First Date With a Book

O provocare interesantă a venit azi către mine dinspre Străduța cu iluzii și mi-a plăcut atât de mult încât i-am dat curs imediat. În general, răspund destul de greu provocărilor de tip leapșa pentru că sunt destul de leneșă ca să mă gândesc ce răspunsuri să dau și pentru că uneori le mai și pierd prin blogosferă și nu mai dau de ele. Ei bine, Diana m-a întrebat despre întâlnirile mele cu cărțile, eu i-am răspuns și uite ce-a ieșit.

cărți

1. Întâlnire ciudată – o carte în care s-a simțit ceva. Nu a fost o carte rea, dar nu a avut acea pasiune pentru tine.

Aș nominaliza chiar cartea pe care o citesc acum, Să mori din dragoste de Donna Leon. Nu e o carte rea, dar nici la fel de bună ca celelalte cărți ale Donnei Leon pe care le-am citit. Noroc cu comisarul Brunetti, care rămâne același personaj simpatic pe care-l știam.

2. Întâlnire ieftină – o carte care s-a transformat în ceva mai puțin decât te-ai fi așteptat.

Hmm … Am avut câteva întâlniri ieftine cu cărți care s-au dovedit mai prejos decât așteptările mele. Ultima pe listă e o carte scrisă de Nora Roberts, Parfumul iubirii. Multă vreme m-am tot „ciocnit” de cărțile Norei Roberts, fie pe la chioșcuri, fie în blogosferă, dar nu am apucat să citesc niciuna până de curând. Poate nu am ales cartea potrivită, dar Parfumul iubirii e o carte OK și atât. Bună s-o citești în tren și s-o lași pe banchetă pentru următorul călător.

3. Întâlnire bine-pregătită. Mai bună decât te-ai fi așteptat.

Fotograful curții regale a pregătit întâlnirea mea cu Hanul lui Manuc de Simona Antonescu și a pregătit-o bine. Cu toate astea, nu m-am așteptat la o carte atât de bine scrisă, încât m-a adus la sentimente mai bune pentru literatura română contemporană :).

4. Fierbinte, dar proastă – o carte drăguță, dar nu așa de mișto pe interior.

Cu părere de rău, dar prima carte care mi-a venit în minte la această categorie e una scrisă de Philippa Gregory, una dintre autoarele mele preferate, Trei surori, trei regine. Chiar nu-mi dau seama cum de a reușit Philippa să ia o nominalizare aici :).

5. Blind date – o carte pe care ai citit-o fără să știi nimic despre ea.

Habar n-aveam cine e Doina Ruști și cu atât mai puțin Mâța Vinerii, până când prietena mea, Corina, m-a invitat la o lansare de carte. Nu eram foarte optimistă, fiindcă la ultima lansare la care am fost, m-a plictisit atât de tare Mircea Mihăieș încât tot ce îmi doream era să se termine mai repede, ca să scap. Na, că iar am fost prea sinceră :). Mi-a plăcut însă atât de mult de Doina Ruști că am început imediat să citesc Mâța Vinerii. Și zic că bine am făcut.

6. Întâlnire pe fugă – o carte pe care ai citit-o foarte repede.

N-aș putea să mă laud că (mai) citesc foarte repede. O fi de vină vârsta, fiindcă mai demult aveam o viteză mulțumitoare, dar acum nu mă mai pot lăuda cu asta. Totuși, am citit foarte repede Cartea oglinzilor de Eugen Ovidiu Chirovici. M-a surprins atât de plăcut cartea asta, încât am dat-o gata rapid. Dacă nu aș fi știut cine e autorul, n-aș fi ghicit în veci că e vorba de un român.

7. Revenirea – o carte pe care ai citit-o după un book hang-over și acesta a ruinat cartea pentru tine.

Scarlett de Alexandra Ripley e o carte care nu știu de ce există. Chiar nu-mi dau seama cum s-a putut gândi cineva să scrie o continuare la Pe aripile vântului. Mai ales o continuare atât de puțin reușită. Și mai ales că Margaret Mitchell își terminase cartea atât de frumos: „La urma urmelor, e și mâine o zi”.

8. Întâlnirea pentru care ești excesiv de entuziasmată – o carte pe care ai simțit-o că încearcă prea mult.

Am început foarte entuziasmată să citesc O lume fără sfârșit de Ken Follett, pentru că mi-a plăcut tare mult Stâlpii Pământului, prima carte din trilogie. dar exact asta e senzația pe care mi-a lăsat-o, că încearcă prea mult. Nu neapărat o dezamăgire, dar nici ceea ce așteptam.

9. Întâlnirea perfectă – cartea care a făcut totul perfect pentru tine.

Fără nicio îndoială, cartea perfectă, din punctul meu de vedere, e Pe aripile vântului de Margaret Mitchell. Cred asta de când am citit-o prima dată, cu multă vreme în urmă și probabil că va rămâne cartea mea preferată for ever. Personaje puternice, acțiune antrenantă, iubire, reconstituire execlentă a unei epoci istorice dificile, ce poți cere mai mult de la o carte? Dacă m-ar întreba cineva ce personaj literar aș vrea să fiu, aș răspunde fără ezitare că Scarlett O’Hara. Ochi verzi am, încăpățânată sunt, ce-mi mai lipsește? O rochie superbă, făcută dintr-o draperie de catifea verde :).

10. Întâlnirea umilitoare – o carte de care te rușinezi dacă recunoști că ți-a plăcut / te rușinezi dacă ești văzut în public pentru cine știe ce motiv.

Nu am prejudecăți de-astea, nu mă rușinez de lecturile mele, așa că n-am avut nicio întâlnire umilitoare. Nici măcar întâlnirile cu Sandra Brown, de acum 25 de ani nu le consider umilitoare.

Poți citi mai multe despre cărțile menționate în rubrica Invitație la lectură, iar dacă ți-a plăcut provocarea, ești liber s-o preiei. Eu abia aștept să aflu ce întâlniri cu cărțile ai avut :).

Publicitate

18 gânduri despre „First Date With a Book

  1. Minunate și inspirate alegeri! ❤ Unele mă tentează și pe mine. În ceea ce privește continuarea aceea de la „Pe aripile vântului”, nici nu avea cum să se ridice la stilul lui Margaret Mitchell. Și eu am citit-o din curiozitate și nu cred că așa îmi imaginam eu finalul…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.