Ce NU este un blogger de carte

Sau un blogger care scrie despre cărți. Sau un cititor pasionat care are un blog și împărtășește cu alții părerile lui, absolut subiective.

În primul rând, nu este o mașină de citit, nu stă toată ziua cu nasul în carte, are și el o viață de trăit, copii de crescut, facturi de plătit, călătorii de călătorit, servicii de servit și multe alte chestii făcut.

Apoi, nu este în niciun caz (chiar dacă unii se mai cred) un critic literar. El/ea nu scrie recenzii profesioniste, ci articole, postări, recomandări, impresii, sau cum vrei să le spui.

Nu este nici o ființă asocială, care se refugiază în lumea cărților ca să nu aibă de-a face cu oamenii. Dacă ar fi așa, n-ar simți probabil nevoia să împărtășească și cu alții părerile lui.

Și, mai ales, nu este o mașină de aplaudat scriitori sau edituri, cum par să creadă tot mai mulți în ultimul timp. Am mai citit că unii colegi de breaslă (dacă bloggerii de carte ar avea vreo breaslă) au fost criticați, unii chiar admonestați de-a dreptul pentru că autorilor nu le-a plăcut cum au scris despre cărțile lor. Mie nu mi s-a întâmplat până acum, poate și datorită faptului că am contacte foarte limitate cu literatura română contemporană. Și pentru că nu prea dau de pământ cu cărțile, din simplul motiv că, dacă nu-mi place o carte, o abandonez fără regrete. Și, deci, n-am cum să scriu despre ea.

Iată că de ieri am intrat și eu în clubul celor care-i enervează pe scriitori. După ce am înșirat ieri niște gânduri de cititor, ca niște pop-corn pe o ață, mă pomenesc cu un mesaj privat de la un domn pe care tare l-au supărat cuvintele mele. Mi-a scris că difuzez informații neadevărate (cum se face că s-au transformat niște gânduri în informații, habar n-am, cred c-am lipsit de pe planetă când s-a întâmplat asta), că am tras o concluzie greșită dintr-o librărie marginală (așa se vede probabil de la București o librărie din centrul Aradului) și că, în principiu, campania de lansare a ultimei sale cărți e „mai bună, mai frumoasă, mai mare” decât a primei sale cărți. O fi, cine sunt eu să-l contrazic? Mai mult decât atât, vânzările ar fi mai mari cu 40% decât la cealaltă carte, în perioada similară. Foarte bine! Bravo! Eu n-am zis nimic de vânzări, am povestit doar cum se vede campania din fotoliul din care o privesc eu. Ce să facem, nu toți avem acces în culise! Unii mai privim lucrurile și de pe margine. Și să scuzați că nu putem toți să trăim în buricul târgului cel mare! Unii mai stăm și pe la margine. Dar tot acolo stăteam eu și când am privit campania de marketing a primei cărți. Și nu-mi amintesc să mi se fi reproșat atunci asta.

Atâta am lăudat prima carte și pe autorul ei, atâta m-am contrazis cu cei care o tot dădeau cu plagiatul, că putea să mă facă brand ambasador sau ceva :). În semn de „apreciere” probabil, îmi reproșează azi că scriu lucruri neadevărate pentru că aș datora ceva editurii la care a scos prima carte, fiindcă mi-a trimis niște cărți, la insistențele sale. Acuma ce să zic? O fi frumos să mulțumești cuiva și apoi să te apuci să-i reproșezi asta?

Țin să precizez că nu datorez niciunei edituri nimic, n-am contract de promovare cu nimeni (oare când i-am lăudat cartea, m-a plătit cineva?), tot ceea ce scriu sunt opiniile mele, personale și foarte subiective. Am câteva colaborări, sporadice și rare, dar niciodată nu mi s-a cerut să laud cărțile cu orice preț. Dacă nu mi-a plăcut ceva, am scris asta, fără să ezit. În general, prefer să-mi cumpăr singură cărțile, tocmai pentru că țin să citesc ce-mi place și în ritmul meu, fără să fiu presată de vreo obligație.

N-ar fi rău ca unii să mai coboare din turnul de fildeș în care singuri s-au cocoțat și să revină cu picioarele pe pământ.

Ziceam ieri că sunt nehotărâtă asupra ordinii în care o să citesc trei cărți. Ei bine, cred că  tocmai m-am hotărât, știu sigur care va fi ultima!

35 de gânduri despre „Ce NU este un blogger de carte

 1. Pot să jur că știu cine e autorul cu pricina… E destul de nepoliticos, din ce am mai auzit… Nu ar fi prima oară când se leagă de bloggeri, pe care-i disprețuiește de altfel, dar de care se folosește pentru a se promova 🙂 Oamenii au două sau mai multe fețe, nu-i așa?

  Apreciat de 2 persoane

 2. Mare dreptate aveti! Din pacate, toata lumea tinde sa creada ca pentru bloggeri e o obligatie sa faca recenzie si sa mai si emita doar pareri pozitive. Eu cred ca e de la sine inteles ca fiecare cititor priveste o carte in stilul propriu, o recenzie nu are niciodata cum sa fie obiectiva. Iar autorii ar trebui sa fie constienti, in momentul in care trimit deja manuscrisul la editura, ca vor fi si cititori carora nu le va placea cartea lor. Si eu am putine colaborari, dar am avut grija ca de fiecare data, sa mentionez ca accept colaborarea doar daca mi se permite sa scriu despre carti parerea mea sincera (desigur, asta dupa ce am invatat pe pielea mea care este riscul cand autorul/editura nu stie acest lucru dinainte).

  Apreciat de 3 persoane

 3. Nu vrei știi ce articol „mascat” a făcut o scriitoare la adresa mea pe motivul că nu mi-a plăcut cartea ei (ea mi-o dăruise, probabil se aștepta automat să o laud ). De atunci, sunt foarte selelctivă cu colaborările pe care le accept, nu am niciun chef să stau să mângâi orgolii, nu e stilul meu. Dacă nu îmi place o carte, spun și gata.

  Apreciat de 3 persoane

 4. Mai trebuie să spun că sunt de acord cu tine? Mulți se așteaptă să fie lăudați fără a merita acest lucru doar pentru că își oferă cărțile. Slavă Domnului, nu am astfel de colaborări! Am primit doar de 2 ori cărți și asta nu pentru că eu le-am cerut (am înțeles că unii așa-ziși bloggeri fac și asta). Oricum, după scandalul de la începutul anului legat de subiectul ăsta am devenit mult mai atentă la ce cărți citesc pentru că, până la urmă, am fost băgată în aceeași oală cu anumite persoane cu care nu am nimic sau foarte puțin în comun (zic eu). Referitor la acel domn cu aere de mare scriitor, eu am refuzat să îi citesc primul roman după ce în cadrul campaniei de marketing am avut ocazia de a-l intervieva și m-am simțit luată peste picior.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Nici măcar nu mi-a oferit cărțile lui. Am scris despre primul roman, editura mi-a trimis ca un fel de mulțumire, cred, pentru asta, alte cărți și asta a fost tot. Nu le-am cerut eu, nici nu mă gândisem la asta. Acum am scris despre campanie, ce să fac dacă, profesor de marketing fiind, mă interesează chestia asta? Cu „produsul” încă n-am luat contact, așa că nu știu de ce s-a supărat. Multe produse bune sunt promovate prost și invers. Așa era subiectul meu, nu altul. Mai degrabă cred că scriitorul are obligații față de noua editură și de-asta s-a șifonat.

   Apreciat de 2 persoane

 5. Indiferent de motivatia recenziei articolului anterior, fie că este vorba despre campania de promovare aferentă lansării unei cărți sau cartea în sine, comportamentul autorului email-ului transmis trebuie penalizat, nu doar considerat derizoriu.

  Ca si cititor al acestui blog, consider de interes publicarea respectivului email, fie și doar parțial, pe fragmente, unde să îi oferiți explicațiile de rigoare precum ați făcut-o cu prezentul articol (sau ca și când ați fi corectat o lucrare la școală).

  Pune-ți NUME asupra faptelor, fie bune sau rele, pentru ca lumea să știe cu cine interacionează și să poată să ia măsurile pe care le consideră de cuviință.

  Apreciat de 3 persoane

  1. A fost o discuție privată pe Messenger şi dacă autorul nu a considerat oportun să mi se adreseze public, înseamnă că discuţia trebuie să rămână privată. Nume? Le-am scris în articolul „Doar niște gânduri de cititor”. Igor, RAO, Litera.

   Apreciat de 2 persoane

 6. Nu pune pune la suflet! Gura oamenilor doar pământul o închide! Dacă scrii o recenzie negativă, de ce o scrii, că de fapt tot promovare e. Dacă scrii recenzie pozitivă la o carte slabă, ești omul editurii. Dacă primești cărțile, ești subiectiv. Dacă îți cumperi cărțile, nu ești suficient de bun ca să te ia editurile în considerare.

  Nu sunt blogger profesionist, fac asta în timpul liber, după serviciu, proiecte educative pentru copii, proiecte culturale la Penitenciarul Timișoara, familie, agricultură. Scriu pentru a inspira și pe alții să redescopere lectura și timpul de calitate petrecut cu copiii lor. Uneori e epuizant, nu pot citi de oboseală, nu mă pot concentra pe toate planurile și aleg să prioritizez. Apreciez foarte mult oamenii care dau din timpul lor ca să ajute pe alții, să inspire, să fie parte din schimbare. Bloggeri, de orice fel!

  Apreciat de 4 persoane

 7. Foarte frumos spus, ai surprins perfect situatia bloggerilor. Din pacate, din ce am observat, autorii primesc orice recenzie negativa ca pe o insulta, de parca lucrarea lor trebuie sa placa tuturor. Orice lucru marunt poate deveni o insulta pentru ei. Acestia nu inteleg faptul ca cititorul/blogger-ul are o anumita libertate, nu este fortat sa ii placa o carte sau nu si ca are dreptul sa-si exprime opinia. Bloggerii sunt priviti ca niste masini care au rolul de a face reclama scriitorului, persoane obsedate, care ar face orice pentru o mica colaborare. Lumea nu intelege ca sunt persoane care chiar fac blogging doar din pasiune, din dorinta de a impartasi gandurile cu alti oameni. Acest lucru ma intristeaza cel mai tare.

  Apreciat de 2 persoane

 8. Foarte bun articolul și adevărat. eu personal nu prea am foarte multe colaborări și nu prea scriu despre autori actuali români, am promovat doar câteva cărți care mi-au plăcut foarte mult. În general fac recenzii la cărți cumpărate de mine. Dacă nu mi-a plăcut o carte, pur și simplu nu scriu nimic despre ea. Este adevărat că nici nu m-a contactat vreun autor român actual pentru a îmi trimte vreo carte pentru recenzie. Cred că este important să scriem ce gândim cu adevărat despre o carte, este imposibil să placă tuturor o carte. Iar scriitorii trebuie să accepte și criticile. Până la urmă nu înțeleg de ce este așa important pentru ei să aibă doar recenzii favorabile? Sunt foarte multe cărți în România care sunt criticate de bloggeri, de cei pasionați de citit dar cu toate astea au niște vânzări extraordinare, sunt bestseller. Uneori reclama negativă face și bine, nu doar rău.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Nici pe mine nu m-a contactat vreun autor ca să-mi trimită o carte pentru recenzie. Simona Antonescu mi-a trimis „Darul lui Serafim”, după ce am publicat articolul despre „Hanul lui Manuc”, dar nu mi-a cerut nici măcar să scriu despre carte, darmite să o laud. Am citit-o, mi-a plăcut, am scris.

   Apreciat de 1 persoană

 9. Vai, 😂, unii nu au simțul ridicolului, sincer!
  Tare aș vrea să știu care e acel scop măreț, în afară de a bucură publicul. Dacă e altceva, atunci orice critică, constructivă sau nu, i se pare o piedică în urmărirea scopului măreț. Doamne! Orgolii mari, nu glumă!

  Apreciat de 1 persoană

 10. Dorina, un articol foarte bine punctat și de mare actualitate! Păcat de atitudinea unor scriitori, care își fac reclamă prin polemici. Nu doar valoarea unui autor contează în ochii cititorilor, mai ales când e vorba de autori contemporani, ci și atitudinea, felul de a fi, iar din acest punct de vedere și noi, și alți bloggeri și cititori, din câte știu și văd, au avut parte de mari dezamăgiri. Te felicit pentru punctul de vedere elegant exprimat, ca și pentru înalta calitate a articolelor de pe blog, pe care le citesc cu multă plăcere.

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.