Jocul lui Westing de Ellen Raskin

Despre autoare:

Ellen Raskin (1928 – 1984) a fost o scriitoare și ilustratoare americană. A scris cărți pentru copii și pentru adolescenți și a ilustrat peste 30 de volume. A studiat arta la University of Wisconsin–Madison. A fost căsătorită de două ori și, din prima căsnicie,  a avut o fiică. A murit la 56 de ani, din cauza unei boli a țesutului conjunctiv.

Despre carte:

Publicată în 2014 de Young Art
Format: 145×205
Tip copertă: Broșată
ISBN: 978-606-93631-6-4

Jocul lui Westing e o carte care se adresează tinerilor cititori, o carte young-adult, cum ar veni. Unii spun chiar că e carte care ar trebui citită în copilărie, opinie pe care nu o împărtășesc deloc. E prea complicată totuși pentru un copil. Ce m-a făcut pe mine să vreau să citesc cartea? Numele lui Hercule Poirot de pe coperta a patra a cărții. Micul detectiv belgian e unul dintre personajele mele favorite, dintotdeauna, așa că orice analogie cu el mă face curioasă. E drept, Jocul lui Westing m-a dus cu gândul la Crima din Orient Express. Mai multe personaje, 16 aici, 12 (parcă) în cartea Agathei Christie, par să aibă ceva de împărțit cu un alt personaj care este ucis. Plus indiciile care provoacă cititorul să-și pună mintea la contribuție ca să descopere cine  este criminalul. Dar asemănările se cam opresc aici.

Pe scurt, despre Jocul lui Westing. Barney Northrup închiriază apartamentele din turnul Apus de Soare mai multor familii, atât de diferite între ele încât blocul se transformă într-un fel de Turn Babel: o judecătoare de culoare, o famile de chinezi, alta de greci, o secretară, un medic, o croitoreasă ș.a.

În apropierea turnului, se găsește un conac în care este găsit ucis Samuel Westing, un om de afaceri foarte înstărit, care dispăruse în urmă cu 13 ani. Noii chiriași din Apus de Soare sunt invitați la conac la citirea testamentului lui Westing. Așa află că toți sunt moștenitorii celui ucis dar unul singur va moșteni o sumă uriașă de bani și anume cel care va descoperi cine este criminalul. Westing le propune un joc, care se dovedește un joc al nervilor, până al urmă. Moștenitorii sunt îpărțiți în perechi și fiecare pereche primește 10000 de dolari și câteva indicii lipsite de sens (la prima vedere, cel puțin). Plus precizarea „Nu contează indiciile pe care le aveți, ci cele pe care nu le aveți.”

Din acel moment, toată lumea bănuiește pe toată lumea, cititorul pe toți (sau poate pe niciunul :)), o ninsoare abundentă îi izolează pe toți în turn. Finalul este unul cam neașteptat, dar și cam răsuflat aș zice. Nu prea cred că ai putea să-l ghicește, dar te provoc să încerci.

Un personaj enervant

De fapt, sunt mai multe, dar cel mai tare m-a enervat Țestoasa Wexler, o puștoaică ciudată și obraznică, care-i lovește pe toți cei care o trag de coadă (și mulți stau la coadă ca să facă asta :)).

Un personaj simpatic

Doamna Hoo, a doua soție a chinezului care are un restaurant aflat la ultimul etaj al turnului, se chinuie să învețe limba engleză (Bum!) și strânge în secret bani ca să plece în China.

Recomandări

Dacă ești fan al cărților young-adult, atunci cartea asta ar putea fi pentru tine. Dacă te aștepți la o Agatha Christie modernă (la fel ca mine), atunci poți căuta altă carte.

Evaluarea mea

  • Subiect          – o intrigă interesantă
  • Scriitură       – greoaie pe alocuri
  • Redactare     – bună, dacă grammar nazy n-a adormit citind 🙂
  • Traducere     – excepțională (și cred că a fost greu de tradus)
  • Copertă           – incitantă
  • Goodreads      3/5 stele.

Cartea poate fi comandată pe Elefant sau pe Libris.

Lectură plăcută!

Publicitate

17 gânduri despre „Jocul lui Westing de Ellen Raskin

  1. Cărțile polițiste nu sunt printre preferatele mele, dar mi-au plăcut cărțile Agathei Christie și nu numai. Am avut cu mulți ani în urmă perioada mea a cărților polițiste, când am devorat efectiv tot ce aparținea acestui gen, așa că apreciez și acum o carte polițistă bine scrisă. Felicitări pentru recenzie, îmi place cum ai prezentat cartea și mi-ai atras atenția asupra ei!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Îmi place tare mult cum abordați fiecare carte. Mie îmi plac cărțile polițiste, dar „fug” de Young adult, deși citesc și din astea. Frumoasă prezentare!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.