Calendar: 15 septembrie

1616 – S-a deschis prima școală publică din Europa, în Frascati (Italia), o localitate situată la 20 km SE de Roma. Pînă atunci, doar copiii din familiile înstărite și viitori preoți aveau acces la educație. Deschiderea primei școli publice se datorează St. Joseph Calasanz, care și-a dedicat viața educației copiilor săraci.

1835 –  HMS Beagle, corabia la bordul căruia se afla Charles Darwin (1809-1882), a ajuns în insulele Galapagos. În cele cinci săptămâni petrecute acolo, Darwin a colecționat roci, plante, insecte și păsări și a observat mai multe forme de viață de pe insule, printre care broaștele țestoase gigant, cu diferite tipuri de carapace, în funcție de insula de pe care proveneau. Descoperirile pe care Darwin le-a făcut în Galapagos au dus la dezvoltarea teoriei evoluției, care l-a făcut celebru, atât pe el cât și insulele Galapagos.

1885 – A murit elefantul african Jumbo (n.1860), primul animal de circ cunoscut internațional. Timp de 16 ani, a fost, împreună cu hipopotamul Obaysch, principala atracție a Grădinii Zoologice din Londra, unde a fost vizitat de peste un milion de copii, printre care Winston Churchill și Theodore Roosevelt. În 1882, Jumbo  a fost cumpărat de un proprietar de circ, contra unei sume de 10 000 de dolari și a fost dus la New York, unde a fost organizată o mare paradă în cinstea lui. În 17 mai 1884, 20 de elefanți de la circul lui Barnum, în frunte cu Jumbo, au defilat pe noul pod Brooklyn pentru a demonstra rezistența acestuia. În seara zilei de 15 septembrie 1885, elefantul Jumbo a murit, călcat de tren, în timp ce se afla într-un turneu al circului în Canada.

1890 – S-a născut Agatha Mary Clarissa Christie, Lady Mallowan (d.1976), celebra scriitoare britanică de romane polițiste, una dintre cele mai vândute scriitoare din lume (cărțile ei, nu ea personal, desigur :)). Agatha Christie a scris 66 de romane polițiste și 14 colecții de povestiri. A mai scris 6 cărți romantice, publicate sub pseudonimul Mary Westmacott. Este autoarea celei mai longevive piese, Cursa de șoareci, care s-a jucat la Londra, cu casa închisă, începând din 1952.

zece-negri-mititei

Recomandare de lectură

Publicitate

2 gânduri despre „Calendar: 15 septembrie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.