Întrebarea zilei #8

Mă lămurește și pe mine cineva de ce solicită unii tot mai insistent recomandări de cărți scrise de autori români?

Poate că te întrebi ce-mi veni, așa că o să-ți dau doar două exemple.

Un blogger zice că nu e bine să scriem despre literatura clasică, că nu prea ne aduce trafic, să citim mai bine și să popularizăm, de exemplu, Suge-o Ramona!. A uitat să ne explice și de ce ar trebui să facem asta, dar nu ne mai împiedicăm acum în detalii. Cât despre trafic, probabil că e adevărat că autorii contemporani pot distribui articolul pe pagina lor și ai 3, 300 sau 3000 de cititori în plus, dar să nu uităm că tot ei te pot face zob dacă scrii ceva ce nu le miroase bine. Am pățit-o, așa că știu despre ce vorbesc. Cel puțin clasicii nu pot avea reacții de-astea năucitoare, orice ai scrie despre ei.

Altcineva comentează, la o imagine cu cele mai bune cărți pe care le-am citit în 2017 pe care am postat-o pe pagina de Facebook a blogului: „Mă așteptam să ne recomanzi mai multe cărți scrise de autori români”. Le-am numărat încă o dată. Două din șase mi s-a părut o proporție rezonabilă. Câte înseamnă mai multe?

Am citit, mi-au plăcut și am scris despre cărți ale autorilor români. Se numără printre acestea cărți de Simona Antonescu, Doina Ruști, Igor Bergler, Martha Bibescu, E.O.Chirovici (chiar dacă ultimii doi nu au scris neapărat în limba română). Au fost și cărți românești despre sau scrise de familia regală a României. Vor mai fi și altele, cu siguranță. Până atunci să avem puțină răbdare. Și să citim cărți care ne plac, indiferent de naționalitatea autorului.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Și apropo de autorii români. Am descoperit zilele astea ce caracter … (autocenzura s-a activat singură :)) are autoarea unei cărți care așteaptă la mine în bibliotecă să fie citită și despre care credeam că o să-mi placă. După ce am citit producția feisbucilistă, n-aș mai putea să citesc un rând scris de persoana respectivă. N-o să fac ca veșnicul pretendent la Nobelul literar, nici măcar n-o să-i scriu numele, ci o să donez pur și simplu cartea la biblioteca școlii, fără niciun comentariu. N-aș mai putea s-o văd la mine în bibliotecă. Ar trebui să decorez raftul cu un kilogram de lămâi.

Revenind la întrebare, dacă ai vreun răspuns, sunt curioasă care e acesta, că eu una nu l-am găsit încă.

16 gânduri despre „Întrebarea zilei #8

 1. Este probabil „spiritul național” sau cine știe. Ideea este că foarte subiectivă această întrebare. Contează de la cine vine. În final fiecare scrie pe blog-ul său ce dorește. Sau poate, peste noapte, s-au trezit unii că vor să citească mai multe depre autori români contemporani. Păi să o facă și să ne spună și nouă ce le-a plăcut și ce nu. Poate este un „trend”, deși mă îndoiesc. Cred că ține de gusturi, care, bineînțeles, nu se discută 🙂

  Ponderea de care vorebești, 2 din 6 recomandări este rezonabilă. Sunt atâți autori faini în lume (atâtea națiuni și atâtea povești, iar România doar una) deci ce de să nu descoperim și alte subiecte și alte culturi. Eh 🙂 Nu cred că trebuie să te frământe așa tare, dar e bine că ai adus în discuție acest subiect „delicat”.

  Îți doresc un An nou fericit și la cât mai multe lecturi plăcute 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Dacă recomanzi autori contemporani, nu e bine, că nu au validarea timpului. Dacă recomanzi autori clasici, nu e bine din nou, că sunt demodați. Dacă recomanzi autori români, ești prea nationalist, mai recomandă și străini. Dacă recomanzi autori străini, ești trădător de patrie, nu promovezi cultura națională. Nu vei putea mulțumi niciodată pe toată lumea. Cât despre trafic… știu că nu asta căutăm, așa că prefer subiectivismul și părerea sinceră!

  Apreciat de 2 persoane

 3. Cred ca trebuie sa recomandăm ceea ce ne-a plăcut, indiferent de cine a scris-o…
  am observat si eu aceaste cereri pe grupuri, daca consider că cineva merită recomandat, o fac cu drag, dacă nu, mă abțin. Am tot auzit si de anumiti autori care, te fac una cu pământul daca nu le place recenzia ta, dar eu nu m-am „lovit de ei. Recunosc că și pe mine mă influențează modul în care autorii se comporta in online. Sunt carti pe care abia le asteptam, dar acum parca nu imi fac curaj sa le mai iau…

  Un an nou fericit sa ai si plin de lecturi de calitate.

  Apreciat de 2 persoane

 4. Poate că unii își doresc să primească niște cărți gratis promițând recenzii și-și caută surse de aprovizionare, cred… Alt motiv nu știu, nu cred că s-a trezit naționalismul în ei. Având în vedere anumite reacții pe care le-am observat și eu (+scandalul de la începutul anului trecut în care bloggerii de carte care își fac treaba au fost băgați în aceeași oală cu niște imitații de blogger) am mai multă grijă ce cărți citesc și recenzez. Și mai cred că trebuie să scrii și despre clasici, cel puțin cărțile lor se vor citi și peste cine știe câți ani (deci vor genera trafic) – în vreme ce despre unele cărți scrise de autori contemporani poate nu se va mai auzi nimic (și degeaba ai un boom de trafic, dacă apoi nu-ți poți menține nivelul de vizitatori, zic eu!).

  Apreciat de 2 persoane

 5. Controversat subiect! In timpul meu liber, cred ca am dreptul sa citesc ce vreau. Daca eu vreau sa recomand Sandra Brown sau Emil Cioran, care ar fi problema??? Cred ca marea majoritate a clevetitorilor nu stiu ce greu este sa faci pe cineva sa citeasca. Eu ma simt multumita daca vad pe cineva ca citeste, chiar si ziarul. Ce drept am sa ii spun ce sa citeasca? Personal nu recomand autori romani ( este o alegere personala) si nici nu fac topuri. Cred ca fiecare carte are frumusetea ei, dar si cititorul ei.

  Apreciat de 3 persoane

 6. Cel mai bine ar fi ca fiecare sa-si vadă de treburile lui. Sa apreciezi ce recomanda o persoana si sa citești ce simți cu adevărat ca ți S-ar potrivi. Dar, oricum o dai, vor exista întotdeauna si nemulțumiți.
  Un an minunat! ❤️

  Apreciat de 2 persoane

 7. Nu știu acum de ce se cer insistent recomandări de autori români, mulți nu citesc oricum, așa, din principiu, la fel cum mulți nu citesc clasici, pentru că îi consideră perimați, de parcă literatura se scrie doar pentru astăzi, mâine gata, la gunoi cu ea 🙂 Eu scriu si citesc doar ceea ce îmi face plăcere… Judecatul acest acid poate mai aduce puțin trafic, cine știe 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.