Calendar: 5 ianuarie

1500 – Ducele Ludovico Sforza (1452-1508) a cucerit Milano. Ludovico Sforza, cunoscut și ca Ludovico Maurul, era mare iubitor de artă și patron al multor artiști, cel mai cunoscut fiind Leonardo da Vinci. În timpul domniei sale, Renașterea milaneză a cunoscut cea mai mare înflorire. Ludovico Sforza a fost cel care i-a comandat lui Leonardo Cina cea de taină.

1858 – a murit mareșalul austriac Joseph Radetzky von Radetz (n.1766). A fost mareșal în armata habsburgică, în ultima perioadă a războaielor napoleoniene, după care a inițiat importante reforme militare. S-a retras din activitate la 90 de ani. Este foarte cunoscut și datorită Marșului Radetzky, compus de Johann Strauss-tatăl, marș cu care Filarmonica din Viena încheie tradiționalul Concert de Anul Nou.

1875 – A fost inaugurat Palatul Garnier din Paris, una dintre cele mai celebre clădiri de operă din lume. La început, era denumită Sala Capucinilor, fiind situată pe Bulevardul Capucinilor din arondismentul parizian 9, dar curând a fost botezată după numele arhitectului său, Charles Garnier. I se mai spune și Opéra Garnier sau pur și simplu Opéra.

Opera-Garnier
Sursa foto: Wikipedia

1921 – s-a născut Friedrich Dürrenmatt (d.1990), prozator și dramaturg elvețian. A studiat literatura, filosofia și teologia. Este unul dintre cei mai importanți dramaturgi de limbă germană ai secolului al XX-lea, prefera comedia, pe care o considera „unica formă dramatică ce mai poate exprima azi tragicul”. Cea mai celebră dintre piesele sale este Vizita bătrânei doamne (1956).

1932 – s-a născut Umberto Eco (d.2016), scriitor, critic literar și filozof italian. Cartea sa cea mai cunoscută este romanul În numele trandafirului, dar, în afară de romane, a scris și eseuri, texte academice și cărți pentru copii.

1953 – piesa Așteptându-l pe Godot de Samuel Beckett (1906-1989), o tragicomedie în două acte, a fost jucată pentru prima dată, la Teatrul Babilon din Paris.

Recomandare de lectură

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.