Cină cu Picasso de Camille Aubray – recenzie

Cine a fost Pablo Picasso?

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut în lumea întreagă ca Pablo Picasso (n.1881, Malaga, Spania – d.1973, Mougins, Franța), a fost unul dintre cei mai importanți artiști plastici ai secolului al XX-lea. Creația lui artistică a fost lungă și complexă. Timp de optzeci de ani a creat pictură, sculptură, poezie, desen, grafică și ceramică. Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale, Domnișoarele din Avignon (1907) a dus la apariția cubismului.

Picasso a fost o personalitate boemă, unul dintre artiștii datorită căruia Monmartre a devenit celebru și, în afară de arta sa, a devenit faimos și pentru numeroasele sale aventuri amoroase foarte pasionale.

Dacă ar fi să mă întrebați pe mine (noroc că nu e!), n-am înțeles niciodată de ce e atât de apreciată creația sa, ba chiar, atunci când am vizitat Muzeul picasso din Malaga, cele mai multe dintre desenele și picturile de acolo mi s-au părut de-a dreptul urâte. Noroc că nu e dată arta modernă în seama mea, că nu știu, zău, ce s-ar mai alege de ea :)).

Despre autoare:

Camille Aubray a studiat literatura la Universitatea din Londra și la Humber College din Toronto, unde a avut-o ca mentor pe Margaret Atwood. A fost redactor și producător pentru emisiuni americane de știri, a lucrat ca scenarist pentru seriale de televiziune și a predat cursuri de scriere la Universitatea din New York. În prezent, locuiește în Connecticut și în sudul Franței.

Despre carte:

O carte care are titlul Cină cu Picasso și o prezentare grafică atât de frumoasă (ca toate cărțile editurii RAO, de altfel) nu poate să fie decât foarte ofertantă, din punctul meu de vedere. Prezentarea cărții m-a făcut cumva să mă aștept la o carte în stilul lui Peter Mayle, dar e cu totul altceva. E o carte care are ca ingrediente arta, gastronomia provensală, Riviera franceză, un tablou de Picasso dispărut cu multă vreme în urmă, dragoste (în mai multe fiorme de manifestare) și un personaj excentric (Pablo Picasso, pe numele lui), ingrediente atent dozate și combinate, astfel încât rezultatul obținut este unul excepțional.

Camille Aubray a „speculat” un moment al vieții lui Picasso despre care se știe prea puțin, și anume evadarea lui în Juan-les-Pins, în primăvara anului 1936, în încercarea de a scăpa de soția sa, Olga.

Acțiunea se desfășoară în mai multe repere temporale și urmărește povestea vieții a două femei, Ondine și nepoata ei, Céline. În 1936, Ondine, pe atunci o tânără naivă de 17 ani, este trimisă de părinții ei, proprietarii unui mic restaurant, Café Paradis, să gătească pentru un client misterios, la vila acestuia. Clientul s-a dovedit a fi chiar Picasso, aflat la o răscruce atât în carieră, cât și în viața personală. Ondine are inima zdrobită după ce iubitul ei, Luc, a fost respins de părinții ei, și cade ușor în mrejele mult mai vârstnicului și experimentatului în femei, Picasso.

În zilele noastre, Céline, make-up artist, încearcă să descopere secrete de familie care păreau demult îngropate și călătorește pe Coasta de Azur, unde se înscrie la un curs de artă culinară. Ea nu este prea pasionată de gătit și se concentrează mai ales pe găsirea unui tablou pe care Picasso l-ar fi dăruit bunicii Ondine.

3 motive să citești cartea 

1. Riviera franceză

Cartea prilejuiește cititorului o călătorie în luxurianta atmosferă a Rivierei franceze. Juan-les-Pins, Antibes, Mougins, Vallauris sunt locurile prin care ne poartă pașii … imaginației.

Rând pe rând, îți trec prin fața ochilor, orizontul în toate nuanțele imaginabile de albastru, soarele care aprinde tot ce atinge cu esența sa orbitoare, standuri doldora de fructe, legume, flori și roți uriașe de brânză. Plus lumina de la asfințit, care lasă o urmă monocromatică între trandafiriu, ocru și cărămiziu.

2. Gastronomie provensală

Călătoria pe Riviera franceză e una delicioasă, la propriu, fiind condimentată de multe preparate din bucătăria franțuzească: daube de vită cu portocale, tartă cu cireșe, cassoulet, confit de rață, vol-au-vent, gavotte au chocolat, sunt doar câteva dintre preparatele care o să te facă să-ți lase gura apă. Poate că o să-ți vină cheful să te apuci de gătit, după ce citești cartea asta. Iar dacă rețeta de bouillabaisse ți se pare cam complicată, poți încerca o supă provensală de vară Pistou.

În plus, te-ai gândit vreodată că frământarea aluatului ar putea fi o operațiune senzuală? sau că prăjirea usturoiul la foc mare e ca și sexul în grabă?

3. Picasso

Cină cu Picasso e o incursiune în lumea complicată a unui artist excentric. El este înfățișat ca un pictor care lucrează asiduu, pictează, desenează, prelucrează ceramica, totul cu o frenezie care nu l-a părăsit până la moarte. Un mare artist, cu un ego uriaș (la bătrânețe, refuza să-și vadă copiii și nepoții ca să nu-și vadă vârsta :)) și cu o relație cel puțin ciudată cu femeile.

– Și eu cred într-o viață echilibrată. Nu văd de ce ar trebui să renunț la o femeie pentru alta? Ar trebui să le tai capetele, pur și simplu și să le păstrez pe un raft. Apoi voi putea vorbi cu ele de câte ori aș vrea și le-aș putea băga într-o cutie când nu am chef să fac asta.

Mi-ar fi plăcut să știu mai multe despre picturile lui Picasso, atât de prezente în carte, dar, până la urmă, am avut noroc cu nenea Google, pe care l-am consultat cam des, ca să văd cum arată o pictură sau alta :).

Scene amuzante

Cartea nu e lipsită de scene amuzante, ca sarea și piperul într-o carte de bucate. Picasso nu știa să înoate, dar se prefăcea foarte bine: la suprafață dădea viguros din mâini, iar picioarele îi mergeau pe fundul apei. Scufundată ca o sirenă în apă, Ondine l-a văzut dar a păstrat secretul, ca să nu-i șifoneze ego-ul.

O altă scenă amuzantă a fost când Céline s-a ascuns în dulap și a fost descoperită de proprietarul cafenelei, tocmai ieșit din baie: un tip cu început de chelie și cu stomac proeminent prăbușit peste restul „echipamentului”.

Ce mi-a plăcut

 • ingeniozitatea cu care autoarea a îmbinat poveștile unor personaje reale – Picasso și femeile din viața lui, Matisse, Cocteau – cu cele ale personajelor fictive
 • acel joie de vivre al francezilor care răzbate din paginile cărții.

Evaluarea mea

 • Subiect            – artă, mâncare bună, Riviera
 • Scriitură          – lejeră, plăcută, cursivă
 • Redactare       – foarte bună
 • Traducere       – am detectat câteva „note” false
 • Copertă            – foarte atractivă
 • Goodreads        5/5 stele.

Cartea poate fi comandată AICI sau AICI.

Lectură plăcută!

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

11 gânduri despre „Cină cu Picasso de Camille Aubray – recenzie

 1. Am citit, in sfarsit, cartea!!! Mi-a placut enorm atmosfera care iti asmute toate simturile… si ”minotaurul”… Finalul abrupt si prea ”a la americaine”… m-a dezamagit oarecum… Dar, merita citita si savurata langa un pahar cu rose rece!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Am citit-o chiar înaintea vacanței pe Coasta de Azur din vara asta. Culmea e ca am stat două săptămâni cazați fix in Vallauris si am mers pe urmele lui in Juan les Pins, Mougins unde a si murit. Este o carte care te inspira si te ajuta sa vezi locurile acelea cu alti ochi.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Fara suparare,da?Am descoperit de curand cu mare placere acest blog-felicitari! Se intampla sa folosim gresit un cuvat si dupa o „cariera” de cititor;mult timp am folosit gresit cuvantul fortuit;propun o vizita la domnul Dex pt cuvintele luxurios versus luxuriant.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.