Clubul personajelor literare nefrecventabile

După ce am aflat că Vitoria Lipan și Mara sunt niște femei slabe, fără caracter, care se lasă abuzate fără să aibă nimic împotrivă, iar Baltagul și Mara ar trebui eliminate fără întârziere (ba chiar cu oarecare tentă de cenzură) din lecturile elevilor, am stat eu drept și-am judecat strâmb, cum ar veni, și mi-am dat seama că mai sunt și alte personaje de cenzurat în literatură. A putea  chiar să se înființeze un Club al personajelor nefrecventabile.

Ia uite aici cine zic eu că ar putea fi membru în club:

1. Făt-Frumos e un personaj cam prost, ca s-o zicem p-aia dreaptă, și trebuia să-l tot salveze Calul din diverse situații de o culoare nedefinită.

2. Cosânzeana părea cam nehotărâtă, stătea în palatul Zmeului (care nici măcar n-o vizita până nu-i trântea un buzdugan pe wall, ăă…pardon pe peretele palatului), dar în timpul ăsta flirta pe ascuns cu Făt-Frumos, sau cu Prâslea, sau cu cine se mai nimerea prin zonă.

3. Lupul din Capra cu trei iezi e clar întruchiparea personajului psihopat care omoară copii și apoi le trage capetele în țeapă.

4. Scufița Roșie era sigur psd-istă.

5. Ana din Legenda meșterului Manole se tot încăpățâna – ca fraiera – să-i ducă mâncare soțului (altă femeie abuzată de bărbat!) când putea să angajeze și ea o firmă de catering.

6. Ciobanul mioritic (2 în 1) complota să-i facă felul nr.3 din gașcă, de ciudă că avea oi mai multe și cai mai deștepți. Parcă și câinii lui erau mai bărbați.

7. Harap-Alb e un fraier pe care Spânu îl păcălea cum îi venea la-ndemână, așa că n-ar putea fi, în niciun caz, un model pentru tânăra generație.

8. Albă-ca-Zăpada era exploatată (și nu părea să aibă ceva împotrivă) de 7 pitici (șapteee???) care-o puneau să le facă mâncare și alte treburi domestice, de parcă nu-și puteau angaja și ei o menajeră plus o bucătăreasă care să facă treburile astea. Plus că era cam imorală, dacă locuia cu, nici mai mult, nici mai puțin de șapte bărbați în același timp.

9. Nică dinAmintiri din copilărie e viclean, mincinos și un mic infractor.

Cu siguranță mai sunt și alte personaje care ar putea face parte cu succes din Clubul nefrecventabililor. Sunt curioasă care sunt propunerile tale :).

20 de gânduri despre „Clubul personajelor literare nefrecventabile

  1. Doar ce-am scris și eu despre povești interpretate de adulți. Mai este Cenușăreasa – o servitoare fără pic de demnitate, Pinocchio – mincinos și nerecunoscător, Frumosa din Pădurea Adormită – cea care credea că nu trebuie să facă nimic ci doar să aștepte să vină Zânul și exemplele sunt nenumărate. Însă eu, fiind crescută în secolul trecut, mă bucur de povești nedorind a exclude pe nimeni. În definitiv, de la fiecare avem câte ceva de învățat.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.