Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini

Despre autor:

Khaled Hosseini (n.1965 în Kabul, Afghanistan) este un scriitor și medic afgano-american. La vârsta de 5 ani, familia lui s-a mutat pentru 3 ani în Iran, unde tatăl său lucra la ambasadă, apoi la 11 ani, în Franța, iar patru ani mai târziu, în Statele Unite ale Americii. S-a întors în Afganistan abia în 2003, la vârsta de 38 de ani.

A absolvit liceul Independence din San Jose în 1984, a obținut o diplomă în biologie la Universitatea din Santa Clara (1988). În 1993, a absolvit Facultatea de Medicină de la Universitatea din California, după care a profesat ca medic mai mult de 10 ani.

După ce a publicat primul roman, Vânătorii de zmeie (2003), a renunțat la cariera medicală și s-a dedicat scrisului. A mai publicat Splendida cetate a celor o mie de sori (2007) și Și munții au ecou (2013).

Locuiește în California împreună cu soția sa, Roya, și cei doi copii ai lor.

Despre carte:

Produs publicat în 2010 de Niculescu
Format: 110×190
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 408
ISBN: 978-973-748-478-9

Vânătorii de zmeie este povestea unui băiat dintr-o familie paștună înstărită și a prieteniei lui cu fiul servitorului hazar al familiei sale. Acțiunea romanului se petrece în Afganistan și în California și acoperă aproape trei decenii (1975-2001) de istorie afgană frământată, începând cu căderea monarhiei și terminând cu prăbușirea regimului taliban.

vanatorii-de-zmeie

Amir locuiește împreună cu tatăl său, într-o vilă luxoasă, iar Hassan într-o cocioabă din curtea vilei. Hassan își iubește necondiționat stăpânul și îl ajută să câștige concursurile de zmeie, o activitate foarte populară în Afganistan la vremea aceea (începutul anilor ’70), în dorința de a câștiga admirația tatălui său. Amir, în schimb, râde câteodată de Hassan care nu știa să citească, fuge ca un laș când Hassan este agresat de niște tineri extremiști și, în cele din urmă, îi determină pe Hassan și pe tatăl său, Ali, să plece din casa unde locuiseră o viață.

Împreună cu tatăl său, Amir emigrează în America și se întoarce în Afganistan abia în 2001, unde regăsește o țară foarte diferită de cea pe care o lăsase. Kabulul copilăriei lui s-a transformat într-un oraș cu case în ruine, copiii cresc pe străzi, tații au devenit atât de rari încât s-au tranformat într-un lux, iar femeile sunt complet acoperite de burqa. Un bărbat și o femeie au fost executați pe stadion, fiind bănuiți de adulter. Nici măcar nu era nevoie de dovezi (suspiciune rezonabilă parcă îi zice la noi, nu?).

Întoarcerea la Kabul îi dă lui Amir prilejul să-și ispășească vina față de Hassan, care-l urmărise de-a lungul atâtor ani.

Este o poveste tulburătoare, adesea șocantă despre prietenie, trădare, tensiuni etnice, sacrificiu, teamă, remușcare, răscumpărarea păcatului, dragoste. E o carte greu de citit, care te pune serios pe gânduri. Cred că nu exagerez deloc dacă spun că e o carte care te va „bântui” multă vreme după ce vei fi citit ultimele cuvinte. Știu că sunt unii care au citit cartea pe repede-nainte, în câteva ore, eu însă nu mă pot lăuda cu performanța asta. E atât de tulburătoare încât am simțit nevoia unor pauze în care să-mi trag sufletul.

Plus

 • personajele consistente, credibile, cu calități, dar mai ales cu slăbiciuni; personajul meu preferat este Soraya, soția lui Amir, o femeie sensibilă dar puternică, afectuoasă, care-și trăiește viața ținând cont de tradițiile țării de origine, Afganistan, dar adaptate foarte bine la traiul de zi cu zi din țara de adopție, Statele Unite. Personajul enervant este Amir, care m-a scos din sărite de multe ori cu deciziile pe care le lua.

Minus

 • prea multe cuvinte netraduse în limba paștună (sau poate în farsi, cine știe?), al căror înțeles l-am dedus adesea din context, dar mi-ar fi plăcut să nu trebuiască să-l ghicesc (noroc cu telenovele turcești, că mai știu niște cuvinte :)).

Recomandări

 • Merită s-o citești? Da, mai ales dacă vrei să afli mai multe despre Afganistan, o țară despre care, hai s-o recunoaștem, nu avem prea multe informații. Dar ar fi bine să ai starea necesară pentru o carte grea, eu recunosc că nu mi-am ales prea bine momentul.
 • S-o cumperi? Da, e o opțiune pe care o poți avea în vedere.
 • S-o împrumuți? E și asta o idee la fel de bună, poate chiar mai bună.

Evaluarea mea

 • Subiect          – interesant
 • Scriitură       –  OK pentru un roman de debut
 • Redactare      se putea mai bine
 • Traducere      cam multe cuvinte netraduse
 • Copertă           grafică frumoasă, dar e de calitate slabă, se uzează repede
 • Goodreads       4/5 stele.

Trebuie să recunosc că Vânătorii de zmeie m-a aruncat într-un fel de reading slump, din care o să văd cum o să ies. Noroc că e vacanță :). O să încerc cu Origini de Dan Brown, sper să-mi iasă.

Poți comanda cartea pe elefant.ro sau pe libris.ro.

Lectură plăcută!

Publicitate

31 de gânduri despre „Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini

 1. Am citit doar „Splendida cetate” și am fost plăcut impresionata. De cartea aceasta auzisem mai multe păreri contra, ba chiar fusese catalogata drept cea mai slabă carte a lui. Va mulțumesc pentru părerea dvs.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Este una dintre cartile mele preferate si imi place la nebunie autorul. Aceasta carte m-a facut sa ii citesc toate cele 3 carti, dar nu mi se pare aceasta cea mai slaba, ci Si muntii au ecou, care, dupa parerea mea, nu are forta narativa a Vantorilor sau a Cetatii. Eu am citit varianta in engleza, pe Kindle, nu pot sa imi dau cu parerea despre varianta in limba romana, dar in engleza mi s-a parut impecabila, ca redactare.

  Apreciat de 1 persoană

 3. O carte care m-a facut sa rad, sa plang, sa tresar, sa ma bucur, sa imi iubesc mai mult familia, sa respect celelalte popoare ale lumii pentru viziunea lor unica asupra vieti. Cred ca zmeul reprezinta metaforic speranta.
  felicitari pentru frumoasa recenzie!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.