Regina nimănui de Vanora Bennett

Despre autoare: 

Vanora Bennett (n.1962) este o autoare și jurnalistă britanică despre care poți citi aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2014 de ALLFA
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 544
ISBN: 978-973-724-495-6

Regina nimănui prilejuiește cititorului o „vizită” la curtea regelui Eduard al III-lea, o curte mai puțin vizitată decât alte curți regale, cum ar fi curtea Tudorilor, de exemplu. Acțiunea se întâmplă în partea a doua a secolului al XIV-lea și are ca personaj principal o metresă regală, Alice Perrers.

Tema centrală a romanului este roata destinului, așa cum este ea înfățișată pe vitraliile unor biserici medievale din Anglia.

Atmosfera secolului al XIV-lea este recreată de Vanora Bennett cu multe detalii – chiar prea multe, după părerea mea – puțini cititori fiind realmente interesați de tranzacțiile financiare ale comercianților de lână londonezi sau de sumele pe care trebuiau să le plătească aceștia curții regale (părerea mea :)). Asta face din Regina nimănui o carte destul de greu de citit (cred că e cartea care mi-a luat cel mai mult timp s-o citesc, până acum).

Vanora Bennett prezintă evenimentele istorice ale epocii (ciuma, războaiele cu Franța, răscoala țărănească din 1381) presupunând că cititorul este la curent cu ele. N-a fost cazul meu și, cum nu aveam chef să tot apelez la Wikipedia, uneori mi-a luat ceva timp să-mi dau seama ce se întâmplă.

Nu-mi aduc aminte să fi citit o carte în care să nu empatizez cel puțin cu unul dintre personaje, principal sau secundar. În Regina nimănui, mi-a fost imposibil să simt vreo simpatie pentru vreun personaj.

Alice Perrers devine amanta regelui Eduard al II-lea după ce fusese căsătorită de trei ori și avea 3 copii, pe care-i ținea ascunși de lume, fiind crescuți de Tușa, o femeie care avusese grijă și de Alice, după ce a rămas orfană, în timpul epidemiei de ciumă. Alice este lacomă și obsedată de putere și, în timp ce avea grijă de senilul deja rege Eduard al II-lea, acumulează o avere considerabilă și complotează cu ducele John de Gaunt, al doilea fiu al regelui, și cu alte personaje, pentru a-și asigura o poziție la curte după moartea regelui.

Alice este extrem de nepopulară, fiind chiar acuzată în fața Parlamentului de corupție, adulter și alte chestiuni mai mult saau mai puțin reale. În cele din urmă, își pierde proprietățile, dar nu pot să spun că mi-a părut rău pentru ea, fiindcă mă gândeam că-și merită soarta, până la urmă. Nu este ea cea care l-a făcut pe rege să-i cumpere niște bijuterii pe care i le dăruise tot el cu ceva timp în urmă? Nu era ea cea care-și înșela soțul cu regele și pe rege cu Geoffrey Chaucer? Mi-am imaginat-o foarte bine ca pe unul dintre nenumăratele personaje mondene de la noi. De câteva ori, am avut impresia că citesc niște tabloide contemporane, așa de bine se asemănau lucrurile. Dacă e să fiu îngăduitoare cu Alice, aș zice că avea o scuză, fiind femeie într-o lume dominată de bărbați și trebuia și ea să se descurce cumva. S-a folosit de inteligența ei ca să-și atingă scopurile, dar asta nu a făcut decât să atragă asupra ei multe resentimente și nemulțumiri.

Despre Geoffrey Chaucer, un important poet englez, singurul prieten adevărat al lui Alice, am crezut că va fi un personaj mai interesant, dar devine unul cam plictisitor și lipsit de substanță.

Recomandare

Înarmează-te cu răbdare, prima parte poate fi destul de plictisitoare, lucrurile interesante vin abia în partea a doua.

Evaluarea mea

 • Subiect          – ce roman ar fi scris Philippa Gregory 🙂
 • Scriitură        – prea multe descrieri, prea puțin dialog
 • Redactare      – neglijentă
 • Traducere      – e loc de mai bine
 • Copertă         – dacă mă luam după copertă, n-aș fi citit cartea asta :).

Cartea poate fi comandată pe site-ul Editurii All.

Lectură plăcută!

32 de gânduri despre „Regina nimănui de Vanora Bennett

 1. O recenzie foarte bine punctata! Imi plac cartile „de atmosfera”, care reusesc sa te trimita in timpul si locurile descrise in carte, dar aceasta nu ma tenteaza prea mult…Nici coperta (neatractiva) nu e vreun plus…

  Apreciat de 1 persoană

 2. Îmi place extrem de tare modul de realizare al recenziilor, felicitări! ❤ Tocmai am terminat de citit o carte despre curtea regelui Edward al IV-lea și cred că ar fi extrem de interesantă și aceasta… Cât despre detaliile despre anumite lucruri care se petreceau atunci, pe mine întotdeauna mă ajută, mă introduc mult mai ușor în atmosfera acelei epoci, plus că acestea ajută la crearea culorii locale…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.