Florile de luni #20

Crizantemele (Chrysanthemum) numite și tufănele, dumitrițe sau margarete de toamnă, sunt o familie formată din aproximativ 30 de specii de plante perene, aparținând familiei Asteraceae, native Asiei și Europei de nord-est. Este supranumită Floarea Orientului sau Floarea vieții și chinezii spun că cine vrea să fie fericit toată viața trebuie să cultive crizanteme.

Inițial a fost cultivată pentru proprietățile ei medicinale, apoi ca plantă decorativă.

Numele ei înseamnă floarea de aur și provine din limba greacă (chrysos = aur și anthemon = floare).

Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. În Japonia, crizantema a fost adusă în secolul al VIII-lea și adoptată ca sigiliu imperial. Floarea a dat numele orașului antic chinez Ju-Xian (orașul crizantemă), iar în Japonia există un festival dedicat crizantemei, Festivalul Fericirii. În Europa, crizantema a ajuns abia în secolul al XVII-lea.

Simbolistică

Crizantema este asociată cu înțelepciunea și nemurirea. Conform unei vechi legende chinezești, un împărat a falt că pe Insua Libelulei creștea o plantă fermecată, care îi putea aduce tinerețe veșnică, dacă era culeasă de cineva foarte tânăr. Așa că împăratul a trimis 12 băieți și 12 fete ca să culeagă planta miraculoasă. după o călătorie cu peripeții, tinerii au ajuns la destinație, dar n-au găsit planta pe care o căutau, așa că au decis să se stabilească acolo și să cultive crizanteme, plante pe care le luaseră cu ei, ca simbol al locurilor natale.

În unele țări europene (Franța, Belgia, Italia, Spania, Ungaria), crizantemele sunt folosite doar la înmormântări sau ca floare decorativă pentru pietrele funerare. Chiar și unele țări asiatice, crizantema este simbolul tristeții și al durerii după cineva drag dispărut.

În Statele Unite, în schimb, crizantema transmite veselie și energie pozitivă.

Beneficii

  • conform medicinei populare asiatice, ceaiul de flori de crizantemă are efect benefic în caz de răceală, dar și în bolile cardiovasculare
  • crizantema multifloră purifică aerul, absorbind substanțeșe chimice poluante din încăperi.

Este o plantă rezistentă și frumoasă, așa că, în ciuda temperaturii scăzute, poate înveseli atmosfera la o sărbătoare de toamnă, așa cum a fost Festivalul Vinului din Arad.

Publicitate

4 gânduri despre „Florile de luni #20

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.