #încotroneîndreptăm
  • Scriitură          –  în stilul deja cunoscut al lui Dan Brown, lejeră, accesibilă, prietenoasă
  • Redactare       – n-ar fi stricat puțină atenție
  • Traducere       – se putea mai bine (apropo, sorry are mai multe înțelesuri)
  • Copertă            – grafică foarte frumoasă
  • Goodreads       5/5 stele.

În loc de concluzie, o întrebare: cum a putut să scrie cineva despre cărțile lui Dan Brown că sunt un fel de manele literare? N-am decât o singură explicație, că nu le-a citit deloc.

Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt ca să descriu cartea (n-ar trebui s-o fac, fiindcă știu că asta i-ar putea scoate din sărite pe unii :)), aș alege GENIAL.

Poți comanda cartea AICI (și dacă încă n-o ai, eu zic să nu mai aștepți).

Lectură plăcută!

 

9 gânduri despre „Origini de Dan Brown – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.