Ultimul vis al Cleopatrei de Christian Jacq – recenzie

Despre autor: 

Christian Jacq este scriitor și egiptolog francez, unul dintre cei mai citiți autori francezi contemporani. Poți citi mai multe despre Christian Jacq aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2016 de ALLFA

Format: 130×200

Tip copertă: Broșată

Număr pagini: 336

ISBN: 978-973-724-902-9

Îmi place să citesc romane istorice, așa că m-am bucurat când am primit de la Editura All Ultimul vis al Cleopatrei, chiar dacă știu foarte bine povestea celei mai celebre regine a Egiptului (dar cine n-o cunoaște?). Nu împărtășesc opinia celor care zic că nu au nimic nou de aflat dintr-o carte care are un subiect pe care-l cunosc deja. Întotdeauna e ceva nou; un alt punct de vedere, detalii noi sau, pur și simplu, o scriitură agreabilă. Dacă aș gândi așa, n-aș mai citi nici cărți despre Mata Hari, Nefertiti sau Henric al VIII-lea, ale căror povești le știu prea bine.

Cleopatra

Ultimul vis al Cleopatrei se concentrează pe o parte a vieții reginei mai puțin explorată de alți autori sau regizori de film. Cei mai mulți s-au concentrat pe poveștile ei de dragoste cu Cezar și, mai apoi, cu Marc Antoniu și pe două scene spectaculoase în care este protagonistă: cea în care vine să-l întâlnească pe Cezar înfășurată în covor și cea în care se sinucide, lăsându-se mușcată de o cobră regală. În Ultimul vis al Cleopatrei nu e nici urmă de Marc Antoniu, iar de vreo scenă a sinuciderii nici atât. Iar scena covorului s-a lăsat cam mult așteptată, se întâmplă aproape la jumătatea cărții. Parcă nu mai aveam răbdare: hai, Cleopatra, hai cu covorul la Cezar!

Ultimul vis al Cleopatrei este un roman de dragoste, el spune una dintre cele mai celebre povești de iubire ale lumii, dar este și o carte despre lupte. Lupta pentru putere în Alexandria și în Egipt dar și lupte năpraznice, pe mare sau pe uscat. Nu mă pricep la jocurile video, dar cred că s-ar putea face un joc video de succes despre luptele dintre legionarii romani și armata alexandrină și despre confictele dintre cei trei urmași ai lui Ptolemeu al XII-lea, dornici să stăpânească Egiptul.

Personajele

Cleopatra, o tânără de 21 de ani, care parcă ar fi trăit deja mai multe vieți: sora și soția lui Ptolemeu al XIII-lea, împreună cu care, prin voința tatălui lor, domnește peste Egipt; regină alungată, nevoită să străbată deșertul și marea pentru a-și aduna o armată; comandant de oaste care-l înfruntă pe generalul fratelui său; ultimul faraon al Egiptului; iubita lui Cezar. Tânără, inteligentă, frumoasă, Cleopatra se transformă din grecoaica descendentă a dinastiei Ptolemeilor într-o egipteancă superbă, puternică, dornică să reînvie imperiul care părea pierdut pentru totdeauna al strămoșilor săi. Nu singură, ci împreună cu Cezar, aliatul său, conducătorul Romei.

Cezar, general și imperator roman, care, la cei 52 de ani ai săi, este un bărbat fermecător, elegant, aristocrat, militar desăvârșit, care-i cucerește pe toți cei pe care-i întâlnește (cu forța dacă este nevoie :)). Este fascinat de Cleopatra și de viața pe care o duce în compania ei, petrecând zile captivante la Muzeu și la Biblioteca din Alexandria și nopți fermecătoare, în luxosul și primitorul dormitor al reginei. Este însă mereu sfâșiat între chemarea Romei și chemarea dragostei pentru Cleopatra. Care din ele va învinge, până la urmă?

Ptolemeu al XIII-lea este un adolescent căruia îi place puterea dar și prăjiturile. Copilăros și răsfățat, un personaj caricatural, el se joacă în timp ce alții iau decizii în numele lui. Ar putea fi un personaj amuzant, dacă n-ar fi, de fapt, un tiran, care nu se dă în lături să-și omoare sora pentru a-și atinge scopurile. Dorind să-l atace pe Cezar, micuțul Ptolemeu a dat foc orașului, provocând distrugerea Alexandriei, cu tot cu biblioteca și muzeul său, distrugeri care aveau să se dovedescă ireparabile.

Arsinoe, sora lui Ptolemeu al XIII-lea și a Cleopatrei este o fată capricioasă, neînzestrată de natura cu un fizic armonios, invidoasă pe sora ei, pe care dorește s-o înlăture de la putere ca să se poată căsători ea cu fratele lor, Ptolemeu (ce obiceiuri sinistre mai aveau pe vremea aia, să se căsătorească frații între ei!).

Personajul meu preferat

Nu este Cleopatra, cum s-ar putea crede, ci un măgăruș, Vânt de Miazănoapte, protagonistul unor scene amuzante. El comunică cu stăpânul său, Unchiașul, ridicând urechea dreaptă când aprobă ceva și pe cea stângă când vrea să-și arate dezacordul. Vânt de Miazănoapte este un curier dibaci și duce scrisorile oamenilor Cleopatrei la aliații acesteia fără să șovăie. În plus, a salvat viețile soldaților romani, arătându-le că apa este otrăvită și a „sugerat” că e nevoie de 400 de corăbii pentru călătoria pe Nil a lui CEzar și a Cleopatrei.

Recomandări

Recomand cartea:

  • cititorilor de romane istorice sau de ficțiune istorică
  • pasionaților de istorie și de Egiptul Antic
  • elevilor de liceu care vor să înțeleagă mai bine lecțiile predate la școală.

Cartea poate fi comandată pe site-ul Editurii All.

Lectură plăcută!

Publicitate

4 gânduri despre „Ultimul vis al Cleopatrei de Christian Jacq – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.