1500 – Ducele Ludovico Sforza (1452-1508) a cucerit Milano. Ludovico Sforza, cunoscut și ca Ludovico Maurul, era mare iubitor de artă și patron al multor artiști, cel mai cunoscut fiind Leonardo da Vinci. În timpul domniei sale, Renașterea milaneză a cunoscut cea mai mare înflorire. Ludovico Sforza a fost cel care i-a comandat lui Leonardo Cina cea de taină.
1531 – Papa Clement al VII-lea îi interzice regelui Angliei, Henry al VIII-lea, să se recăsătorească.
1589 – a murit Caterina de Medici (n.1519), regina Franței (1547-1559), soția regelui Henric al II-lea și mamă a trei regi, Francisc al II-lea, Carol al IX-lea și Henric al III-lea, a fost regenta fiului său, Carol al IX-lea.
1643 – Primul divorț în coloniile americane (un grup de 13 colonii britanice pe coasta Atlanticului ]n America de Nord, care și-au declarat independența în 1776), Annei Clarke din Massachusetts fiindu-i acordat divorțul de Denis Clarke, soțul ei adulterin și care o părăsise.
1858 – a murit mareșalul austriac Joseph Radetzky von Radetz (n.1766). A fost mareșal în armata habsburgică, în ultima perioadă a războaielor napoleoniene, după care a inițiat importante reforme militare. S-a retras din activitate la 90 de ani. Este foarte cunoscut și datorită Marșului Radetzky, compus de Johann Strauss-tatăl, marș cu care Filarmonica din Viena încheie tradiționalul Concert de Anul Nou.
1875 – A fost inaugurat Palatul Garnier din Paris, una dintre cele mai celebre clădiri de operă din lume. La început, era denumită Sala Capucinilor, fiind situată pe Bulevardul Capucinilor din arondismentul parizian 9, dar curând a fost botezată după numele arhitectului său, Charles Garnier. I se mai spune și Opéra Garnier sau pur și simplu Opéra.

1921 – s-a născut Friedrich Dürrenmatt (d.1990), prozator și dramaturg elvețian. A studiat literatura, filosofia și teologia. Este unul dintre cei mai importanți dramaturgi de limbă germană ai secolului al XX-lea, prefera comedia, pe care o considera „unica formă dramatică ce mai poate exprima azi tragicul”. Cea mai celebră dintre piesele sale este Vizita bătrânei doamne (1956).
1932 – s-a născut Umberto Eco (d.2016), scriitor, critic literar și filozof italian. Cartea sa cea mai cunoscută este romanul În numele trandafirului, dar, în afară de romane, a scris și eseuri, texte academice și cărți pentru copii.
1933 – a început construcția podului Golden Gate în golful San Francisco. Podul suspendat are 1,6 km și face legătura între San Francisco și Oceanul Pacific.În 1937, anul inaugurărăii sale era cel mai lung și cel mai înalt pod suspendat din lume. Azi, se spune despre el că este „posibil cel mai frumos, dar cu siguranță cel mai fotografiat” pod din lume (ghidul de călătorie Fromme’s).
1953 – piesa Așteptându-l pe Godot de Samuel Beckett (1906-1989), o tragicomedie în două acte, a fost jucată pentru prima dată, la Teatrul Babilon din Paris.
Recomandări de lectură
- Istoria frumuseții de Umberto Eco
- Regina diavolului. Un roman despre Caterina de Medici de Jeanne Kalogridis.