Întrebare pentru Tudor, băiatul cu plete

Dragă Tudor,

Ca să nu pierdem timpul, o să te întreb direct şi folosind exact acelaşi limbaj pe care l-ai folosit tu în filmuleţul publicat pe Internet: De ce f…ing te-ai dus la un liceu teologic, dacă eşti un spirit mai rebel? Nu e obvious că acolo regulile, inclusiv cele privind vestimentaţia şi frizura, sunt mai restrictive decât la un liceu obişnuit? Pardon my French, please!

Dacă erai elev la mine în clasă, nu te-ar fi scos nimeni afară de la ore, din motiv de frizură sau vestimentaţie. Te-am studiat cu atenţie şi nu am găsit nimic în neregulă, ba chiar am apreciat faptul că ai un păr frumos, îngrijit şi curat.

Când eram eu tânără, erau în vogă versurile „Nu contează cât de lung ai părul/Ci contează ce şi cum gândeşti” (Florian Pittiş, eee, ce vremuri!). Sunt total de acord cu asta, numai că vezi tu, sunt şi locuri şi situaţii în care pare să conteze şi cât de lung ai părul.

Aşa că o să-mi imaginez că eşti elev în clasa mea şi o să-mi permit să-ţi dau câteva sfaturi. Ştiu că de sfaturi e plin podul, poate am putea să le zicem recomandări :).

În primul rând, să fii mai atent la alegerile pe care le faci, asta incluzând şcoala pe care vrei s-o urmezi, care ar trebui să fie una în concordanţă cu personalitatea ta. Dacă eşti un spirit mai liber, poate chiar rebel, nu te orienta spre o şcoală mai restrictivă, gen şcoala militară sau teologică, fiindcă te vei adapta foarte greu sau deloc. Informează-te bine înainte să faci pasul.

Apoi, dacă tot ai făcut o alegere nepotrivită, nu e prea târziu să te transferi la altă şcoală mai potrivită temperamentului tău şi a opţiunilor pe care le ai în vedere pentru viitor.

Comentează unii ca răspuns la revolta ta că şi „popii au plete şi bărbi”. Scuză-mă, dar ăsta e un argument prostesc. La fel de stupid ca cel care pretinde că uniforma şcolară e un obicei comunist. Poate că japonezii sunt un fel de comunişti sub acoperire gen, nu? Eu nu sunt printre cei care susţin introducerea uniformei în şcoli, dar nici nu pot fi de acord cu cei care pretind că asta ar fi o cheltuială în plus. În absenţa uniformei, nu-şi trimit copiii dezbrăcaţi la şcoală, nu?

Alt sfat pe care aş vrea să ţi-l dau este să citeşti un document cu mare atenţie înainte de a-l semna, chiar şi penultima pagină, care uite ce surprize ar putea să ascundă :)! Foarte curând o să fii major (cred că încă nu eşti) şi viaţa o să-ţi dea nişte lecţii pe care n-o să le poţi duce, dacă nu înveţi să faci chestia asta încă de pe acum. Aşa cum le-a dat şi celor care au semnat contracte cu băncile, fără să le citească.

Revenind la oile noastre, poate o să lucrezi într-o bancă, sau într-o corporaţie şi o să afli foarte repede că n-o să ţi se permită să-ţi manifeşti personalitatea şi să te îmbraci fix cum vrei . Hai să facem un exerciţiu de imaginaţie: să zicem că pe mine mă reprezintă cel mai bine pijamaua, fiindcă sunt o fire leneşă (e doar un exerciţiu, da?), crezi că ar fi OK să vin la serviciu în pijama? Şi nu lucrez nici la bancă, nici la corporaţie :).

În rest, îmi plac tinerii cu personalitate, care-şi spun punctul de vedere, argumentat şi decent. Pentru că, în caz contrar, punctul ăla de vedere devine doar un zgomot.

Aşa că, raise your voice, dar fii atent cum, când şi de ce o faci.

Cu toată dragostea, vorba unui domn care apare pe la televizor :)).

10 gânduri despre „Întrebare pentru Tudor, băiatul cu plete

  1. Când ești tânăr te mai arunci și cu capul înainte, dar chiar să faci chestii care nu ți se potrivesc? Sau a fost forțat de părinți (nu știu, nu am văzut filmulețul, o să caut). Oricum, mi-au plăcut foarte mult sfaturile tale 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Am crezut ca doar eu am aceasta parere. Mi se pare penibila victimizarea lui pe facebook. El e elev la un liceu teologic, cu reguli foarte clare, cunoscute de oricine. Nu iti plac, nu te duci acolo, simplu. De ce sa arunci cu noroi in directorul scolii, care ti-a mai spus si alta data ca exista un regulament, pe care trebuie sa il respecti? S-a comportat ca si cum el habar nu avea de aceasta regula, nu a fost avertizat etc.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Un articol extrem de bine-venit, felicitări! ❤ Sunt în asentimentul dumneavoastră, sunt situații și situații. Spre exemplu, fratele meu lucrează în UK într-un hotel de 5 stele, acum e manager, dar de la început li s-a impus să își tundă părul și să își radă barba și mustața. Nu pentru că ar fi ei foarte restrictivi, ci pentru a fi ok pentru toți clienții. Nu fac aceasta acasă, au acolo o cameră unde li se pun toate ustensilele la dispoziție pe a o face… Am avut elev cu plete, care învăța foarte bine, dar proceda la fel cu fetele: prindea părul în timpul orelor. Nu mă deranjează puțină rebeliune sau ieșit în față pentru a îți spune doleanțele, chiar îmi face plăcere, dar acolo unde este locul sau cazul…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.